8° C
Ma 2024. március 04., hétfő, Kázmér napja van.
8° C
Ma 2024. március 04., hétfő, Kázmér napja van.
Elkészült Miskolc beruházási térképe

Elkészült Miskolc beruházási térképe

Elkészült Miskolc beruházási térképe, a www.mimap.hu, amellyel a városlakók pontosabb képet kaphatnak arról, hogy a városban milyen megvalósult, folyamatban lévő és tervezett beruházások vannak.   A miskolci polgármesteri hivatal azt közölte március 2-án, hogy az...

Sokoldalú „laposdobozos” rendszer úszó házak építésére

nov 2, 2022 | kitekintő

A dán építészeti stúdió, a MAST kifejlesztette a Land on Water nevű, úszó épületek építésére szolgáló rendszert, amely a tervezőmérnökök szerint rugalmasabb és fenntarthatóbb, mint a hagyományos módszerek. A koppenhágai cég által tervezett rendszer moduláris konténerekből áll, amelyeket különböző úszó elemekkel lehet megtölteni, hasonlóan ahhoz, ahogyan az úgynevezett gabion ketreceket használják az építőiparban. (A gabion ketreceket gyakran kövekkel feltöltve kerítésként is használják – A szerk.) Az újrahasznosított, megerősített műanyagból készült, lapos csomagolású modulok könnyen szállíthatóak a világ minden tájára, és különböző konfigurációkban állíthatók össze, hogy megfeleljenek a különböző épülettípusoknak.

 

„Teljesen új rendszert fejlesztettünk ki szinte bárminek a vízen történő építésér”” – nyilatkozta Marshall Blecher építész, aki Magnus Maarbjerg tengerészeti tervezővel együtt alapította a MAST-ot. „Úgy gondoljuk, hogy egy olyan rendszer, mint a miénk, a jövőben módot adhat arra, hogy nagy közösségek organikusan fejlődjenek a vízen” – osztotta meg a Dezeen-nel. A koncepciót Hubert Rhomberg építőipari mágnás és a Fragile kockázati befektető támogatásával fejlesztették ki.

A Land on Water számos előnyt kínál a piacon lévő tipikus rendszerekkel összehasonlítva, mint például a műanyag pontonok, az acélpontonok vagy polisztirollal töltött betonalapok. „Jelenleg sok korlátozás van arra vonatkozóan, hogy mit lehet a vízre építeni” – mondta Blecher. „A meglévő megoldások mindegyike sok problémával jár. Az acél- és beton úszó elemeket nehéz szállítani, és gyakran mérgező, lerakódásgátló festékkel vonják be őket, míg a műanyag úszók csak kisebb szerkezetekhez használhatók, magyarázta Blecher.

A MAST rendszerét úgy tervezték, hogy az elemeket helyben beszerzett anyaggal töltsék fel. Az erre vonatkozó javaslatok között szerepelnek a halászati iparból származó újrahasznosított bóják és úszók, illetve régi műanyag palackok és konténerek. Ez azt jelenti, hogy az úszók könnyen szállíthatóvá válnak, és potenciálisan különböző méretű és súlyú szerkezetekkel is működhetnek. További előny, hogy a töltőanyag könnyen kiegészíthető, ha az épület súlya megnő, vagy ha a konstrukció egyensúlya megváltozik. A Land on Water a biológiai sokféleség előmozdítására is hivatott. Az úszókon belüli rések várhatóan ösztönzik a puhatestűek és a tengeri moszatok növekedését, valamint élőhelyet biztosítanak a halak és a rákfélék számára. „Míg az acélt és a betont olyan módon kezelik le, hogy megakadályozzák az ilyen jellegű vegetáció növekedést, ezek a ketrecek víz alatt bioházként viselkedhetnek” – mondta Blecher, aki a Land on Waterrel azt szeretné megmutatni, hogy az úszó házak rugalmas és vonzó lehetőséget jelenthetnek a lakástulajdonosok számára, és lehetővé teszik az éghajlatváltozással szemben ellenálló és biofilikus közösségek létrehozását. A MAST által készített látványterv azt sugallja, hogy a rendszert úszó parkok, kávézók és uszodák építésére is lehetne használni. A projekt célja, hogy alternatívát kínáljon a nagyszabású úszó városokra vonatkozó elképzelésekkel szemben, mint például a BIG által tervezett Oceanix City, amely Blecher szerint tele van problémákkal. „Sok olyan hibát ismételnek meg, amelyeket a várostervezők az 1930-as, ’40-es és ’50-es években követtek el, amikor megavárosokat terveztek anélkül, hogy a kis léptékre különösebb figyelmet fordítottak volna” – mondta Blecher. A cég jelenleg a Land on Water rendszer prototípusát fejleszti, amelyet a tervek szerint a 2023-ban Koppenhágában megrendezésre kerülő UIA építészek világkongresszusán mutat be.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2022/10/14/land-on-water-floating-homes-mast/

Elkészült Miskolc beruházási térképe

Elkészült Miskolc beruházási térképe

Elkészült Miskolc beruházási térképe, a www.mimap.hu, amellyel a városlakók pontosabb képet kaphatnak arról, hogy a városban milyen megvalósult, folyamatban lévő és tervezett beruházások vannak.   A miskolci polgármesteri hivatal azt közölte március 2-án, hogy az...