9° C
Ma 2024. március 04., hétfő, Kázmér napja van.
9° C
Ma 2024. március 04., hétfő, Kázmér napja van.
Elkészült Miskolc beruházási térképe

Elkészült Miskolc beruházási térképe

Elkészült Miskolc beruházási térképe, a www.mimap.hu, amellyel a városlakók pontosabb képet kaphatnak arról, hogy a városban milyen megvalósult, folyamatban lévő és tervezett beruházások vannak.   A miskolci polgármesteri hivatal azt közölte március 2-án, hogy az...

Egyre több a női vezető az építészirodáknál

márc 8, 2022 | kitekintő

Minden év március 8-án a hölgyeket ünnepeljük – idén sincs másként. A Nemzetközi Nőnap apropóján a brit Dezeen Magazin friss kutatási eredményeit tesszük közzé, mely szerint a legnagyobb építészirodáknál az elmúlt öt évben megduplázódott a nők aránya a vezetői pozíciókban, azonban ötből négy kulcspozíciót továbbra is férfiak töltenek be.

 

Az új felmérés az eredeti, 2017 novemberi koncepciót követi, azaz a top 100 építésziroda vezető pozícióiban dolgozó nők számát vizsgálta. Jelenleg a világ 100 legnagyobb építészirodájánál a legmagasabb beosztású munkakörök 21%-át töltik be nők. Ez az arány 2017-ben mindössze 10% volt, vagyis az arány öt év alatt megduplázódott. Az összes vezetői pozíciót tekintve a nők az alkalmazottak 29%-át teszik ki, szemben az öt évvel korábbi 18%-kal, ami 60%-os növekedést jelent.

 

„Megdöbbentő” a nők hiánya a vezető pozíciókban

A felmérés szerint a világ vezető építészirodáinál a legmagasabb beosztású munkakörök mindössze 10%-át töltötték be nők, míg 16 cégnél egyáltalán nem volt nő vezető pozícióban. Az ágazatban elborzadva fogadták a szembeszökő számadatokat, és „egészen sokkolónak” minősítették őket.

Öt évvel később, 2022-ben a nemzetközi nőnap alkalmából a magazin frissítette a kutatást, hogy kiderüljön, mennyit mozdult a mérleg nyelve. Az adatok összegyűjtéséhez a világ 100 legnagyobb stúdiójának honlapját monitoringozták, ahogyan azt a World Architecture 100 (WA100), a Building Design magazin által évente összeállított, méret szerint rangsorolt nemzetközi irodák listája meghatározza. A weblapokon összeszámolták a „People” (Emberek – a Szerk.) rovatban felsorolt vezető beosztású férfiak és nők számát, három szintre bontva őket. Mivel a cégek struktúrája nagyban különbözik egymástól, a személyzet e három szintbe való besorolása megkönnyíti a cégek közötti összehasonlítást: a legfelső szint olyan szerepköröket foglal magában, mint az alapítók, elnökök és C-suite vezetők. A második szint főként igazgatósági tagokból, megbízókból vagy partnerekből áll. A harmadik szint a társult munkatársakból, osztályvezetőkből és más, ezzel egyenértékű címekből áll.

A kutatás kiválóan bemutatja, hogyan változott a nemek aránya annál a 67 cégnél, amely mind a 2017-es, mind a 2022-es WA100 listán szerepelt. Az elmúlt öt év alatt a nők aránya a vezetői pozíciókban 18-ról 28%-ra emelkedett. Ha mindhárom vezetői szintet együttesen nézzük, akkor a 100 vállalat weboldalán összesen 5319 vezetői pozícióban szereplő személyből 1516 nő van. Ez 28%-nak felel meg, szemben a 2017-es 18%-kal.

Az előző felméréshez hasonlóan, a nők aránya az alacsonyabb vezetői szinteken magasabb 2022-ben is. „A nők megnövekedett száma a harmadik szinteken azt sugallja, hogy több nőt képeznek ki a felsővezetői és ügyvezetői pozíciókra” – mondta Hagen, a White Arkitekter munkatársa.

Angela Brady, a Brit Királyi Építészeti Intézet korábbi elnöke „hatalmas ugrásnak” nevezte a változást. „A vezető beosztású nők 11 százalékpontos növekedése hatalmas ugrás, és nagyon örvendetes. Az egyetemeken végzett nők növekvő számával csak idő kérdése, hogy mikor érjük el a további paritást” –mondta Brady, aki jelenleg a londoni Brady Mallalieu Architects stúdió igazgatója.

„Jó hír, hogy a nők teljes aránya emelkedett a vezetői pozíciókban” – értett egyet Brady-vel Alexandra Hagen, a svédországi White Arkitekter vezérigazgatója, amely az egyetlen olyan top-100-as cég volt, ahol 2017-ben több vezető beosztású nő dolgozott, mint férfi.

A nemek közötti egyenlőség azonban még utópia az építészeti ágazatban. A friss kutatáshoz rendelkezésre álló adatokat biztosító vállalatok felénél nem volt nő a felsővezetői csapatban, illetve tizenkét cégnél egyáltalán nem volt nő a honlapjukon felsorolt vezető beosztású alkalmazottak között. Ez a szám mindösszesen 4 fős javulást mutat a 2017-es adathoz képest.

Sadie Morgan, a londoni dRMM stúdió társalapítója szerint a fejlődés túl lassú, és „az adatok azt mutatják, hogy iparágként egyértelműen sokkal többet kell tennünk, mégis telik az idő, és úgy tűnik, kevés dolog változik. Nincs mentség. Az ötven-ötven százaléknak természetesnek kellene lennie. Az iparágnak tovább kell lépnie a nemek közötti vitán.”

A megkérdezett cégek közül mindössze négynél dolgozik ugyanannyi vagy több nő, mint férfi vezető beosztásban. Ezek a Gensler, a GF & Partners, a Sweco és a White Arkitektur. (Ehhez képest 2017-ben csak kettő volt, közülük az egyik a White Arkitekter, a másik cég a Tengbom volt, mely azóta kiesett a világ 100 legnagyobb stúdiója közül, ezért idén nem került felmérésre.)

Az idei kutatásból kiderült, hogy a világ 100 legnagyobb építészirodája közül mindössze háromnak van női vezetője, és csak kettőnek van olyan vezetői csapata, amelynek több mint 50%-a nő.

 

Forrás: Women make up just one in five top positions at biggest architecture firms (dezeen.com)

Elkészült Miskolc beruházási térképe

Elkészült Miskolc beruházási térképe

Elkészült Miskolc beruházási térképe, a www.mimap.hu, amellyel a városlakók pontosabb képet kaphatnak arról, hogy a városban milyen megvalósult, folyamatban lévő és tervezett beruházások vannak.   A miskolci polgármesteri hivatal azt közölte március 2-án, hogy az...