18° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
18° C
Ma 2024. június 17., hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály, ezzel együtt a vízügyes intézkedéssorozat is

júl 28, 2022 | praxis

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás. Több folyón megdőlt az eddigi legkisebb vízállás, sokfelé mobilszivattyúkat is alkalmazni kell. Továbbra is az ivóvíz biztosítása élvez elsőbbséget, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával. Aki nem tartja be, szankciókra számíthat – közölte honlapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

 

A hétvégén átvonult hidegfronttal ugyan érkezett némi csapadék, de sehol sem esett számottevő mennyiségben. A rendkívüli aszállyal sújtott tiszántúli és Duna-Tisza közi területeken pedig mindössze úgynevezett „csapadéknyom” fordult elő (vagyis kevesebb, mint 0,1 mm), ami érdemben nem javított a szárazságon. Északnyugat felől ismét egy hidegfront érte el hazánkat, ám az aszályt érdemben mérséklő esőt ez nem hoz, jelentős mennyiség ugyanis csak lokálisan fordulhat elő. Az ország túlnyomó részén tehát továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van, ezért is folytatja munkáját a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett tevékenységet.

A 12 vízügyi Igazgatóságból 11-nek a területén rendeltek el munkatársaink vízhiány elleni készültséget: jelenleg 12 vízhiánykezelő körzetben I., 8 körzetben II., míg 22-ben III. fokú készültség van érvényben.

Folyóinkon még mindig igen alacsony a vízállás, sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértünk. (A Zagyván Jászteleknél július 21-én, az Ipolyon Nógrádszakálnál 22-én, a Szamoson Csengernél 23-án, a Sajón Felsőzsolcánál és a Hármas-Körösön a Békésszentandrási duzzasztó alsó vízmércéjén 24-én, míg a Tiszán Szolnoknál július 25-én született új negatív rekord.)

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátáshoz a vízmű munkatársai a megfelelő mennyiséget garantálni tudják, az OVF munkatársai ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvízkivételhez. Ennek segítségével a város és a környező települések megközelítően 91 ezer lakosának ivóvízellátása még abban az esetben is folyamatosan biztosított, ha a Tisza szintje a kritikus alá csökkenne. 

A megnövekedett vízigények kielégítése érdekében a vízügyi igazgatóságok folyamatosan egyeztetnek a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdákkal az ütemezett öntözési menetrendről, melynek köszönhetően a terhelés jobban eloszlik a vízfolyásokon. Az OVF munkatársai rendszeresen ellenőrzik, hogy az érintettek betartják-e időrendet, illetve az engedélyezett mennyiségeket. Amennyiben eltérést, vagy a vízfolyásoknál illegális vízkivételt észlelnek, a katasztrófavédelem munkatársaival közösen felszólítják a vízhasználót, hogy szüntesse meg, ellenkező esetben hatósági intézkedést kérnek.

A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága jelentős csapadék hiányában tovább nőtt és már hazánk nyugati felét is elérte. A Balaton átlagvízállása július 26-án reggel 85 cm volt. A tó vízminőségét heti rendszerességgel ellenőrizik, a legfrissebb adatok semmilyen határérték-túllépést vagy egyéb problémát nem mutattak. A Velencei tó Agárdnál 64 cm, ami mindössze 1 cm-re van a valaha mért legkisebb (63 cm-es) vízállástól.  A tavon továbbra is zajlik a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik a halak oxigénellátásának támogatásán.

A Duna Budapestnél július 26-án reggel 98 cm-en állt, a vízjárás stagnáló. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízpótlása már július 13. óta zajlik a Kvassay- és a Tassi- zsilipek szivattyúinak segítségével, de amennyiben szükséges, az OVF mobilszivattyúkat is üzembe állít.

A Tiszán kialakult rendkívül alacsony vízállás lehetővé teszi, hogy az OMIT tevékenységének részeként ritkán megvalósítható méréseket végezzenek el a szakemberek. Az úgynevezett kisvízszint-rögzítés eredményeit felhasználva biztonságosabbá tudják tenni a hajózást, pontosabbá a hidrológiai előrejelzést és a rendelkezésre álló vízkészletek meghatározását. Mivel a szélsőséges vízháztartási helyzetek felülírják a korábban épült vízügyi létesítmények üzemrendjét, ezeknek az új adatoknak a pontosítása rendkívül fontos a gyors cselekvéshez.

A vízügy rendkívüli aszályhelyzet miatt felállított Ország Műszaki Irányító Törzse mindaddig működik, amíg azt a szakemberek a vízhiány miatt indokoltnak tartják.

 

Forrás: OVF

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...