A nukleáris energiaszektor a stratégiai iparágak egyike, amely tudományosan megalapozott erőfeszítések eredményeként, magas minőségi elvárások mellett valósítja meg létesítményeit, biztosítja működésüket. A tervezett, korszerű atomerőmű megépítése és üzemeltetése a megalapozó tudományos és a megvalósítás gyakorlati területei képviselőinek szoros együttműködését igényli. A biztonság folyamatos növelése a tudomány és technika fejlődése eredményeinek felhasználása révén valósul meg, ez meghatározza a nukleáris projekt munkafolyamatait. Új ismeretekre, az összefüggések keresésére vonatkozó készségre, új szemléletű megközelítésre van szükségünk.

Az új kihívások teljesítéséhez jelentős többlet tudásra van szükség. Az atomerőmű megvalósításában résztvevő cégek piaci versenyképességének elengedhetetlen feltétele, hogy a nukleáris szakmai területen tájékozott, kimagasló tudással rendelkező szakembereket foglalkoztassanak.

A Magyar Mérnöki Kamara kiemelt feladatának tekinti, hogy a nukleáris szakértők ehhez a tudáshoz hozzájuthassanak. A képzés elindításával maga mögött tudhatja a hazai nukleáris energetika meghatározó szereplői egyetértését és támogatását.

A kidolgozásra kerülő Mesteriskola átfogó ismereteket ad a képzés során a résztvevőknek, különös hangsúlyt fektetve a gyakorlati tapasztalatok átadására. A képzés nyolc alapvető blokkból áll:

1. A villamosenergia ipar
2. Nukleáris és ipari biztonság, környezetvédelem
3. A nukleáris energiaszektor szabályozása
4. Az atomerőmű fő alkotóelemei
5. Létesítmény, rendszer, rendszerelem tervezése
6. Üzemeltetés, menedzsment rendszerek
7. Műszaki kommunikáció
8. Szakértői tevékenységek