35° C
Ma 2024. július 14., vasárnap, Örs és Stella napja van.
35° C
Ma 2024. július 14., vasárnap, Örs és Stella napja van.
21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa július 11-én Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával...

Sikeres energiagazdálkodás 5 lépésben (mérés, adatgyűjtés, vizualizáció, szabályozás, adatszolgáltatás)

márc 6, 2023 | praxis

Az energiagazdálkodás kritikus szemponttá vált a gazdálkodó szervezetek részére, különösen egy olyan korszakban, amikor az erőforrások szűkösek, és az energiaköltségek emelkednek. Az energiahatékonyság, a fenntarthatóság elérése és a törvényi kötelezettség érdekében a szervezeteknek átfogó megközelítést kell alkalmazniuk az energiafogyasztás kezelésében.

Íme öt lépés, amelyet a szervezetek megtehetnek energiafelhasználásuk sikeres kezeléséhez:

Mérés: Az első lépés a sikeres energiagazdálkodás felé az épület vagy létesítmény energiafogyasztásának pontos mérése. Az energiafelhasználás valós idejű nyomon követésére, valamint az energiapazarlás területeinek azonosítására ez megtörténhet fogyasztásmérők vagy almérők telepítésével, érzékelőkkel vagy más felügyeleti eszközök intelligens mérőivel.

Adatgyűjtés: A mérés után a következő lépés az energiafelhasználási szokások adatgyűjtése. Az energiagazdálkodási rendszerek segíthetnek a szervezeteknek több forrásból származó adatok, például kommunikációképes fogyasztásmérők, időjárási adatok és foglaltsági adatok összegyűjtésében és tárolásában. Ha az adatokat összegyűjtöttük, fontos, hogy azokat könnyen érthető módon jelenítsük meg. Ez megtehető grafikonok, diagramok vagy az adatok más vizuális megjelenítésével.

Vizualizáció: Az energiafelhasználás hatékony kezeléséhez a szervezeteknek meg kell érteniük, hogyan használják fel az energiát. Az energiagazdálkodási rendszerek vizuális megjelenítést biztosítanak, amelyek valós idejű adatokat jelenítenek meg az energiafogyasztásról, és kiemelik azokat a területeket, ahol a rendszer kiugró értéket tapasztal, vagy javítani lehet.

Szabályozás: Az adatok összegyűjtése és elemzése után a szervezetek megkezdhetik az energiafelhasználás szabályozását, az energiatakarékossági intézkedések végrehajtását. Az energiagazdálkodási rendszerek automatizálhatják az energiaszabályozást, például lekapcsolhatják a lámpákat vagy a HVAC-rendszereket, amikor nincs rájuk szükség. Ez segíthet a szervezeteknek energiát megtakarítani és költségeit csökkenteni. Ez magában foglalhatja az épületrendszerek és berendezések módosítását, korszerűsítését is.

Adatszolgáltatás: Végül a szervezeteknek meg kell osztaniuk az energiafelhasználással kapcsolatos adatokat az érdekelt felekkel, például épületüzemeltetőkkel, energetikusokkal. Az energiagazdálkodási rendszerek valós idejű energiahasználati adatokhoz és riportokhoz biztosíthatnak hozzáférést, amelyek bemutatják az energiagazdálkodási kezdeményezések hatását. Ez az információ felhasználható az energiagazdálkodás előnyeinek bemutatására, és az érdekelt felek bevonására az energiafogyasztás csökkentésére irányuló erőfeszítésekbe.

Összefoglalva, az energiagazdálkodás összetett feladat, amely átfogó megközelítést igényel. Az energiafelhasználás mérésével, adatgyűjtéssel, az energiafogyasztás vizualizálásával, az energiafelhasználás szabályozásával és az érintett felek adatszolgáltatásával a szervezetek sikeresen kezelhetik energiafelhasználásukat, és energiahatékonyságot és fenntarthatóságot érhetnek el.

A fent említett 5 fő alapelvre épül fel a WAGO Hungária Kft megoldási javaslata. Energiamérés területén teljes körűen tudunk támogatást, és műszaki megoldást biztosítani partnereink részére. Ami miatt partnereink általában minket választanak, az a magas szintű műszaki támogatás.

5 fő villamosmérnök kolléga segíti a projektek zökkenőmentes kivitelezését, mindamellett, hogy országos rendszerintegrátor partnerhálózattal rendelkezünk. Minden projektet a műszaki megoldás bemutatásától a kivitelezés végéig nyomon követünk mindezt úgy, hogy a megrendelő a lehető legjobb megoldást kaphassa problémájára.

Alapvetően 2 fajta mérési módot különböztetünk meg ha WAGO rendszerben gondolkozunk:

Vannak kompakt fogyasztásmérő eszközeink, amely egy egyszerű cél hardver. WAGO áramváltókkal és Rogowski tekercsekkel kiegészítve képes a fogyasztási adatokat tárolni egy memóriakártya segítségével, vagy pedig Modbus RTU-n keresztül energiamenedzsment, vagy SCADA rendszereknek tudja továbbítani az adatokat. Elérhető olyan fogyasztásmérő is, amely rendelkezik kijelzővel, megjelenítve a pillanatnyi fogyasztási értékeket. Ezeket az eszközöket nem kell programozni, csak egy ingyenes szoftver segítségével paraméterezni szükséges, miután az áramváltókat bekötöttük. Egy rendkívül egyszerűen telepíthető és az üzembe helyezhető rendszer.

A másik mérési megoldás, ha egy WAGO PLC segítségével végezzük el a mérést. Ez tipikusan olyan helyeken lehet segítség, ahol több betáplálási pont koncentrálódik, viszonylag kis helyen, vagy pedig egy már meglévő vállalatirányítási, esetleg fogyasztásmérő rendszerhez, felhőhöz vagy SQL adatbázishoz kell tudnunk csatlakozni. PLC alkalmazásával már nem csak monitorozni tudjuk a fogyasztókat, hanem azok vezérlését is tudjuk irányítani, lekapcsolni, még inkább hatékonyabbá téve az energiafelhasználást. A kompakt fogyasztásmérőket és a PLC-t lehet kombinálni, így ki tudunk alakítani hibrid rendszert is akár.

Vizualizációt tekintve a WAGO – WattsON energiafelügyeleti szoftver komplex megoldást jelenthet a gazdálkodó szervezetek számára. Célunk, hogy olyan megoldást kínáljunk ügyfeleink számára, amellyel könnyen átlátható, moduláris felületen keresztül, stuktúráltan jeleníthetjük meg a mérési eszközök fogyasztási adatait. Emellett olyan szolgáltatásokat nyújtsunk és energiahatékonysági javaslatokat tegyünk, melyek figyelembevételével az ügyfél jelentős költségmegtakarítást érhet el.

Az energiaszintek kiértékelése mellett egy optimálisabb teljesítmény lekötés meghatározásában is segítséget nyújthat a WattsON. Moduláris riportkészítőjében néhány kattintással testreszabott lekérdezéseket hozhatunk létre a fogyasztási adatokról egy magyar nyelvű kezelőfelületen keresztül.

A megújuló energiaforrások alkalmazása egyre jelentősebb az energiamenedzsment területén, ezért a WattsON támogatja a napelemes rendszerek felügyeletét is. A szoftver lehetővé teszi lokális szerveren, illetve a felhő, vagy SAP/ERP rendszerek segítségével történő adatkezelést. Emellett a rendszer akár több helyszín fogyasztási adatait is képes egy felületen megjeleníteni, kezelni.

A WattsOn egy innovatív, dinamikusan fejlődő szoftver, amely teljesen az ügyfél igényeire szabható.

Kulcsrakész megoldás a MEKH rendeletben foglaltaknak való megfelelésre, vagy energiafogyasztásának csökkentésére!

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa július 11-én Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával...