A holland MVRDV stúdió megkezdte egy vegyes használatú épület építését az albániai Tiranában, amelyet az ország kiemelkedő történelmi személyiségének, Gjergj Kastriotinak a mellszobráról mintáztak.

 

A 85 méter magas Skanderbeg-épületet, hivatalos nevén Tirana szikláját az MVRDV úgy tervezte, hogy Kastrioti „figurális szobra” legyen. Kastrioti a helyiek által Skanderbeg néven (a magyar történelemben a törökverő Hunyadi János szövetségeseként Szkander bégként – A szerk.) ismert albán fejedelem volt, aki a XV. században fellázadt az Oszmán Birodalom ellen.

Az épületet a főváros központjában található, róla elnevezett téren fogják felépíteni, a szobra mellett, amely az MVRDV tervének alapjául szolgált. A Skanderbeg-épület a tér északkeleti sarkán, egy olyan telken épül, amelyet úgy terveztek, hogy kitöltse azt. „A vállai a telek legszélesebb részéhez igazodnak, míg a feje jobbra, a nevét viselő tér felé néz” – magyarázta az MVRDV.

Az épületet az ANA és a VI&VI beruházók rendelték meg az ország kulturális történelmének mementójaként. A tervezést a helyi Atelier Armand Vokshi stúdióval közösen végzik. Az MVRDV alapítója, Winy Maas szerint az épület „Albánia történelmét, karakterét és jelenét” is hangsúlyozza, mivel az ország megkezdi tárgyalásait az Európai Unióhoz való csatlakozásról. „Manapság a városok világszerte egyre inkább hasonlítanak egymásra – én mindig arra bátorítom őket, hogy álljanak ellen ennek, találják meg egyéni karakterüket és hangsúlyozzák azt. Számomra a Skanderbeg-épület egy lehetőség erre. Új értelmet ad az albán építészet meglévő elemeinek” – mondta Winy Maas, az MVRDV alapító partnere.

Ha elkészül, az épület Kastrioti vállát idéző legszélesebb részén egy szintnyi kereskedelmi helyiséget és négy szintnyi irodát tartalmaz majd. E fölött 20 emeletnyi lakóház lesz, amely az épület fejet mintázó felső részét foglalja majd el. Az épület finom fejszerű megjelenését nagyrészt a minden szinten található íves erkélyekkel érik el. Mindegyiket egyedi formával tervete meg az MVRDV, orrot, fület és szakállat idéző kiemelkedéseket létrehozva. „Az így kapott hatás igen kifinomult; elképzelhető, hogy az embereknek kétszer kell megnézniük, hogy megértsék az épület alakját, attól függően, hogy milyen szögből tekintenek rá” – osztotta meg az építész iroda. „Ugyanakkor ez az expresszív megközelítés zökkenőmentesen illeszkedik egy olyan városképbe, amely a posztkommunista reneszánsz részeként hagyományt teremtett a művészet és az építészet keveredésének” – folytatta Maas.

Az MVRDV az épület szabálytalan formájának kialakításához erkélyek használatával biztosította, hogy a belső terek a lehető legracionálisabb alaprajzúak legyenek. Emellett a lakóknak rengeteg szabadtéri teret biztosítanak, míg a túlnyúlásaik árnyékolást adnak az alatta lévő emeletek számára. Az erkélyeket beépített ültetőkkel fogják befejezni, amelyeket őshonos növényekkel töltenek meg, felosztva azokat a szomszédos lakások számára. Az üvegkorlátok fokozatos felületűek lesznek, ami márványszerű megjelenést kölcsönöz nekik. Éjszaka az erkélyek alján elhelyezett világítócsíkok megvilágítják őket, hogy kiemeljék az épület formáját, és “jelzőfényt” teremtsenek a város számára. A természetes szellőzést az egész épületben maximalizálják, hogy csökkentsék az energiaigényt; ugyanakkor esővízgyűjtő berendezések, illetve hővisszanyerő rendszer is szerepet kap.

 

 

Forrás: MVRDV models Skanderbeg Building on head of Albania’s national hero (dezeen.com)