3° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.
3° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.

MÉASZ: készüljön külön koncepció az építőanyag-gyártásról

márc 13, 2023 | piac

Az építőanyag-gyártást érintő rövid és helyenként erősen vázlatszerű, hatásaiban azonban jelentős kockázatokat hordozó részeket töröljék A magyar építészetről szóló törvény koncepciója című tervezetből, és ezekre vonatkozóan a gyártásban érdekelt szakmai képviseletekkel készüljön külön koncepció – fejtette ki Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) a koncepcióról kezdett társadalmi egyeztetés keretében kiadott állásfoglalásában. 

A hazai építőanyag és építési termék gyártókat összefogó MÉASZ kifejti, hogy tagsága nagyra értékeli a minőségi magyar építészet és településképi fejlesztés irányába tett koncepcionális célkitűzéseket.  Állásfoglalásában a MÉASZ elnöksége kifejti, hogy a hazai építőanyag-gyártók – függetlenül a tulajdoni háttértől elsősorban a belföldi piacot tekintették és tekintik elsődlegesnek. Tevékenységük során – ahol csak megoldható – hazai nyers- és alapanyagokat használnak fel, hazai munkaerővel. Így a MÉASZ egyetért az importhányad és az importkitettség csökkentésére vonatkozó kormányzati célkitűzéssel.

A szövetség kiemeli: indokoltnak tartaná kiugró, speciális anyagigényű állami nagyberuházások hozzávetőleges összehangolását, amihez a MÉASZ gyártói fórum létrehozását javasolja a szaktárca vezetésével, hogy a gyártók kapacitás oldalról felkészülhessenek, és elejét lehessen venni olyan piaci hullámzásoknak, illetve keresleti kiugrásoknak, amelyek a nagyobb közberuházási és ipari projektek miatt egymást erősítő lassulást és kínálatszűkét okoznak. (MTI)