14° C
Ma 2024. február 29., csütörtök, Elemér napja van.
14° C
Ma 2024. február 29., csütörtök, Elemér napja van.
Ismét Kovács Leventét választották az Óbudai Egyetem rektorává

Ismét Kovács Leventét választották az Óbudai Egyetem rektorává

Az intézményt 2019 óta vezető Kovács Levente marad az Óbudai Egyetem rektora, egyedüli pályázatát a szenátus támogatta, a fenntartói jogokat gyakorló Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriuma pedig február 27-i ülésén egyhangúlag hagyta jóvá a döntést.  ...

Digitalizáció az építőiparban – Műegyetemi Épületgépész Nap

nov 28, 2023 | praxis

Pár évtizeddel ezelőtt a logarléc, a zsebszámológép, a skiccpausz, a Richter körző készlet, a Rotring tuskihúzó és a pauszrajzok voltak a gyakorló tervezők eszközei. Ma a nagyteljesítményű számítógépek, kifinomult szoftverek, applikációk napi használata mellett a mesterséges intelligencia (AI) útkeresésének lehetünk tanúi.

 

A digitalizáció területén a változások folyamatos ütemű gyorsulását láthatjuk, ezért döntött úgy a BPMK és a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, hogy hogy a Digitalizáció az építőiparban mottó jegyében szervezi meg november 24-én, a BME E épületében az idei Műegyetemi Épületgépész Napot. Megkerülhetetlen a téma, ami a szakmai életet uraló energiahatékonysági kérdéskörök mellett jelen van és állandó tanulást vár el mindenkitől. Nemcsak az idősebb, de az Y és Z generáció tagjaitól is. A Műegyetemi Épületgépész Nap hosszú évek óta az évet lezáró épületgépész szakmai továbbképzés, konferencia és kiállítás. Ebben az évben mintegy félezer résztvevővel, két nagyelőadóban párhuzamosan zajlottak a szakmai előadások. További programok voltak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara konferenciája, illetve a végzős hallgatónak kiírt pályázat.

„A” terem: BIM – Célok, elvárások és lehetőségek  

Köszöntőt mondott dr. Csoknyai Tamás tanszékvezető (BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék). A BIM egy létesítmény megosztott digitális megjelenítése, amely segíti a tervezés, kivitelezés és az üzemeltetés folyamatait, megbízható alapot teremtve a döntések meghozatalához. (ISO 19650) Az elhangzott előadások átfogóan foglalkoztak a BIM használatához kapcsolódó kérdéskörökkel, részletesen bemutatva, hogy: Mi a BIM? Miért hatékony eszköz? Miért használjuk? Mi a célja? Melyek a megrendelői elvárások és követelmények? Meggyőzően, számokkal, adatokkal, tényekkel került bemutatásra, hogy miért kell növelni a szervezetfejlesztést és a digitalizáció további térnyerését az építőiparban a produktivitás érdekében. A fejlesztések túlzottan technológia fókuszúak az emberi kompetenciák, a folyamatok és az üzletvitel fejlesztésével szemben. Előadók voltak: András-Tövissi Balázs, Rónai András és Kovács Ádám.

„B” terem: Az épületenergetikai követelmények változásai

Köszöntőt mondtak Szőllőssy Gábor, a BPMK elnöke és dr. Hős Csaba tudományos dékánhelyettes (BME GPK). Ismert célkitűzés az Energy Roadmap 2050, azaz 2050-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80-95%-kal való csökkentése az 1990 szinthez képest. A cél eléréséhez az EU eszközök EED – energia-hatékonyság, épületfelújítás ösztönzése, Ecodesign – termékek energia-hatékonyságának növelése, RED – megújuló energiaforrások növelése, és az EPBD – épület-energetikai minimum-követelmények, épületek tanúsítása. Az utóbbi témát járták körbe az előadók, mivel az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló új 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet 2023. november 1-től hatályos, azaz már csak új tanúsítvány állítható ki. Ismertetésre kerültek szabványok, alkalmazható számítási módszerek, követelményszintek és részletekbe menően bemutatásra kerültek a tanúsítás menetének változásai. Előadók voltak: dr. Csoknyai Tamás, dr. Szalay Zsuzsa és dr. Horváth Miklós.

A mottó gondolatköréhez kapcsolódva a további előadások gyártók részéről hangzottak el, amelyek, mint tudásközpontok szakmai szerep vállalásaiból kiemelkedő helyet foglal el az oktatás különböző szintjein a tudásmegosztás. Az előadók a szakterület elismert és kiváló képviselői voltak, akiktől első kézből kapott hiteles tájékoztatást a hallgatóság napjainkat és jövőnket közvetlenül befolyásoló szakterületekről, a digitalizáció térhódításáról, a digitális megoldások egyre növekvő mértékű megjelenéséről az új fejlesztésű termékekben.

A BKIK konferencia keretében többek között Koji László, a BKIK általános alelnöke, az ÉVOSZ elnöke adott elő A digitalizáció hatása az üzleti magatartásra. Helyzetértékelés és várakozások címmel.

A diplomaterv és szakdolgozat pályázat győztesei:

Tervezés kategóriában: Csereklyei Anna Mária (BME): Energiahatékony adatközpont hűtéstechnikai koncepcióterve. Kutatási kategóriában: Kiss Gyula Richárd (BME): Napelemes energiatermelés lakóépületben való helyszíni felhasználásának vizsgálata épületenergetikai szimulációval.

A napot egy igazán családias esemény a The ÉPGÉP All Stars zenekar koncertje zárta a BME Stokes laborjában. A Műegyetemi Épületgépész Nap fő támogatója az idén 30 éves Schako Kft., kiemelt támogatók: Belimo, IDM Hőszivattyú, Grundfos, Mitsubishi Electric, Roth, Siemens és Trox.

Ismét Kovács Leventét választották az Óbudai Egyetem rektorává

Ismét Kovács Leventét választották az Óbudai Egyetem rektorává

Az intézményt 2019 óta vezető Kovács Levente marad az Óbudai Egyetem rektora, egyedüli pályázatát a szenátus támogatta, a fenntartói jogokat gyakorló Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriuma pedig február 27-i ülésén egyhangúlag hagyta jóvá a döntést.  ...