34° C
Ma 2024. július 14., vasárnap, Örs és Stella napja van.
34° C
Ma 2024. július 14., vasárnap, Örs és Stella napja van.
21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa július 11-én Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával...

Az ország háza – dokumentumfilm az idén 120 éves Országházról

jún 12, 2024 | országjáró

Az Országház épülete mindenekelőtt a magyar lélek és sors által formált alkotó erők nagyszerű bizonyossága, a magyar nemzeti géniusz egyik megnyilvánulása. Erről Kövér László beszélt június 11-én este Az ország háza című dokumentumfilm díszbemutatóján.

 

„Az Országház múltját és jelenét, építészetét és művészetét ilyen összetetten bemutató dokumentumfilm korábban nem készült. A film egy közös jubileumi ajándék az idén éppen 120 éves Országház részére” – mondta az Országgyűlés elnöke a Főrendiházi ülésteremben mondott köszöntőjében. Mint fogalmazott, az épületet egykor elődeink alakították, ma pedig az épület alakít bennünket, eszméinkben, életérzésünkben, nemzeti ambícióinkban, és elhivatottságunkban. „Az Országház a magyar államiság, hanem a nemzet önállóságának és szuverenitásának jelképe, az UNESCO által elismert és védett világörökségi helyszín része”. A házelnök arról is szólt, hogy az Országházban Andrássy Gyula egykori miniszterelnök politikai nagyságához méltó Steindl Imre szakmai, mérnöki tehetsége. „Mi, akik hiszünk a nemzeti géniuszban, soha el nem múló hálával emlékezünk Andrássyra, Steindlre és társaira, akik egy adott történelmi korban alázatos és eredményes eszközei voltak a magyar alkotóerőnek. Holott voltak és ma is vannak olyanok, akik ezt soha nem tudják nekik megbocsátani” – mondta Kövér László. Felidézte, hogy a korabeli pesti progresszió képviselői, köztük Ignotus megkísérelték megakadályozni Steindl Imre pályaművének győzelmét, a terv megvalósulását, és később lekicsinylően írt az épületről a Nyugat című lap is. Kövér László hangsúlyozta: az Országház épületét az elmúlt néhány esztendőben a világ turisztikai, építészeti látványosságait rangsoroló különböző honlapokon az első helyre is rangsoroltak. „Az épület falai között megforduló látogatók száma az év végére valószínűleg eléri a 650 ezer főt” – tette hozzá.

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt emelte ki, hogy az Országház csodálatos épülete maga a történelem, megérdemelt egy átfogó, a történetét a kezdetektől napjainkig bemutató filmet. „Ez lehetővé teszi, hogy az épületsétákon elhangzó érdekes tudnivalókon kívül még jobban megismerhessük ennek a csodálatos épületnek a titkait, el nem mondott történeteit. Hozzátette: hogy ezt elmeséljék, erre a film a legalkalmasabb eszköz. Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő alkotás született” – jegyezte meg Káel Csaba.

Az ország háza című dokumentumfilm rendező-operatőre Nagy András, a narrátor a Gyűrűk Ura előzménysorozatából ismert amerikai színésznő, Ema Horvath. A művet a Budamount Film készítette a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az Országház Filmműhely együttműködésével. A 2023 tavaszán forgatott alkotás a neogótikus stílusú, 268 méter hosszú, 96 méter magas, több mint 17 ezer négyzetméteres épületének történelmi, iparművészeti és építészeti gazdagságát mutatja be a nemzetközi közönségnek, közelebb hozva Magyarország ezeréves történelmének sorsfordító pillanatait is. A filmből kiderül például, hogyan vészelte át a második világháborút az épület, amelyet néhány hónap alatt több száz gyújtóbomba és aknatalálat ért. A filmhez nagyon sok olyan technikai eszközt – például drónokat, nagyfényű objektíveket – használtak, amelyek korábban még nem voltak elérhetőek. Így az épületnek olyan pontjait is meg tudták közelíteni, amelyeket még soha senki nem látott. A nézők az Országházról készített felvételek mellett szakértőkkel készített interjúk részleteit is láthatják, megismerhetik azokat a heves vitákat, amelyek a 19. században zajlottak az építendő parlament stílusáról. A film felidézi a Tisza István későbbi miniszterelnök elleni 1912-es sikertelen parlamenti merényletet, drámai képsorokkal idézi fel, hogy az 1920-as évek elején, a téli hónapokban majdnem háromszáz olyan gyereket szállásoltak el az Országház üres helyiségeiben, akik a trianoni döntés miatt elcsatolt területekről érkeztek Budapestre. Archív felvételről látható az a felvétel, amely 1956 őszén megörökítette, ahogy egy fiatal férfi felkapaszkodik a Parlament kupolájának 96 méter magas csúcsára, hogy leszerelje a vörös csillagot.

Az ország háza várhatóan streamingszolgáltatók kínálatában is megjelenik House of Hungary címen. A dokumentumfilmet június 14-én a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatják be a közönségnek. (MTI)

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa július 11-én Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával...