22° C
Ma 2024. június 19., szerda, Gyárfás napja van.
22° C
Ma 2024. június 19., szerda, Gyárfás napja van.
Termel az első kút a berettyóújfalui gázmezőn

Termel az első kút a berettyóújfalui gázmezőn

Az MVM Csoport a tavalyi év végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu térségében. A tervezett ütemezésnek megfelelően a nyár elején, hétfőn üzembe helyezték az első kutat – jelentette be június 18-i közleményében...

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás – közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium június 17-én.   Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az...

ÉPTÁR Vasalásszerkesztő program Archicad felhasználóknak

szept 29, 2023 | piac

Az építészeti tervezés területén a GRAPHISOFT Archicad tervező programja ma már szinte szabványosított lett Magyarországon. Kifinomult rajzi és modellező eszközeivel egy nagyon könnyen kezelhető CAD/BIM program áll a tervezők rendelkezésére. A GRAPHISOFT 2019-ben nyitott a mérnöki felhasználási terület felé, s azóta nem csak az építész tervezők alapeszköze az Archicad, hanem mint egy igényes CAD program, más szakági tervezők számára is vonzó megoldás, kihasználva annak összes előnyét.


A GRAPHISOFT és az ÉPTÁR Kft sok éves partneri kapcsolata során az ÉPTÁR Kft mintegy 10 évvel ezelőtt megalkotta az ÉPTÁR Vasalásszerkesztő kiegészítőt, mely mára már komoly funkciókkal, szakmailag megalapozott, a statikus tervezők kérései, észrevételei alapján kidolgozott eszközökkel tudja segíteni a felhasználók munkáját. Az ÉPTÁR Vasalásszerkesztő egy Archicad alatt működő 2D/3D tervező eszköz, mely segítségével a vasbeton szerkezetek vasalási terveit könnyen, térbeli modellben ellenőrizhetően, illetve módosíthatóan lehet elkészíteni.

Egy pár perces installáció után aktiválható kiegészítőnek a fő része egy lebegő paletta, amin az összes eszköz elhelyezkedik. A bárhova helyezhető lebegő paletta teljes szabadságot nyújt és személyre szabhatóvá teszi a megoldást, így sosem lesz útban vagy túl messze a keresett funkció.

Ugyan a kezelhetőség könnyedsége egy fontos dolog, nyilván a lényeg a kiegészítő funkcióiban rejlik. A Vasalásszerkesztő, ahogy a neve is mutatja, betonvasakkal foglalkozik, melyek segítségével beton szerkezetekben tudunk létrehozni vasalást ARCHICAD elemekből. A standard falak és födémek mellett a megoldás képes automatikusan „vasalni” hajlított és döntött elemeket is. Jelenleg még nem lehet komplexebb elemekbe, mint mondjuk egy lépcsőbe teljes vasalást tenni automatikusan, de ezek különösebb probléma nélkül megoldhatóak manuálisan.

Közkedvelt funkció a kiegészítőben az, hogy bármilyen nyílást a szerkezetekben észlel, és amikor vasakat helyez el például egy falban akkor automatikusan kivágja az ajtók és ablakok helyét a vasból is. Illetve amennyiben egy már „vasalt” elemben új nyílás jelenik meg, vagy változik egy nyílásnak a mérete, a megoldás ezt is automatikusan észleli és megváltoztatja a vasakat e szerint.

Mindamellett, hogy vasalást lehet elhelyezni ARCHICAD elemekben, a Vasalásszerkesztő másik nagyon fontos funkciója a Vágási lista. Egy tervben szereplő akár összes vasat ki lehet listázni ennek segítségével egyenként vagy csopostosítva. Ez a funkció összeszed minden fontos információt a lehelyezett vasakról, és azokat csoportosítva tulajdonságok alapján egy, a rajzok mellé lehelyezhető  táblázatban összesített értékekkel jelenít meg.

A vasalási terv Archicad-ben történő elkészítése mellett számos érv szól:

  • az Archicad minden szerkesztési, rajzi előnyét ki tudja használni a felhasználó
  • a terveket valós vasalásszerkesztői eszközökkel lehet létrehozni
  • az Archicad alapjaihoz hűen a tervek 2D-ben történő megrajzolása automatikusan a 3D modellt is létrehozza, így akár 3D terveket is készíthetünk a helyszíni összeszerelés megkönnyítése érdekében
  • a 3D modell elősegíti az áttörések helyes megtervezését, illetve a vasbeton szerkezet és a gépészeti berendezések ütközésvizsgálatát is lehetővé teszi
  • az elkészített tervekből könnyedén készíthető vágási lista, ami alapján a vaselemek legyártása egyszerűvé, és tervezhetővé válik
  • a Vasalásszerkesztő használata biztosítja, hogy a vasbeton szerkezetek vasalása automatikusan a BIM modell szerves részévé váljon egyéb konvertálás vagy import nélkül, megtartva a terv teljes Archicad struktúráját
  • Csapatmunka kompatibilis, mely így egy folyamatos közös munkát is lehetővé tesz az építész tervezők és a statikus tervezők közt

Az ÉPTÁR Vasalásszerkesztő minden évben fejlődik, illetve frissítve van az Archicad legfrissebb verziójához. Az érdeklődők szabadon letölthetik a programot az ÉPTÁR BIMshop oldaláról, és DEMÓ módban használhatják bizonyos korlátozásokkal. A kiegészítő már 8 nyelven érhető el, többek közt magyar nyelven is, és a technikai segítség – a megfizethető áron történő megvásárlást követően –  folyamatosan a felhasználók rendelkezésére áll az ÉPTÁR kollégái részéről. Érdeklődés esetén kérjük keresse a magyarországi viszonteladóinkat (MódiStúdió Archicad CENTER, Pircad Kft), illetve cégünket közvetlenül!

Az ÉPTÁR további Archicad alatt használható hasznos termékeket is készít, melyek a weboldalunkon érhetők el.
ÉPTÁR Kft. – www.eptar.hu – info@eptar.huFELHASZNÁLÓINK ÍRTÁK:

 „Koromnál fogva építész-statikusként megtapasztaltam mit jelent kézzel rajzolni, vaskimutatásokat készíteni. Az ArchiCAD –be épülő Vasalás kiegészítő alkalmazásával töredékére csökkent a tervlapok előállítására fordított idő. A megszerkesztett vasalás érthetően, akár alaprajzban vagy térbeli ábraként dokumentálható. Az asszociatív címkézés követi a változásokat a kimutatások frissülnek. Nekem nagy segítség a kiviteli terv készítés során. Gulyás RóbertGulyásPLAN Építész Stúdió Kft.

„Építészmérnökből „továbbképzett” építőmérnökként az Éptár Vasalásszerkesztő olyan lehetőséget adott kézbe, mellyel a tartószerkezeti tervezés Archicad-es alapokon is elvégezhető. Előtte vonalas rajzként 2d-ben készítettük a terveket, kézi vaskimutatással, a pdf, dwg, vagy néhány esetben pln formátumú építészeti adatszolgáltatás alapján. Ez a program a pln-ben érkező adatok esetében lényegesen felgyorsítja a tervezési folyamatot, és azonnali 3d megjeleníthetőséget biztosít a szerkezeten belüli vaselhelyezés kontrolljához. A vaskimutatások elkészítése az elhelyezett vasak függvényében automatikusan működik, és számunkra jól használható eszköz a tartószerkezeti tervezési folyamatban.
Markó Gábor építészmérnök,
okl. építőmérnök
, tartószerkezeti tervező, szakértő, építési műszaki ellenőr”

„Már több éve használom az Éptár Vasalás megoldását Archicad kiegészítő programként. Nagyban hozzájárul a monolit vasbeton szerkezetek tartószerkezeti terveinek részletes, látványos és jól áttekinthető elkészítéséhez. Nagy előnyének tartom, hogy a tervezett betonacélok 3D módon egy kattintással könnyedén megjeleníthetőek, ha kell a 3D felületen továbbszerkeszthetőek. A rendkívül sokféle beállítási lehetőségekkel a rajzok a saját tervlapsablonhoz illeszthetőek. A vasmennyiségek számítása könnyedén elvégezhető, összesíthető, listázható, ha szükséges módosítható és a betonacél armatúra nézetrajza önállóan is megjeleníthető ezzel megkönnyíti és lényegesen gyorsítja a statikai tervek elkészítését.
Lengl Zoltán
okl. szerkezettervező építészmérnök, okl. építőmérnök”

„Amikor a Graphisoft elkezdte az Archicad fejlesztését, már a 4.5-ös verziónál látszott, hogy a 3d-s modellezés lesz a mérnöki tervezés jövője. Röviddel ezután az is világossá vált, hogy olyan modelleket kell készíteni, amelyekben a szakágak is ugyanabban a fájlban megtalálhatók és különböző fóliakombinációkkal szakági tervdokumentációként is megjeleníthetők. Azóta is folyamatosan tartunk efelé.
Ennek szerves része egy, az Archicad alatt kialakított vasalásszerkesztő megjelenése is. Ezért örültem annak, hogy elindult ennek fejlesztése is évekkel ezelőtt. Elsőre csak a kisebb munkákhoz ajánlották. Az Add-On finomítása azóta folyamatosan halad. Talán kevés publicitást kap, talán a piacon lévő, korábban elindított szoftverek fejlettsége még előrébb tart. Az egy platformon, egy tervben való szakági megjelenítés igénye és lehetősége azonban jelentős előnyt jelentene a vízionált végcél eléréséhez. A szándékok szerinti, nagyobb lépésekkel haladva a fejlesztésben, nincs messze már az idő ahhoz, hogy a szerkesztőszoftver versenytársakat használó szakemberek elérkezzenek egy olyan döntési pillanathoz, amikor a jövőbeli előnyök felvetik a szoftverváltás szükségességét. A gyorsabb előrehaladásban, a használat optimalizálásban persze nagy segítség az is, hogy a korábbi és jelenlegi vasalásszerkesztő változatok használatának tapasztalatai minél szélesebb körből visszacsatolásra kerülhessenek.
Archicad és Éptár-Vasalásszerkesztő felhasználóként már évek óta azt a gyakorlatot követjük, hogy megcsináljuk a statikus épületmodellt, zsaluzási terveket és a kisebb épületeknél elkészítjük a vasalási modellt is. A nagyobb épületeknél mi is váltunk sajnos egyelőre más vasalásszerkesztőre, de látom, hogy egyre nagyobb és egyre bonyolultabb szerkezeteknél is érdemes már az Éptár Vasalásszerkesztőjével dolgozni, mert egyre kifinomultabb és mert meggyőződésem, hogy mindenképpen ez lesz a közeli jövő.
A folyamatot erősíti az SAF fájlformátum kibontakozása is a számítási fájlok és az építész épületmodell közötti átmenet korszerű lekezelésére. A szakági munkamegosztás ezen része is a fentiekben megfogalmazott igényt és logikát követi, ismételten alátámasztva véleményünk megalapozottságát.
Kaknics Tamás
statikus tervező, építésügyi műszaki szakértő”

Köszönjük a felhasználóink megtisztelő véleményét!

Termel az első kút a berettyóújfalui gázmezőn

Termel az első kút a berettyóújfalui gázmezőn

Az MVM Csoport a tavalyi év végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu térségében. A tervezett ütemezésnek megfelelően a nyár elején, hétfőn üzembe helyezték az első kutat – jelentette be június 18-i közleményében...

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás – közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium június 17-én.   Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az...