6° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
6° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

Top 10, 2022-ben újrahasznosított építészeti projekt

dec 13, 2022 | kitekintő

A brit Dezeen magazin 2022-es évértékelőjében összegyűjtötte az év 10 legszembetűnőbb építészeti újrahasznosított projektjét, többek között egy teheráni művészeti múzeum, illetve a magyar származású Breuer Marcel által tervezett szálloda is szerepel a listán.

 

Az építészetben inkább az újat ünnepeljük, de az építkezések éghajlati hatásaival kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki az olyan projektek iránt, amelyek a meglévő struktúrákat igyekeznek újra felhasználni. Az ambiciózus átalakítások, a gondos felújítások és a finom restaurálások közül íme 10 olyan munka, amelyek 2022-ben kiemelkedtek a mezőnyből:

 

Argo Factory, Irán; Ahmadreza Schricker Architecture North

Az 1920-as években sörgyárként megnyitott, Teherán központjában található Argo Factory az Ahmadreza Schricker Architecture North amerikai stúdió által végzett felújítást követően 1979 óta az első új magánművészeti múzeum lett az iráni fővárosban. A projekt, amelynek során az egykori gyárat egy sor jellegzetes betontetővel fedték le, a Dezeen Awards-on a 2022-es év építészeti projektje lett.

Hotel Marcel, USA; Becker + Becker

Ezt a Breuer Marcel által tervezett, 1970-es évekbeli brutalista épületet New Havenben a Becker + Becker építette szállodává, miután több mint 20 évig kihasználatlanul állt. A belső tereket a brooklyni Dutch East Design stúdió újította fel, míg a homlokzatot az építészek megtartották és kijavították, ami azt jelenti, hogy az épület most már megfelel a Passivhaus szabványoknak, annak ellenére, hogy megtartotta Breuer eredeti tervének jellegzetes külső megjelenését.

Jubilee Pool, Egyesült Királyság; Scott Whitby Studio

A dél-angliai Cornwall art deco stílusú Jubilee Poolja a Scott Whitby Studio tervei alapján kapott új életet a geotermikus fűtéssel és közösségi létesítményekkel. A tengervizes strandfürdő felújítása a Dezeen Awards-on a 2022-es év újjászületési projektje lett, a zsűri szerint „az újjászületés és a fenntarthatóság holisztikus eszméjét” képviselve.

Greyfriars Charteris Centre, Skócia; Konishi Gaffney

A Greyfriars Charteris Centre egy volt templomban kialakított közösségi központ Edinburgh-ban, amelyet a Konishi Gaffney skót építésziroda tervezett. A felújítás során a belső terekben nagymértékben használtak faanyagot, valamint egy új bejárati teret építettek, amely a templom és a szomszédos irodaépület közé illeszkedik.

Castlefield Viadukt, Egyesült Királyság; Twelve Architects

A londoni Twelve Architects stúdió a manchesteri Castlefield viaduktot, amely egykor fontos teherszállítási összeköttetés volt, de 1969 óta használaton kívül áll, és az időjárás által elpusztított növénytartókkal díszített lineáris parkká alakította át. A projekt a National Trust által vezetett ideiglenes kísérleti projekt, de a természetvédelmi jótékonysági szervezet most adománygyűjtést folytat, hogy állandóvá tegye.

Nieby Crofters Cottage, Németország; Jan Henrik Jansen és Marshall Blecher

Jan Henrik Jansen és Marshall Blecher gondos rekonstrukciójának eredményeként egy 120 éves észak-németországi nádfedeles házikó gondos átépítése kapcsán a korábbi disznóól helyébe egy üvegezett, süllyesztett társalgót tartalmazó bővítményt építettek. A projekt során a leromlott szerkezet nagy részét újjáépítették, helyreállították az eredeti homlokzatot, miközben teljesen újratervezték a belső elrendezést.

Stanbridge Mill Könyvtár, Egyesült Királyság; Crawshaw Architects

A londoni Crawshaw Architects stúdió egy dorseti egykori szarvasmarhaistállót alakított át könyvtárrá és irodává, amely egy hordó boltozatú faház köré létesült. A keskeny tégla melléképület korábban több mint négy évtizeden át elhanyagoltan állt, de az építészek csak kisebb szerkezeti változtatásokat végeztek, két tetőgerendát portálkeretekre cseréltek, hogy megnyissák a belső teret.

Schoenenkwartier Múzeum, Hollandia; Civic Architects

Az amszterdami székhelyű Civic Architects kör alakú nyílásokat vágott egy meglévő téglafalba, hogy bepillantást engedjen a Waalwijkban található cipőmúzeum kiállítóterébe. A projekt során a műemlékileg védett 1930-as évekbeli városi épületeket felújították, és 12.000 tárgynak, valamint kávézónak és tervezési laboratóriumoknak otthont adó térré alakították át.

Jinyun kőbányák, Kína; DnA_Design és Architecture

A pekingi székhelyű DnA_Design and Architecture stúdió egy sor elhagyatott kőbányát alakított át kulturális térré, többek között könyvtárrá és előadóteremmé. Az építészek a kőbányák meglévő jellegének kiemelésére összpontosítottak finom betétekkel és mesterséges megvilágítással, reflektálva a vidéki Kínára jellemző, pazarul kialakított turisztikai látványosságokra.

High Sunderland, Skócia; Loader Monteith

A skót határvidéken található High Sunderland házat Peter Womersley építész tervezte 1957-ben, de 2017-es eladása után egy tűzvészben jelentős károkat szenvedett. A Loader Monteith vállalta a század közepén épült otthon finom érzékű felújítását, a lehető legtöbb eredeti jellegzetesség visszaállítására összpontosítva, miközben a jelenlegi fenntarthatósági szabványoknak is megfelelnek. 

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...