19° C
Ma 2024. július 27., szombat, Olga és Liliána napja van.
19° C
Ma 2024. július 27., szombat, Olga és Liliána napja van.
2025-re készen lesznek az új algyői Tisza-híd tervei

2025-re készen lesznek az új algyői Tisza-híd tervei

Tavaly eldőlt, hogy az algyői Tisza-híd 2x2 sávosítása zöld utat kap. Ma pedig már ott tartunk, hogy megvan a tervező, akinek az a feladata, hogy a meglévő híd mellé egy új, 500 méter hosszú, 2X1 sávos szerkezetet és hozzá kapcsolódóan 1,2 km utat tervezzen 2025-ig –...

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg – közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft. július 15-én.   A fejlesztés az MVM Ultra...

Akár másfél-két éven belül megkezdődhet a mohácsi Duna-híd építése

szept 24, 2020 | országjáró

Jövő év első felében lezárulhat a mohácsi Duna-híd tervezése, így a kiviteli közbeszerzés sikeres lezárultát követően, és minden szükséges feltétel teljesülése esetén akár másfél-két éven belül megkezdődhet a létesítmény kivitelezése – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szeptember 24-én sajtótájékoztatón, a Duna-parti városban.

 

A politikus elmondta: a híd a Dunát Mohácsnál keresztező és az ország nyugati, déli és keleti részén végigfutó M9-es autópálya-hálózat részét része lesz, és úgy építik meg, hogy négysávos közlekedésre is alkalmas legyen. Palkovics László beszámolt arról, hogy a létesítmény 1,3 milliárd forintból zajló előkészítése már folyik, ennek eredményeként rendelkezésre áll már a híd engedélyezési terve, hamarosan pedig a jogerős környezetvédelmi és építési engedélye is meglesz. (MTI)

Mohácsi Duna-híd és csatlakozó utak tervezése

 

A Mohács és Újmohács között a Duna felett átívelő híd és a hozzá csatlakozó M6 autópálya és 51 sz. főút közötti úthálózat terveinek elkészítését a Speciálterv Építőmérnöki Kft. a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából készíti. A teljesítésbe bevont jelentősebb alvállalkozók a Főmterv Zrt. és az Uvaterv Zrt.

 

Fejes Zoltán, Zádori Gyöngyi

 A Mohács két a Duna által elvágott részét is összekötő híd megépítése régen megfogalmazott célja a városvezetésnek. Most a projekt olyan fázisba ért, mely alapján kijelenthető, hogy a megvalósítás soha nem látott közelségbe került a helyiek számára. A híd megépülése esetén a két városrész kapcsolata szorosabbá, az átközlekedés egyszerűbbé válna. A jelenleg a dunai átkelésre használt komp teljesen, vagy legalábbis annak rendszeres használata megszűnhetne. A tervezett híd azonban nem csak Mohács város számára biztosítaná a dunai kapcsolatot, hanem az ország úthálózati fejlesztésében is jelentős előrelépés, amely kapcsolatot teremt az 51. sz. főút és az M6 autópálya között, valamint a távlati célok között a déli körgyűrű (M9) bekapcsolódó elemeként is funkcionálhat, összekötve a sugár irányú gyorsforgalmi infrastruktúra elemeket, valamint a déli határ mentén elhelyezkedő városok (Pécs, Mohács, Szeged) ipari gócpontjait. A létrejövő úthálózati elem a déli, dél-keleti szomszédos országokból érkező teherforgalmak számára is átkelést biztosít a folyón, így azoknak nem szükséges a ~ 30 km-rel északra elhelyezkedő bajai hídon áthajtani.

A tervezés során a beruházói kérésnek megfelelve a nyomvonal a távlati 2×2 sávos gyorsforgalmi kialakításhoz illeszkedően lett megtervezve az emelt 110 km/h tervezési sebességnek is megfelelő tervezési paraméterekkel. Azonban I. ütemben a tervezett útpálya alföldi oldali szakasza és a dunántúli oldalon a meglévő 56. sz. – 57. sz. utak csomópontjáig 2×1 sávos II. rendű főútként kerül kiépítésre, biztosítva (beleértve a hidat is) a távlati 2×2 sávra történő gyorsforgalmi úttá történő fejleszthetőség lehetőségét. Az 56. sz. főúttól az M6-os autópálya csomópontjáig a tervezett állapotban a meglévő 57. sz. főút 2×1 forgalmi sávos nyomvonala kerül átépítésre 20,0 m-es koronaszélességgel rendelkező 2×2 forgalmi sávos úttá.

Az ITM döntése alapján az új nyomvonal az 57. sz. főút része lesz és a szelvényezése az 51. sz. főúttól indul. A tervezéssel érintett szakasz az 51 sz. főúttól az M6 autópályáig húzódik és a 20+182 km szelvényében keresztezi a Duna folyamot, annak 1448+238 fkm szelvényében. A tervezett út érinti Csátalja, Sárhát, Újmohács, Mohács, Lánycsók és Bácsfapuszta területeit.

Az alföldi oldalon a geometriai kialakítást 110 km/h tervezési sebességnek megfelelő paraméterek alapján kerültek megtervezésre. A kialakított geometriát a helyi igények, mezőgazdasági területek, vízfolyások és a természetvédelmi területek elhelyezkedése befolyásolta. Az 51. sz. úti csatlakozás környezetében erdők és fészkelő helyek találhatók, a Riha-tó és környezete Natura 2000 terület. A kialakított nyomvonal az érzékeny területek figyelembevételével, azok elkerülésével került megtervezésre. A tervezési szakasz elején körforgalmú csomóponttal csatlakozik az 51 sz. főúthoz, figyelembe véve a szintén a NIF Zrt. beruházásában megvalósuló 51. sz. főút 11,5 t tengelyterhelésre való megerősítésének terveit.

A geotechnikai vizsgálatok alapján, a magas talajvízszint miatt az alföldi oldalon a teljes szakasz a terepből ~ 2 m magasan kiemelésre került, így az út a szakasz szinte teljes hosszán alacsony töltésen halad majd.

A tervezett Duna-hídon helyet kapott egy egyoldali kétirányú kerékpárút a híd déli oldalán. A kerékpárút a helyi hivatásforgalmi kerékpározás, illetve a térség EuroVelo kerékpáros hálózat részévé is válna. A tervezett kerékpárút Mohács vasútállomástól a hídon át a Duna balpart árvízvédelmi töltésén húzódó EuroVelo6 kerékpáros útvonalba való becsatlakozásig került megtervezésre. Az új kerékpáros nyomvonal a távlatban megépítendő EuroVelo13 (másnéven Iron Curtain Trail) része, mely a volt vasfüggöny vonalán húzódik.

A híd és a csatlakozó utak úgy kerültek megtervezésre, hogy azok távlatban 2×2 sávossá bővíthetők legyenek. A vízfolyásokat keresztező műtárgyak egyoldali eséssel rendelkeznek I. ütemben, így a csatlakozó útszakaszok burkolatának oldalesését is szükséges volt átforgatni. Azonban, a kisműtárgyak egyoldali eséssel kialakított geometriája biztosítja, hogy a II. ütemben a tetőszelvény kialakítás mellé építéssel lehetséges a már meglévő műtárgy részleges bontása nélkül, amely gazdaságossági szempontból a legelőnyösebb.

 

Duna-híd

A Duna híd tervezésére több évtizede születtek kezdeményezések. 2015-ben a RODEN – Turaterv – PONT-Terv Konzorcium nyerte el a „Mohácsi Duna híd létesítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány, és környezeti hatástanulmány készítése, a környezetvédelmi dokumentáció benyújtása, valamint a közlekedési kapcsolatok tanulmánytervének elkészítése” tervezési feladatot, melynek része volt az M0 Hárosi Duna híd esetleges elbontása után a felszerkezet teljes vagy részbeni felhasználása Mohácson. A tanulmány megállapította, hogy a hárosi híd elemei gazdaságosan a mohácsi helyszíneken nem használható fel. E tanulmányterv már konkrétan vizsgálta a híd lehetséges helyszíneit, útcsatlakozásait és vízügyi, környezetvédelmi létesítésének feltételeit. Két, egymástól mintegy 200 m-re elhelyezkedő nyomvonalat vizsgáltak, melyből végül a déli nyomvonalon vezetett út kapott környezetvédelmi engedélyt 2017. február 1-én. A környezetvédelmi hatóság különösen szigorú feltételekkel járult hozzá a híd építéséhez, az elfogadott szerkezeti változatnál támaszok a fokozottan védett területre nem kerülhettek.

Az előírásoknak megfelelően 802 m hosszú, 240+110+170+170+110 m támaszkiosztású hídszerkezet vázlat-terve készült el, 240 m támaszközű alsópályás ívhíddal és többtámaszú, alulról kiékelt gerenda híddal: ez volt a későbbi engedélyezési terv közvetlen előzménye, a diszpozíció alapja.

Az engedélyezési tervezés során egyeztetések történtek a hatóságokkal, várossal, építtetővel, ITM-el, mely során ismételten meghatározásra kerültek azok a szempontok melyeket a létesítendő útnak és hídnak ki kell szolgálnia. A híd kialakítását legjobban befolyásoló szempont a környezetvédelmileg kiemelt területek minimális igénybevétele és a keresztmetszet fejleszthetőségének biztosítása volt.

A híd szélesítését konzolos bővítéssel, a szerkezet vagy annak főtartószerkezeti elemeinek előre elkészítésével vagy két híd ütemezett kiépítésével lehet megoldani. Tanulmánytervek készültek mindhárom lehetséges megoldásra, vizsgálva a technológiai lehetőségeket és költségeket. Különböző szerkezeti rendszerek esetén más felszerkezet szélesítési optimum adódott.

A balparti hullámtéren elterülő védett láp biorezervátumként nyilvántartott fokozottan védett terület: így ott híd alépítmény építését a Környezetvédelmi Hatóság nem támogatotta. Az így kialakuló támaszelhelyezési kötöttségeknek megfelelően összesen 13 db szerkezeti rendszert vizsgáltak a tervezők. A környezetvédelmi szempontoknak nem megfelelő változatok kiszűrése után 8 db változat összehasonlító elemzése került tervzsűri elé.

A tervezők által javasolt két fő változat az egypilonos ferdekábeles híd és a mederhíd alsópályás aszimmetrikus ívhíd, ártéri híd többtámaszú, aszimmetrikus rácsostartó híd volt. Az egypilonos ferdekábeles híd lehetőséget adott a védett területet teljesen mentesítő építési mód alkalmazására. A felszerkezet szerelését a vízi beszállítással kiszolgálva nagy elemek gazdaságos és gyors építésével lehet e szerkezetet megépíteni. Esztétikai megítélését a jelentős 135,00 m magas pilon döntően befolyásolja. Az alsópályás aszimmetrikus ívhíd híd a kifelé döntött egy íves főtartó formájával Magyarországon még nem alkalmazott esztétikummal egyedi szimbólum megformálására adott lehetőséget. E szerkezet esetében a fejleszthetőséget a híd alépítményekkel együtt kétütemű kiépítésével javasolták a tervezők. A tervzsűri döntése végül a három ívhidat megjelenítő 2B változatra esett. Támaszkiosztás: 270,0+250,0+230,0 m. Az engedélyezési terv elkészítését az alábbi kikötésekkel rendelte el:

  • öszvér pályalemez helyett ortotróp acél pályalemez készüljön;
  • átgondolandó a merevítőtartó csőszelvényének esetleges módosítása a tolási technológiák figyelembevételével.

 

A szerkezet

Az engedélyezési terv ennek megfelelő szerkezeti kialakítással készült:

A Duna-híd 3 db azonos szerkezeti rendszerű, de különböző támaszközű, hálós elrendezésű függesztőrudakkal tervezett acél ívhíd. Az ívhidak kéttámaszú tartók sorozataként vannak kialakítva. Támaszkiosztás: 270,00+250,00+230,00 m. E támaszkiosztással elérhető volt, hogy a támaszok a fokozottan védett területre nem kerültek. Igény volt még a környezetvédelmi hatóság részéről, hogy az építés közben a fokozottan védett területek minél kisebb volumenben legyenek igénybe véve.

Az elmúlt évtizedekben a nemzetközi gyakorlatban a hálós (network) elrendezésű felfüggesztési rendszerű ívhidak széles körben elterjedtek.

Jelentős előnyeik:

  • A ferde felfüggesztések a koncentrált hasznos terheket a híd hossza mentén hatékonyan elosztják, így csökken az ívekben és a merevítőtartókban jelentkező nyomatékok nagysága, ezért kisebb magasságú keresztmetszetek alkalmazhatók.
  • A karcsú szerkezeti elemek esztétikailag kedvezőek, a tájképbe jobban beleillenek.
  • A lecsökkent szerkezeti tömeg az alépítmények és az építési segédszerkezetek szempontjából is előnyös.
  • A kisebb festendő felület a korrózióvédelem elkészítésének és fenntartásának költségét is jelentősen csökkenti.
  • Bár ezek az előnyök elsősorban kisebb nyílások esetén jelentkeznek, ahol a hasznos teher aránya az önsúlyhoz képest magas, nagyobb fesztávoknál is vannak pozitív hatásai.

Az ívek egymás felé döntött kialakításúak, 14°-os dőlésszöggel. A két ívet X-rácsozású keresztkötés-rendszer kapcsolja össze, melyet 815 mm átmérőjű csőszelvények alkotnak.

A merevítőtartó 1,80 m magas, az alsó öv vízszintes, 1,65 m széles, a gerincek az ívek dőlését követik, a felső öv pedig a pályalemez keresztesésével összhangban 2,5%-os kereszteséssel van kialakítva.

A kereszttartók 4,0 m-es (a végkereszttartó mellett 2 db 3,0 m-es) tengelytávolsággal támasztják alá a pályát, fordított T-keresztmetszetűek, magasságuk a pályalemeztől mérve középen 2,59 m. A szerkezeti magasság 2,75 m.

Az ortotróp acél pályalemezt a közút alatt 300 mm magas trapézbordák támasztják alá, a bordák tengelytávolsága 600 mm. A felfüggesztési rendszert D=90 mm átmérőjű nagyszilárdságú függesztőrudak alkotják, melyek a feszítőpászmákhoz képest egyszerűbben építhetőek és fenntarthatók, illetve a lehorgonyzásuk lényegesen kisebb helyigényű. A függesztőrudakat az ívtartó és a merevítőtartó gerinceinek folytatásaként kialakított csomólemezekbe kell bekötni.

Az ívtartó magassága a pályaszint felett 37,62 m. Az ívtartó keresztmetszete ívközépen 1,60*1,60 m, mely méret az ívvállban 1,60*3,80 m-re bővül fel. Az ívtartó szakaszosan lezárt, légtelenített így a belső felületen korrózióvédelmi bevonat nem szükséges. A merevítőtartók „kúszhatóak”, belső felületüket korrózióvédelemmel kell ellátni.

A pályaszerkezet bővítését az első építési ütem 2×1 forgalmi sávos kialakításáról 2×2-re a merevítő tartó felületének utólagos kiegészítésével lehet elkészíteni:

 

Felszerkezet bővíthetősége a második ütemben

A Mohácsi Duna-híd és csatlakozó utak engedélyezési tervdokumentációja már elkészült, jelenleg az építési engedélyezési eljárás van folyamatban. Az engedélyek megszerzése után, amennyiben megrendelésre kerül, a kiviteli tervek készülnek el, mely alapján megkezdődhet a kivitelező kiválasztása.

 

2025-re készen lesznek az új algyői Tisza-híd tervei

2025-re készen lesznek az új algyői Tisza-híd tervei

Tavaly eldőlt, hogy az algyői Tisza-híd 2x2 sávosítása zöld utat kap. Ma pedig már ott tartunk, hogy megvan a tervező, akinek az a feladata, hogy a meglévő híd mellé egy új, 500 méter hosszú, 2X1 sávos szerkezetet és hozzá kapcsolódóan 1,2 km utat tervezzen 2025-ig –...

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg – közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft. július 15-én.   A fejlesztés az MVM Ultra...