9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Az új EKR katalógus nagyban segíti az energiamegtakarítási kötelezettségek teljesítését

szept 28, 2021 | piac

Az új EKR katalógussal az elszámolható energiamegtakarítások kiszámítását kívánjuk könnyebbé tenni, valamint a megvalósított beruházások, intézkedések bejelentését gyorsítani – mondta Horváth Péter János a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke a hivatal által közzétett új energiahatékonysági intézkedéseket felsoroló jegyzékével kapcsolatban.
 

 

Magyarország 2021. január 1-től Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert (EKR) vezetett be. A tervek szerint a rendszer a nemzeti energiahatékonysági célkitűzés eléréséhez a 2030-ig évente szükséges új végsőenergia megtakarítás mintegy negyedével járulna hozzá.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke az Energiahatékonyságról szóló törvény felhatalmazása alapján közzétette az energiahatékonysági intézkedések jegyzékét. A jegyzék nagyban segíti az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben (EKR) kötelezett földgáz, villamosenergia és közlekedési célú üzemanyag kereskedőket az előírt éves végsőenergia megtakarítási kötelezettség teljesítésében.

Horváth Péter János elmondta, hogy a kötelezettségi rendszer első éve számos új kihívást, elsajátítandó gyakorlatot jelentett a kötelezettek, az energetikai auditorok és a hivatal számára egyaránt. Az EKR katalógussal az elszámolható energiamegtakarítás kiszámítását kívánjuk könnyebbé tenni, valamint a megvalósított beruházások, intézkedések bejelentését gyorsítani. Az elszámolható megtakarítás kiszámításának meghatározásával és az elvárt dokumentálás leírásával már idén csökkennek a kötelezettek és hitelesítő szervezetek költségei és kockázatai – tette hozzá.

A MEKH elnöke hangsúlyozta, hogy a sztenderd energiamegtakarítási intézkedések jegyzéke abból a szempontból is fontos, hogy minél gyorsabban és kockázatmentesebben valósulhassanak meg azok az energiamegtakarítási beruházások, amelyek nemcsak egy kötelező szakpolitikai cél eléréséhez járulnak hozzá, hanem a beruházás helyén és országosan is fenntartható módon emelik az ellátásbiztonságot és versenyképességet.

Az EKR katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia megtakarítás érhető el. Az egyes intézkedés típusok adatlapjai többek között tartalmazzák az intézkedés lehatárolt leírását; a kiindulási állapot és az intézkedést követő állapot rögzítésének módját, tartalmát; az elszámolható élettartamot és az avulás mértékét; a teljesítménytényezők leírását és azok kiszámításának elveit, az éves megtakarítás számítási képletét; a benyújtandó dokumentumokat, valamint egyéb fontos, az elszámolást támogató információkat.

Az intézkedés jegyzék a végfelhasználási energiamegtakarítással kapcsolatos adatszolgáltatásról szóló 17/2020. (XII. 21.) MEKH rendelet I. mellékleteként jelent meg. A jogszabály elérhető: https://njt.hu/jogszabaly/2021-11-20-5Z