Megállapodott a nem megszakítható földgázszállítási kapacitások tesztidőszakának meghosszabbításáról a magyar és az ukrán rendszerüzemeltető – közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt.
 

 

A magyar földgázszállítási rendszerüzemeltető tájékoztatása szerint a nem megszakítható kapacitások kialakítása szállítási szempontból a legmagasabb színvonalat jelentő szolgáltatás. Az FGSZ és ukrán partnere, a Gas TSO of Ukraine megállapodása értelmében szeptember 30-ig elérhető marad a mintegy 3,5 millió kilowattórás (kWh/h) nem megszakítható kapacitás a magyar-ukrán határponton Ukrajna felé. A tesztidőszak meghosszabbítása révén az osztrák, szlovák, horvát vagy magyar gázpiacon forrással rendelkező kereskedők kedvezőbb feltételek mellett érhetik el az ukrán piacot, Ukrajna pedig több földgáz importjára lesz képes Magyarország felől a téli időszakot követően – hangsúlyozta a magyar rendszerüzemeltető.

Az első aukció február 7-én reggel indul a 2021/2022-es gázév hátralévő időszakára. A megegyezés szeptember végéig erősítheti meg Magyarország regionális földgázelosztó szerepét – közölte az FGSZ, hozzátéve, hogy dolgoznak a nem megszakítható kapacitások elérhetőségének hosszú távra történő kiterjesztésén.

A nem megszakítható kapacitások időszakos létrehozása továbbra sincs hatással a meglévő, Magyarország felé irányuló szállítási kapacitásokra, valamint a határponton korábban lekötött, Ukrajna felé irányuló megszakítható kapacitásokra – jelezte a rendszerüzemeltető. (MTI)