A Zaha Hadid építészstúdió a közelmúltban mutatta be a Kína déli részén épülő „négyszárnyas” Zhuhai Jinwan Művészeti és Kulturális Központ terveit. A tetőszerkezet formáját a költöző madarak ihlették, ám a már kivitelezés alatt álló központ nem csak ezért fog feltűnést kelteni: az épület egy tóra épül, és mellesleg magában foglal egy 1200 férőhelyes színházat, egy többfunkciós, 500 férőhelyes rendezvénytermet, egy tudományos központot és egy múzeumot is.

 

A Zaha Hadid Architects szerint az épület célja, hogy a régió „kortárs kreativitásának központjává” váljon. Helyszínéül egy, az új zhuhai reptérre futó vasútvonal melletti telket választottak; elérhető közelségben Guangzhou-tól Sencsentől, Makaótól és Hong-Kongtól. Elkészültét követően a központ – amelynek tetejét áttört, háromszög alakú acéllemezekből készítik – 170 méter széles és 270 méter hosszú lesz. Két nagy és két kis szárnyra oszlik, ezek biztosítanak egyedi otthont a színháznak, a multifunkciós teremnek, a tudományos központnak és a művészeti múzeumnak.

 

A négy különböző funkciót kiszolgáló szárnyat szimmetrikusan rendezik el a központi mag – jelen esetben a pláza – körül, amely egyben közös előtérként is szolgál. Ide az épületet körülvevő tavon átívelő hidakon juthatnak be a látogatók a partról. A tervezők szerint a tető áttört jellege egyrészt a fényt szűri, másrészt a formája szimbolikus utalás a dél-kínai területek felett repülő vándormadarak által felvett geometriai alakzatra. A belső terek építészete is egyedi lesz, a tervezők nyilatkozata szerint a cél a „legvonzóbb látogatói élmény biztosítása”. Ami már biztos: a színház és a művészeti múzeum belső tereinek tervezésénél a világosabb tónusokat preferálják, míg a multifunkcionális terem és a tudományos központ esetében a sötétebb árnyalatok dominálnak majd.

A központot körülvevő tavat is tereprendezés részeként mutatják be, amelyet úgy alakítottak ki, hogy reflektáljon Zhuhai „szivacsváros” kezdeményezésére. A magyarul talán szokatlanul hangzó szivacsvárosok Kína egész területén népszerűek: segítségükkel vélik meggátolni az áradásokat, csökkenteni a vízszennyezést és enyhíteni a vízhiányt. Jelen esetben a mesterséges tótól azt várják, hogy segíti a felesleges víz tárolását, a betelepített növény- és állatvilág pedig természetes filterként szolgál majd. A Zhuhai Jinwan Művészeti és Kultúrális Központ a bejárható tetőtérrel és a nyugati oldalra tervezett küldő amfiteátrummal együtt lesz teljes; ezekre a helyekre szabadtéri előadásokat terveznek a jövőben. Az épület energiafogyasztását intelligens vezérlőrendszer segítségével fogják figyelemmel kísérni, illetve minimalizálni, amely automatikusan beállítja a központ belső környezetét, miközben a hulladékhő-visszanyerő rendszer segít fenntartható módon kielégíteni a központ melegvíz-igényét.

Az építészstúdió a néhai brit-iraki építész, Zaha Hadid műterméből nőtt ki, amelyet 1979-ben alapítottak. Ma a stúdiót Patrik Schumacher vezeti.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2021/02/03/zhuhai-jinwan-civic-art-centre-zaha-hadid-architects-china/