Jegyzőkönyvek

A Vasúti Szakosztály elnökségi ülésének jegyzőkönyve – 2016. 10. 19.

Jegyzőkönyv

a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozatának Vasúti Szakosztálya
2016. október 19-i elnökségi üléséről

Időpont: 2016. október 19. 10 óra
Helyszín: Unitef ’83 Zrt. földszinti tárgyalója
Jelen voltak: Bokory Gábor, Csárádi János, Sullay János, Takács Károly

Napirend:

 1. Szakmai konzultációk
 2. Felsővezeték-tervezők kamarai jogosultságai
 3. MSZ-EN-szabványok, TSI
 4. E-vasút
 5. Együttműködési lehetőségek társszervezetekkel
 6. Szakkiállítások, konferenciák
 7. Egyebek

 1. A szakmai konzultációk megvitatására a jelenlévők alacsony száma miatt az elnök javaslatára nem került sor.
 2. Felsővezeték-tervezők szakmai továbbképzésével, illetve vizsgakötelezettségével kapcsolatban Suteu Edith egyeztetett a BPMK-val. A beszámoló elkészítéséhez jelenleg nem létezik releváns vizsgaanyag. Az MMK megkereste a titkárt levélben és személyesen, aminek eredményeképpen arra a megállapításra jutottunk, hogy a vizsgaanyag hiányában szaktervezők állítanak majd össze egy arra alkalmas dokumentumot.
 3. Korábban már felvetett, angol nyelvű szabványok (vasútipálya-űrszelvény, különféle, felsővezetékkel kapcsolatos szabályzások) összegyűjtése szükséges. A fordítás anyagi hátterének megteremtésére különféle lehetőségek képzelhetők el (Kamara, MAÚT, MÁV). A fordításhoz segítséget kérünk a Technológiai Központból (Takács Károly) és a NIF-től (Bokory Gábor). Eddig fordításra javasolt előírások:
  • Űrszelvény: MSZ EN 15273-2010 (1–3. kötet)
  • Felsővezeték: MSZ EN 50119
 4. Az e-vasútról nem tárgyaltuk a témakört.
 5. a) Hungrail Magyar Vasúti Egyesülettel való együttműködés: a két szervezet [1] tevékenységi köre között jelentős átfedés nincs, azonban céljaink megvalósítását segítheti az egymás közti információcsere, szervezett programokról történő kölcsönös tájékoztatás.
  b) Dán kamarától érkezett, kapcsolatfelvétel irányú megkeresés.
 6. Jelenlévő tagok beszámoltak az elmúlt időszakban látogatott szakmai rendezvényekről, szakkiállításokról (Innotrans 2016, Sika Mélyépítő Nap, Távközlési és Biztosítóberendezési Konferencia, Vasútvillamosítási Konferencia Harkány, Via Carpathia)
 7. Egyéb átbeszélt témák:
  • Csárádi János a 2017-es évben vállalja, hogy „Gazdasági megfontolások a felsővezeték-építésben” címmel előadást tart az MMK kötelező szakmai továbbképzésének keretein belül. A témajavaslatot Bokory Gábor továbbítja a Közlekedési Tagozat részére.
  • A Szakosztály a földelési utasítás korszerűsítését kezdeményezi a MÁV-nál. A levél összeállítását a szakosztálytagok végzik.
  • Bokory Gábor beszámolt a KTSZ módosításáról. A vasutat érintő kérdésekben egyszerűsítéseket javasolt a túlszabályzott dokumentumban.

A következő ülés időpontja: 2016. 11. 09. (szerda) 10.00 óra, Unitef ’83 Zrt. Az év végi elfoglaltságokra tekintettel decemberben nem tartunk ülést.

Összeállította:
Bokory Gábor
elnök