35° C
Ma 2024. július 14., vasárnap, Örs és Stella napja van.
35° C
Ma 2024. július 14., vasárnap, Örs és Stella napja van.
21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa július 11-én Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával...

Látszóbeton és a fekete tégla házassága egy szlovén házban

jún 21, 2024 | kitekintő

A helyi OFIS Arhitekti stúdió által tervezett ljubljanai Villa Eternal Way impozáns bejáratát egy kiugró, látszóbetonból kialakított nyitott kubus alkotja. A ház megemelt bejárata a környék hagyományos szlovén épületeire utal, amelyeket a történelmi árvízveszély miatt építettek így.

 

„A terület egészen a közelmúltig árvízveszélyes volt, amikor is kiépült az ezt mérséklő szabályozási rendszer” – nyilatkozta a stúdió a Dezeen-nek. Ez a földrajzi adottság vezetett a megemelt földszintű házak épülettipológiájának kialakulásához. A pincék egészen a közelmúltig csak félig voltak a föld alá süllyesztve, ezzel is csökkentve az esetleges árvízkárokat. A megemelt földszinthez való hozzáférést biztosító házrész egy egyedi építészeti elemmé, úgynevezett portikusszá fejlődött. A villa bejáratához vezető lépcsősort pedig úgy alkották meg, hogy egyrészt védje az érkező háziakat és vendégeket, másrészt impozáns hangsúlyt adjon a bejáratnak. A Villa Eternal Way homlokzatát látszóbeton és fekete tégla borítja, ami a közelben található fekete tőzegtalajra utal.

Az épület magasan fekvő bejárata közvetlen hozzáférést biztosít a lakótérhez a földszinti garázson keresztül. Az OFIS Arhitekti ezt a nagyméretű nappalit egy fényes fekete kocka köré szervezte, amely egy fürdőszobát rejt. A ház hátsó, délnyugati részén a nappali egy, az épület középső részéből kivágott teraszra nyílik, amelyet a fölötte kiugró első emelet véd. Alatta az otthon részben süllyesztett pinceszintjén a háztartási helyiségek találhatók, amelyek egy nagy, dupla magasságú étkezőbe vezetnek a hátsó részen. Erre a fenti borozóból nyílik kilátás, és amely az üveg tolóajtókon keresztül a kertbe vezet. A házban a dupla magasságú tér dinamikus hangulatjátékot kölcsönöz, így az egész bejárati szint egy tágas nappali.

A délnyugati sarok a földszint fölé magasodik. Ebbe a részbe egy nagy panoráma üvegablakot illesztettek be, amely a mocsárra nyíló kilátást tesz lehetővé a bejárati egység irányába. A ház szintjeit egy fekete lépcső köti össze, amely az első emeleten végződik, ahol egy nagy, fürdőszobás hálószoba helyezkedik el, két kisebb hálószobával szemben. Az otthon hátsó részének külseje fekete téglafalazattal készült, amely egy texturált, alacsony falba nyúlik, amely a telekhatárt öleli körül. A belső tér folytatja a homlokzat tónusait, a falak és a mennyezetek betonszerkezetét szabadon hagyva, és mélyfekete bútorokkal és szerelvényekkel kontrasztosítva. Az OFIS Arhiteki stúdiót Omán és Spela Videcnik vezeti.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2024/06/05/ofis-arhitekti-villa-eternal-way-slovenia

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa július 11-én Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával...