Tagozati hírek, események

Várostervezési Napok 2024

Várostervezéssel foglalkozó egyetemi hallgatók mérték össze tudásukat a Várostervezési Napok (VTN) elnevezésű szakmai vetélkedőn 2024. február 29. és március 4. között. A jövő szakembereinek egy összetett fejlesztési területet kellett újragondolniuk, amely ezúttal a Pesterzsébet – Gubacsi-híd – Francia-öböl és környezete volt.

Az idén 15. alkalommal megrendezésre került Várostervezési Napok műhelyversenyre olyan építőmérnök-, közlekedésmérnök-, településmérnök-, építész, tájépítész hallgatók jelentkezését várták, akik újragondolnak egy komplex tervezési területet, majd az elkészült koncepciót a verseny utolsó napján bemutatják.

A VTN részletei

A Várostervezési Napok (VTN) egy, az idén már ötnapos intenzív szakmai verseny, mely a városépítészet és tervezés legjobb gyakorlatát és lehetőségeit ünnepli. A verseny résztvevői építőmérnök-, közlekedésmérnök-, építész-, tájépítész-, és településmérnök hallgatók is, akik kis csoportokban dolgozva gondolják újra Budapest egy-egy városrészét vagy közterületét immár tizenötödik alkalommal. A feladatuk, hogy figyelembe véve a közlekedési, építészeti és fenntarthatósági szempontokat, új koncepciókat és megoldásokat dolgozzanak ki a városfejlesztés területén. Idei évben mintegy négy egyetemről érkeztek hallgatók hogy összemérjék tudásukat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről és a győri Széchenyi István Egyetemről.A Várostervezési Napok eredete egészen 2008-ig nyúlik vissza, amikor is először került megrendezésre. Az esemény alapötletét a MEPS (Middle European Planning Seminar) szolgáltatta, melyet 2019-ben már 30. alkalommal rendeztek meg. A MEPS egy nemzetközi tervezési gyakorlat, ahol magyar, cseh és osztrák hallgatók közösen oldanak meg különböző városi közlekedéssel kapcsolatos problémákat.

A VTN célja
A műhelyverseny során a csapatoknak fel kell tárniuk a tervezési terület adottságait és problémáit, majd innovatív megoldásokat kell javasolniuk. A versenyzőket alaptérképekkel, rendezési tervekkel, statisztikai adatokkal és szakmai konzultációkkal segítik a szervezők és konzulensek. A verseny célja nem csupán a kreatív megoldásokat helyezni előtérbe, hanem az is, hogy a résztvevők megismerjék és tiszteletben tartsák egymás szakmai ismereteit, és megbarátkozzanak a közös munkában rejlő lehetőségekkel. Az építő-, építész-, tájépítész-, közlekedés-, és településmérnök hallgatók egyaránt a várossal, mint komplex egységgel foglalkoznak, és egy jól működő város, városrész vagy közterület létrehozásához nélkülözhetetlen a különböző szakágak szempontjainak megismerése és figyelembevétele.

Szakmai zsűri

A verseny zsűrijében kiemelkedő szakemberek és támogató cégek vesznek részt, akik elkötelezettek a városépítészet és tervezés területén:

Ekés András – VTN fővédnök – Ügyvezető – Mobilissimus Kft.
Erő Zoltán – Budapest Főépítésze
Szilágyi Tibor – Fejlesztési és Beruházási főigazgató – MÁV Zrt.
Horváth László – Projektmegvalósítási igazgató – BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.
Badalay Endre – Közlekedési igazgató – Trenecon Tanácsadó és Tervező Kft.
Takács Miklós – Közlekedéstervezési igazgató – FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.
Albrecht Ute – Ügyvezető – Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.
Dr. Almási Balázs – Egyetemi docens – MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet
Dr. habil Alföldi György DLA – Dékán – BME – Építészmérnöki Kar
Dr. Tóth János – Egyetemi docens, tanszékvezető – BME – Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék
Dr. Orosz Csaba – Egyetemi docens – BME – Út és Vasútépítési Tanszék

Várostervezési Napok a zsűri szemével
Ekés András mobilitási szakértő, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője zsűri elnökként segítette a munkát. “Számomra a VTN az év egyik legizgalmasabb szakmai rendezvénye. Lelkes fiatalok gondolkodnak és ötletelnek minden évben egy olyan budapesti városfejlesztési problémahalmazon, amely megoldásért kiált akár évtizedek óta. Így került sor a korábbi években a Keleti pályaudvar, Zugló vasútállomás, a Boráros tér, a Közvágóhíd vagy épp a Flórián tér környezetének rendezésére. Az idei terület Pesterzsébetet és Csepelt is érintően különösen nehéz volt, amit jól mutat, hogy még közismert neve sincs igazán a városrésznek. A diákok erre is adtak javaslatokat: Csepel-liget, Zöld Csepp, Csepel Gyöngye vagy Erzsébet Ékszere néven illették a Francia-öböl és Gubacsi híd környezetét.
Jó lenne azt mondani, hogy a VTN hatására vagy anélkül, de szépen sorra megvalósultak a korábbi projektek, de ettől nagyon messze vagyunk. Éppen ezért különösen lelkesítő, hogy évről-évre újabb és újabb helyszíneket találnak ki a szervezők, és dolgoznak rajta kreatívan a versenyzők. Ennek a csapatmunkának csak nyertesei vannak. Nem csak a három dobogós, hanem mindenki, aki szaktudásával, lelkesedésével járult hozzá a verseny sikeréhez.”

Eredmények

 1. Helyezett csapat – E csapat:
  Magassy Eszter (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – építészmérnök) Csuvár Botond (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – építőmérnök) Mészáros Ádám (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem -közlekedésmérnök)
  Gál Áron (MATE – Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem – településmérnök)
  Tóth Bence (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – közlekedésmérnök) Egressy Benedek Regő (MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – építőművészet)
 2. Helyezett csapat – B csapat:
  Gerlei Réka (MATE – Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem – településmérnök)
  Zsolnai Anna (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – építészmérnök) Zsuk Anna (MATE – Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem – településmérnök)
  Szomorjai Ferenc Barnabás (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem -építőmérnök)
  Gorzó István Márton (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem -közlekedésmérnök)
  Gellér Mikó Donát (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – építészmérnök)
 3. Helyezett csapat – F csapat:
  Fütty Mietta (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – építészmérnök) Mészáros Máté (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – építőmérnök) Seesink Dániel (SZE – Széchenyi István Egyetem – közlekedésmérnök)
  Tar Márton Péter (MATE – Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem – településmérnök) Temesváry János Zsolt (BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem -közlekedésmérnök)

Az esemény szervezői

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiuma, Közlekedésmérnöki Szakkollégiuma, BME Építész Klub Szakkollégiuma, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégiuma.
Az idei Várostervezési Napok 2024. február 29. és március 4. között került megrendezésre a BME Baross Gábor Kollégium dísztermében.
A versenyről a rendezvény honlapján lehet bővebben tájékozódni.