Idén mindösszesen négy magyar felsőoktatási intézmény, köztük a BME került fel az Academic Ranking of World Universities közismert nevén a „Shanghai-listára” – közölte augusztus 16-án az intézmény Rektori Kabinetjének Kommunikációs Csoportja.
 

 

A nemzetközi felsőoktatási lista szűkebb, szakterületi összesítése szerint is jól szerepeltek a Műegyetem képzései. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, valamint a Szegedi Tudományegyetemet a 601-700., a Semmelweis Egyetemet a 701-800., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a 801-900. kategóriába sorolták az ARWU-rangsor készítői.

A szakterületi listákon még előkelőbb helyre került a BME. A Global Ranking of Academic Subjects 2021-es szakterületi listáján a BME a mérnöki tudományokon belül, a gépészmérnöki (mechanical engineering) területen évek óta tartja pozícióját a 201-300. helyen, ezzel a legjobb hazai felsőoktatási intézményként szerepel ebben a kategóriában. Ugyanakkor a természettudományok szakterületi rangsor matematika kategóriájában (mathematics) a BME jelentősen előrelépett, hiszen immár a 301-400. legjobb képzések között tartják számon, a tavalyi a 401-500. helyhez képest.

A világranglista első három helyezettje a Harvard University és a Stanford University (USA), illetve a Cambridge University (UK). A teljes lista megtekinthető az ARWU aloldalán.

 

Forrás: bme.hu; fotó: Wikipédia