2° C
Ma 2023. december 11., hétfő, Árpád és Árpádina napja van.
2° C
Ma 2023. december 11., hétfő, Árpád és Árpádina napja van.

335 méterrel New York felett

márc 16, 2020 | kitekintő

Március 11-én megnyílt NYC Manhattan városrészében a nyugati félteke legmagasabb kültéri kilátója és élményközpontja, melyből páratlan 360 fokos kilátás nyílik az ikonikus városra a szögletes üvegfalaknak köszönhetően, sőt a bátrabbak a törhetetlen üvegfelületnek köszönhetően New York felett is sétálhatnak.

New York új, Hudson Yards városrészének építése rohamosan halad, melynek szívéből több mint 335 méter magasan nyúlik ki a város legújabb látványossága, mely az „Edge” nevet viseli. Az építtetők célja nem kevesebb volt, mint, hogy elérjék a látogatók komfortzónájukból való kilépését és úgy láthassák New York-ot, ahogy korábban még soha. Az Edge a nyugati félteke legmagasabb kültéri kilátójaként 24 méterre nyúlik ki az épület 100. emeletéről. Ebbe a magasságba 52 másodperc alatt lehet feljutni lifttel, ahol egy 700 négyzetméteres kültéri kilátóból több mint 125 kilométeres körzetben látható be a környék.
A modern mérnöki és szerkezeti kialakítás csodájaként az Edge monumentális háromszöget zár be a toronyépületből vertikálisan kinyúlva a város felé, ezzel újradefiniálva New York égboltját. A mindösszesen közel 350ezer kilogramm súlyú kilátó 15 szakaszból áll, amelyek mindegyike 16ezer és 45ezer kilogramm között van, mindez csavarokkal van rögzítve az épület keleti és déli oldalához. A 700 m2 méretű kültéri kilátóterületet 79 üvegpanel veszi körül, amelyek mindegyike 635 kilogramm súlyú, és Németországban, illetve Olaszországban gyártották.

A pazar kilátás mellett az építtetők gondoskodtak a korosztálytól független széleskörű látogatói szórakoztatásról is: a 100-101. emeleteken étterem, bár és rendezvényközpont is helyet kapott, továbbá a kulináris élményeken felül egy interaktív kiállítást is megtekinthetnek az ott járók, ami bemutatja a Hudson Yard történetét az építkezéstől napjainkig. Természetesen a teljes komplexum akadálymentes, mindenki számára megtapasztalható ez az egyedülálló élmény.

A Edge megnyitóján készült nagy felbontású képek és videók: EDGE