4° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.
4° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.

Az építési engedély meghosszabbodott – a kormányon múlik a fogaskerekű jövője

nov 30, 2022 | országjáró

A BKK jogi értelmezésének megfelelően meghosszabbodott a fogaskerekű felújításának építési engedélye, ezért a kormányon múlik a téli pihenőre vonuló járat jövője. A fogaskerekű korábban érvényes pótlási rendje december 5-étől lép életbe.

 

Igazat adott a Közlekedési Hatóság a Budapesti Közlekedési Központ korábbi álláspontjának, és meghosszabbította a fogaskerekű felújításának építési engedélyeit. Ezzel bebizonyosodott, hogy helyes volt a BKK korábbi jogi értelmezése, vagyis a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányzati intézkedések nyomán egy évig automatikusan – külön erre irányuló kérelem nélkül – meghosszabbodott a fogaskerekű építési engedélye is. Ezzel elhárult a fogaskerekű felújításának és kétirányú meghosszabbításának jogi akadálya. A vasúthatósági engedély meghosszabbításához az új engedélyezési eljárással megegyezően szükséges a különböző hozzájárulások újbóli beszerzése. Ezek beszerzésének előkészítését Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a BKK már korábban elkezdte.

A kivitelezés a kormányon múlik, ám a fogaskerekű felújítása mindeddig egyetlen olyan hazai vagy uniós finanszírozású projektlistára sem került fel, amelynek megvalósítását a kormány támogatná. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat álláspontja szerint a fogaskerekű felújítását az uniós helyreállítási alap forrásaiból lehetne finanszírozni, mivel a projekt jelentősége és előkészítettsége ehhez illeszkedik a leginkább.

 

Forrás: BKK, fotó: Nyírő Simon