Ikarus, a busz címmel közlekedéstörténeti kiállítás nyílik Zalaegerszegen, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban (MOGIM).
 

 

A látogatók szeptember 3-án az autóbuszállomásról nosztalgiajárattal érkezhetnek a MOGIM és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum időszaki kiállításának a megnyitójára: a Volánbusz telepén felújított Ikarus-busz bejárja az egész várost. Az ikonikus, restaurált „faros” Ikarus 55-ös a szabadtéri kiállítótéren, az 1930-as évekbeli fúrótorony mellett parkol majd – mondta el Cseh Valentin történész-muzeológus.

 

A MOGIM kiállítótermében többek közt a székesfehérvári Szent István Király Múzeum időszaki kiállításának anyagát (fotókat, plakátokat, relikviákat, maketteket) mutatják be. A zalaegerszegi tárlat helytörténeti dokumentumokkal is kiegészül: négy tabló a Zala Volán történetét, a kiépített buszmegálló – a zalai falvakban emelt építmények másolata – a fél évszázaddal ezelőtti közlekedési szokásokat idézi fel.

A gellénházi buszmegállóról készült nagyméretű fotó az olajipar történetét szimbolizálja: Gellénháza volt a nagylengyeli olajmező központja. A zalaegerszegi kiállítás egyik különleges műtárgya lesz az Ikarus emeletes buszának eredeti motorja: a járművet a zalai megyeszékhelyen, a Volánbusz Zrt. szervíztelepén restaurálják – ismertette Cseh Valentin. Hozzátette: az interaktív kiállításon a gyermekek a sofőrülésen a eredeti buszkormányt is kipróbálhatják.

Az Ikarus, a busz elnevezésű időszaki kiállítás 2022. május 29-ig lesz látható a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban. (MTI)

Fotók: Fortepan