A mesterséges intelligencia (MI) alapú megoldások kulcsfontosságúak az önvezető járművek fejlesztésében – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter május 11-én Budapesten, a Continental Hungary által gyártott ötvenmilliomodik fékvezérlő elektronikai egység átadásán.

 

A tárcavezető az ünnepségen kiemelte: a magyar gazdaság újraindításában fontos szerepet töltenek be azok a Continentalhoz hasonló partnerek, amelyek a vírusválság előtt is a magyar gazdaság és innováció motorjainak számítottak – mondta. A kormány és a cég együttműködésének sikertörténetére példaként említette, hogy a Continental budapesti MI Központja a három évvel ezelőtti létrehozása óta már közel 100 fővel működik, továbbá a cég elnyerte az Ipar 4.0 Mintagyár díjat is. Kitért arra, hogy a magyar ipar az elmúlt egy évet jól átvészelte. A kormányzati intézkedések közül az ágazati bértámogatásokkal több mint 300 ezer munkahelyet védtek meg. A kutatás-fejlesztési bértámogatási programmal nőtt a kutatásban dolgozók száma. A Continental cégcsoport is részesült ilyen támogatásban, közel kétmilliárd forint támogatást kapott. Palkovics László tájékoztatása szerint a beruházásösztönzés keretében több százmilliárd forint támogatást nyújtottak vállalkozásoknak termelékenységet javító beruházásokhoz. A cégek finanszírozását támogató intézkedések közé sorolta a jegybank által is támogatott hitel-, és garanciaprogramokat összesen több mint 4000 milliárd forint értékben. A veszélyhelyzet kihirdetése óta mintegy 9500 milliárd forintot mozgósítottak a gazdaság élénkítésére – összegezte. A tárcavezető szerint az intézkedések hatékonyak voltak, a magyar GDP idén az IMF előrejelzése szerint 4 százalék felett nőhet. Reményét fejezte ki, hogy a növekedés inkább 6 százalék körül alakul majd.

Keszte Róbert, a budapesti Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a cégcsoport Magyarországon továbbra is töretlenül fejlődik. Az 50 milliomodik ER100 fékvezérlő elektronikai egység legyártásával együtt az állandóságot, a hosszú távú tervezhetőséget, és az értékteremtést is ünnepelhetik. Ezzel elismerik a munkatársaik világszínvonalú munkáját – mondta. A cég a mostani telephelyen 1994 óta van jelen, ahol 2001 óta gyártanak fékvezérlő rendszereket. Ez idő alatt 100 millió terméket gyártottak, aminek a fele a fékvezérlő. A telephelyen az önvezető és elektromos járművekhez gyártanak kulcsfontosságú rendszereket. A jövő gyárához a jövő termékeire is szükség van, már gyártják az újgenerációs elektronikus vezérlőket is – mondta. (MTI)