18° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
18° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

Az adótól a vevőig – jelszóródás nélkül

okt 20, 2021 | praxis

Egy új ház építésekor vagy felújításakor az egészséges életmód megkerülhetetlenül fontos kérdés. Az újszerű LiFi rendszerek gyors adatátvitelt biztosítanak, és ezzel egyidejűleg csökkentik az elektroszmogot az egészségesebb lakókörnyezet érdekében.
 

 

Az építőiparban a fenntarthatóság számos területen játszik kulcsszerepet. Az egészséges életmóddal kapcsolatos tudatosság legalább ilyen erőteljesen növekszik. Ezért egyre gyakrabban használnak ökológiai és szennyezőanyag-mentes anyagokat, hogy elkerüljék a lakóhelyi toxinokat és irritáló anyagokat. Ezek közé tartozik a penész, a baktériumok, az allergének és az elektroszmog. Ez utóbbit például a WLAN okozza, és a gyanú szerint elektromágneses sugárzásával károsítja a lakosság egészségét. 2020-ban a német háztartások 96%-a használt vezeték nélküli hálózatot, pl. wifit. Míg egyesek nem észlelnek semmilyen reakciót, mások súlyosan szenvednek. Többek között fejfájásra panaszkodnak. 

A növekvő digitalizáció mentén egyre több ház automatizálódik. A lakások egyre inkább okosotthonokká válnak, ahol a kávéfőzőtől kezdve a redőnyökön át a mosógépig minden okostelefonról vezérelhető. Az otthoni irodák és az otthoni tanulás is szerepet játszik az egyre erőteljesebb hálózatépítésben. A LiFi innovatív módon kerüli el a vezeték nélküli hálózatok által okozott elektromágneses terhelést. 

 

Hogyan működik a Light Fidelity az adatátvitelben?

A LiFi nagy mennyiségű adatot képes biztonságosan, stabilan és pontosan továbbítani. Az olyan eszközök, mint például a laptopok, kávéfőzők vagy okostelefonok ugyanolyan módon csatlakoztathatók az internethez, mint a WIFI használatakor. A LiFi a Light Fidelity rövidítése, és a fény- vagy infravörös sugárzást használó optikai, vezeték nélküli adatátvitelre utal. Jelenleg 100-200 Mbit/s átviteli sebesség érhető el könnyedén. Ahogy a technológia tovább fejlődik, a 10 Gbit/s és ennél nagyobb sebesség is reális. A LiFi-hálózatban ráadásul mindig a teljes sávszélesség rendelkezésre áll. A WLAN-hálózatok esetében ez nem így van, mert ezek zavarják egymást, ami a sávszélesség csökkenéséhez vezet. A home office és az otthoni tanulás idején azonban a nagy teljesítmény kiemelkedő előnyt jelent. Annak, hogy a LiFi valóban interferenciamentes legyen, előfeltétele a LED-lámpák helyes felszerelése, ahogyan azt az Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU) legutóbbi mérései is kimutatták. Az ipar is hisz ebben az innovatív technológiában: a Vodafone és a Philipshez tartozó Signify projektjének célja az 5G és a LiFi összekapcsolása. Ők a két rendszer előnyeit akarják kombinálni a biztonságos és megbízható vezeték nélküli kommunikáció érdekében.

 

LiFi a mindennapi használatban

Használatához mindössze egy adóra – az úgynevezett hozzáférési pontra – és egy vevőkészülékre van szükség, amely segítségével a végberendezés (vagyis a laptop vagy a telefon vagy bármi más) fogadni tudja az információt. Vannak bizonyos fizikai tények: A fényhullámok nem képesek áthatolni a szilárd testeken. Ráadásul a LiFi hatótávolsága néhány méterre korlátozódik. Ez azt is jelenti, hogy az adó és a vevő között látótávolságnak kell lennie. Ennek eredményeképpen minden helyiség külön-külön van felszerelve adókkal és vevőkkel. Ezért az építési intézkedések előtt elengedhetetlen a jó helyiségtervezés.

Míg a WLAN esetében a továbbított adatok könnyen lehallgathatók, a LiFi használata esetén az adatbiztonság kifejezetten magas szintű. A WLAN olyan technológia, amely képes áthatolni a szilárd anyagokon, beleértve a falakat is, ami kockázatot jelent az adatok biztonságára nézve. Ennek oka, hogy a hackerek az adott helyiségen kívülről is hozzáférhetnek az adatokhoz. A LiFi átvitel viszont csak közvetlenül a feladó és a vevő között történhet, szórás nélkül. Ezért az adatfolyamot csak a tényleges adó és a vevő közötti fizikai útvonalon lehet lehallgatni. A hackernek ugyanabban a helyiségben kell tartózkodnia, mint a LiFi hálózat, hogy kárt tudjon okozni.

 

A LiFi egészségügyi szempontjai

Az elektroszmog egészségügyi hatásait tudományosan még nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani. Tény azonban, hogy minden WIFI hálózat 100 milliwatt és egy watt közötti energiát bocsát ki sugárzási teljesítményként. A német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal (BfS) szerint a nagyfrekvenciás sugárzás felső határértéke 2 000 000 mikrowatt/K/m², de ez csak a szövetekre gyakorolt hőhatásokat veszi figyelembe. Egyre több jel utal arra, hogy összefüggés van a koncentrációs zavarok, a fejfájás és a WIFI által kibocsátott elektroszmog között. Ez az oka annak, hogy egyre több kritikus hang szólal meg az óvodai és iskolai WIFI ellen. A szakértők ezért a WIFI fényhullámokon alapuló alternatíváját javasolják.

A frankenthali Waldorf-iskola, az S2 GmbH, az aeroLiFi GmbH és a Forschungskreis für Geobiologie Dr. Hartmann Egyesület közös kísérleti projektjében pontosan ezt a hatást vizsgálták. Ebből a célból felnőttek és tanulók georitmogramjait készítették el. Ezek azt mutatják, hogy a WLAN hatása a georitmogramok ötszörös növekedéséhez vezet. Ez a növekedés egyáltalán nem következett be a WLAN nélküli kontrollcsoportban.

 

Következtetés

A LiFi biztonságosnak, egyszerűnek és problémamentesnek bizonyul a telepítés és a működés során. Ezenkívül nincsenek egészségügyi hatásai az emberi szervezetre. Bár a hatótávolság néhány méterre való korlátozása és a fényhullámok szilárd testeken való áthatolásának képtelensége hátránynak tekinthető, azonban növeli a biztonságot is. Ráadásul ezeket bőven ellensúlyozza a hatalmas adatátviteli teljesítmény. Végül is az egészség a teljesítményhez kapcsolódóan a legfontosabb paraméter a digitalizáció előrehaladása szempontjából.

 

A WLAN jelentése magyarra fordítva: vezeték nélküli helyi hálózat. Tehát a WLAN egy gyűjtőfogalom. A Wifi pedig egy konkrét szabvány (IEEE 802.11), amely egyike azoknak a szabványoknak, amellyel egy WLAN-t megvalósíthatunk.

 

Forrás: https://www.ingenieurbau-online.de/deutsches-ingenieurblatt/archiv/fachartikeldetail/lifi-eine-gesunde-alternative-zum-wlan

 

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...