A gumiaerogéllek létrehozása a következőképpen történik: a használt abroncsok rostjait először finomabb szálakkal keverik össze, majd vízben és kis mennyiségű kémiai térhálósítóban áztatják. A gumi szálak és a környezetbarát oldószerek keverékét ezután egyenletesen elkeverve diszpergálják (vagyis az oldószert elegyítik a gumirostokkal), mintegy 20 percen keresztül. Az elegyített szuszpenziós gélt ezután mínusz 50 fokos hőmérsékleten legfeljebb 12 órán át fagyasztva szárítják. Az eredmény: gumi aerogél.
Duong Hai-Minh arról is beszélt, hogy „A gyártási folyamat egyszerű, költséghatékony és környezetbarát. A teljes gyártási folyamat 12-13 órát vesz igénybe, és egy 1 dollár méretű és 1 cm vastag lemez előállítása kevesebb, mint 7 dollárba kerül. A folyamat könnyen hozzáigazítható a tömegtermeléshez, vagyis az így előállított gumialapú aerogél üzleti szempontból is vonzó termék.”
Az aerogélek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: rendkívül könnyűek és merevek, ezen felül 27%-kal hatékonyabb hangelnyelők, mint az azonos vastagságú, kereskedelmi forgalomban kapható szigetelő anyagok. Kétszer jobb abszorbensek, mint az olyan hagyományos anyagok, mint a polipropilén matracok. Egy 2,54 cm vastag aerogél hőátadási értéke egyenértékű 25 (!) standard üvegtábla hasonló hőátadásával. Metoxi-trimetil-szilánnal bevonva a gumi aerogélek rendkívül víztaszítóvá válnak, így remekül használhatók nedvesség elleni védelemre, korróziógátlásra, szigetelő berendezések károsodásának megelőzésére.
Az aerogelek potenciális piaca hatalmas. A járművek zaj- és hőszigetelése ma már alapvető fontosságú az autók utaskabinjának kialakításakor. Az autóipar hő- és hangszigetelő anyagok iránti igénye 2022-re – globálisan – eléri a 3,2 milliárd dollárt. A globális olajszennyezés-kezelési piac mérete ennél jóval nagyobb: Nhan Phan-Thien professzor, a kutatócsoport egyik vezető tagja szerint 2025-ben várhatóan eléri a 182,7 milliárd dolláros szintet.
További részletek a „Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects” c. tanulmányban olvashatóak https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0927775719305497