9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

Bővítik a bécsi metrót

dec 18, 2020 | országjáró

Ausztria két legnagyobb építőipari vállalatának konzorciuma nyerte meg a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien legnagyobb építési projektjének első ütemét, amelyben az U2-es metróvonal átirányításának részeként hét kilométer alagutat és négy új állomást építenek – adta hírül több osztrák gazdasági portál.

 

A szerződés értéke körülbelül félmilliárd euró, amelyből a konzorcium két tagja fele-fele arányban részesedik. Az építkezés 2021 februárjában kezdődik és 2028 közepéig tart. „Ez a kulcsfontosságú infrastrukturális projekt végérvényesen megszünteti Bécs belvárosi metróhálózatának hiányosságait” – fogalmaz Karl-Heinz Strauss, a Porr vezérigazgatója a cég honlapján is megjelent közleményben.

A metróbővítés keretében a Karlsplatz és Rathaus közötti U2-es vonal az U5 része lesz, míg az U2 a város déli irányába ágazik le. A mostani szerződés az osztrák fővárosban az U2/U5 vonalbővítés első építési szakaszának része.

„A sűrűn lakott belvárosi lakókörnyezetben az építkezés mindig kihívást jelent. A közeli épületek homlokzatai melletti fúráshoz nagy szakértelemre van szükség, és a Neubaugasse körüli keskeny sikátorokon át a telephelyek felé és onnan történő szállítás logisztikailag rendkívül bonyolult feladat” – magyarázza Thomas Birtel, a Strabag elnöke a közös közleményben.

A februárban kezdődő építkezés a következő évek legnagyobb közlekedési infrastruktúra-fejlesztési projektje lesz Bécsben.

 (MTI)

 

Kép: www.oln.at, www.wienerlinien.at