9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Ciklon Európa felett

aug 6, 2021 | fókusz

2021 időjárási szempontból szélsőséges nyarának egyik legmarkánsabb eseménye annak a ciklonnak az átvonulása volt, amely szerte Európában szélsőséges időjárással járt.  A kontinens partjait július 11-én elérő ciklon felhőszakadásokat, villámárvizeket, pusztító zivatarokat és jégesőket okozott szerte a kontinensen – írja tanulmányában az OMSZ. 
 

 

A július közepén Európa felett lassan átvonult légörvény fejlődése, szerkezete és dinamikája is egyedi volt. A nagy távolságból jövő ciklon már Európa partjaihoz érve is erősen okkludálódott. A nedvességben bővelkedő rendszerben a centrum körül felcsavarodó konvergencia vonalak alakultak ki, A kialakuló zivatarok egymást követve hatalmas mennyiségű csapadékot adtak egy-egy terület felett.  Azokon a területeken, ahol a lefolyási viszonyok ezt lehetővé tették, villámárvizek alakultak ki, jelentős pusztítást hagyva maguk mögött szerte a kontinensen. Hogy mennyire hozható kapcsolatba a jelenség az éghajlatváltozással, arra nehéz egyértelmű választ adni. Azonban, ha az ilyen, alapvetően ritka légörvények gyakorisága megnövekszik, azt már nem lehet csak az időjárás változékonyságával magyarázni – húzta alá honlapján közzétett tanulmányában az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

A ciklon hatásának első markánsabb megnyilvánulása július 14-én a Duna vonalában felsorakozó zivatarok formájában történt a ciklon keleti konvergencia vonala mentén, a ciklon karjában.  A lassan keleti irányba mozduló zivatar vonal mögött 15-én hajnalban egy újabb, ugyancsak a Duna mentén felsorakozott zivatarvonal fejlődött fel, amely délutánra feloszlott. Később a ciklon karja mentén újabb, a korábbinál sokkal hevesebb zivatarok épültek fel, az ország keleti részén szélviharokat és jégesőt okozva. A Hajdúságra majd Debrecenre lecsapó zivatarcellák között – mozgásuk és reflektivitásuk alapján – több szupercella is lehetett. A Nyírségben többfelé 40-60 mm csapadék is lehullott ebből a rendszerből, a legnagyobb értéket Nyírlugoson mérték, 83.7 mm-t – olvasható a tanulmányban.

Az elkövetkező 4 napon, ahogy a ciklon centruma fokozatosan haladt dél-délkeleti irányba az éppen aktuális konvergencia vonal mentén sorra alakultak ki zivatarvonalak, és egy-egy gócban rövid idő alatt 30-40 mm csapadék is lehullott.