6° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
6° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...

Tartós és szép: innováció az ablakgyártásban

ápr 3, 2023 | praxis

Épületeink arculatának meghatározó elemei, az ablakok gyártása területén is folyamatos az innováció, amelynek fő fókuszai idén a tartósság, fenntarthatóság és dizájn.

Napjaink építőanyagokkal szembeni összetett elvárásainak, de a legfrissebb építészeti trendeknek is megfelelő innovációit mutatta be a GEALAN, Európa egyik vezető műanyag profil gyártója. Ezek között kiemelkedő az új, alumínium opciós, prémium kategóriás GEALAN-KONTUR® dizájn profilrendszer, amelyben az időtállóság, a kiemelkedő műszaki tulajdonságok és az esztétika egyesül. Hamarosan érkezik a profil a szintén innovációnak számító, extrán strapabíró GEALAN-acrylcolor® felületkezeléssel is.

Innovatív tervezés, modern gyártósorra optimalizálva
A GEALAN új, 82,5 mm-es beépítésű mélységű, prémium minőségű keretrendszere, a GEALAN-KONTUR®, nagy felületű üvegezés befogadására alkalmas, ehhez viszonyítva ugyanakkor rendkívül keskeny megjelenésű profil, így előnyösen alkalmazható bármilyen modern, kortárs épület homlokzatán.
A keretrendszer három kamrával kivitelezett tömítési szinttel rendelkezik, amely nagyban hozzájárul, hogy a GEALAN-KONTUR® rekord értékeket produkált a hő- és zajszigetelési tesztelések során. Ezen felül a szintén innovatív STV® ragasztási technológia (statikus száraz üvegezés) növeli a statikai stabilitást, ugyanis a keret átveszi az üveglapok feszességét, a középső, rögzített tömítőkupola pedig hatékony védelmet nyújt a betörések ellen. Tekintve, hogy a profilcsaládot egyenes vonalvezetés és sima felületek jellemzik, természetesen a folyékony, nedves ragasztási eljárások is alkalmazhatók.
A legújabb profilrendszer fejlesztése során azonban nem csak a beépítés utáni tényleges használatra fókuszáltak, de figyelembe vették a modern ablakgyártás folyamatait, eszközeit is. Ennek megfelelően a GEALAN-KONTUR®-t napjaink automatizált és gyors gyártósoraihoz tervezték, így a nyílászárók tényleges összeállítása sokkal rövidebbé és műszakilag egyszerűbbé válik, mely ablakgyártói oldalról vizsgálva fontos szempont. Szintén különleges tulajdonság, hogy a profilokban csavarcsatornák kerültek kialakításra, amelyek lehetővé teszik a plusz csatlakozó elemek nélküli küszöbrögzítést. A GEALAN ezen fejlesztésének alkalmazásával az ablakgyártók energiát és időt spórolhatnak meg a mindennapi gyártási folyamatok során.

Különleges dizájn, strapabíró alumíniummal
A GEALAN-KONTUR® rendszert úgy alakították ki, hogy különböző alumínium burkolatokkal és héjakkal kompatibilis legyen, amely optikailag is tovább csökkenti a keret méreteit. Azon felül, hogy az alumínium önmagában is egy érdekes, látványos, mai megjelenésével elegáns felületet eredményez, strapabíróvá teszi a profilrendszert, amely elérhető a RAL paletta széles színválasztékában. A különböző, köztük a valósághű RealWood faimitációs fóliák ma már minőségi látvány kínálnak, ugyanakkor a modell további izgalmas alumínium árnyalatokban is rendelkezésre áll.

GEALAN-acrylcolor® – a PVC és az akrilüveg időtálló kombinációja
A gyártói innovációk sorában kiemelkedő a speciális, műanyagnál sokkal keményebb finish-t eredményező elnyűhetetlen, karc- és időjárásálló akrilüveg felület, amely gyártástechnológiájának lényege a PVC és a színes akrilüveg koextrudálási eljárással történő kombinálása. Ennek eredménye az a nagy keménységű, csiszolási technikájának köszönhetően por és szennyeződés taszító bevonat, amelytől a nyílászáró profilok időtállóbbak lesznek, karbantartást ugyanakkor gyakorlatilag nem igényelnek.
Az érdekes és sokszínű bevonati lehetőségek mellett az új GEALAN-KONTUR® is hamarosan érkezik ezzel a felülettel.

A GEALAN-acrylcolor®  a selyemfényű színek mellett elérhető különlegesebb, fémes csillogású árnyalatokban is. 2023 elején az állandó palettára kerültek további közkedvelt földárnyalatok, mint az „umbra szürke” RAL 7022, de a metálfényű sötétszürke DB 703 mellett hamarosan megjelennek a melegebb tónusú arany, bronz és gyöngybézs felületek is. A jelenleg kilenc darab állandó színezési opció mellett, igény esetén további ötven árnyalat keverésére van lehetőség.

Ossza meg velünk, milyen ablakipari megoldások érdeklik és iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a GEALAN izgalmas fejlesztéseiről!

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...