13° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
13° C
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van.
Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...

Jól halad a Civaqua-program megvalósítása

nov 29, 2022 | praxis

Jól halad a Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására hivatott Civaqua-program megvalósítása – hangzott el november 29-én azon a projektbemutató szakmai találkozón, amelyen arról számoltak be, hogy félidejénél tart a Tisza vizét a Keleti főcsatornán keresztül Debrecenbe vezető projekt első ütemének kivitelezése.

 

Elhangzott: a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében, 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból épül a Civaqua program első üteme Debrecenben. A Civaqua-Tócó projekt keretében a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás revitalizációja, új életre keltése történik meg. A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) konzorciuma valósítja meg, a debreceni önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft., a projekt befejezésének tervezett határideje 2023. november 30.

Papp László, Debrecen polgármestere történelmi programnak nevezte a Civaquát, amelynek megvalósítására évtizedek óta várnak a városban és környékén. Azt mondta, a sikeres gazdaságfejlesztések eredményeként is felértékelődött a víz szerepe a térségben, ugyanakkor megjegyezte, hogy a Civaqua-program „nem a város vízellátását, hanem a térség vízháztartását hivatott szolgálni”. A program megvalósításával „Debrecen vízellátása és vízháztartása hosszú távon biztosított és kiegyensúlyozott” – mondta a polgármester.

Láng István, az OVF főigazgatója megítélése szerint ugyanakkor Debrecennek további vízpótlása is szüksége lesz, ezért az tervezik, hogy a nyírségi vízpótlásnak legyen egy déli ága, Nyíradony, Hajdúsámson felől is érkezzen víz Debrecen vízrendszerébe. A főigazgató azt mondta, a vízügyi ágazat két kihívás előtt áll a térségben: az egyik Debrecen fejlődése, a másik az egyre erőteljesebb aszályos időszak. Lemaradásban vannak, mert az 1950-es években épült Keleti főcsatorna nem tud elég vízpótlást biztosítani, ezért napirendre kell venni a meder kotrását – tette hozzá. Láng István kiemelte: a Civaqua első ütemének eredményeként a Tisza vize elérti Debrecen nyugati térségét, de már tervezik a második ütemet. Utóbbi megvalósításával a víz kelet felől is átöleli majd a várost, és biztosítja mások mellett a Nagyerdő és az erdőspuszták, a Fancsikai-tavak vízpótlását.

Kincses Dániel, a Tivizig igazgatója a részletekről elmondta: a mostani projekt keretében megtörténik a rendszer vízellátását a Keleti főcsatornából biztosító HTVR szivattyútelep felújítása egy új, nagyteljesítményű szivattyú beépítésével, valamint az ehhez kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával.

A beruházás során ezer milliméter átmérőjű nyomóvezetéket építenek csaknem 13 kilométer hosszúságban. A Keleti főcsatorna vize ezen az új nyomóvezetéken keresztül jut el a szivattyúteleptől a szintén a projekt keretében megépülő 3 ezer köbméter térfogatú vasbeton kiegyenlítő tározóhoz, amelyet a térségi magas ponton alakítanak ki Debrecen-Józsa fölött, a bodai bekötőút közelében. A rendszerben ez a feladat jelenti a legnagyobb kihívást, mivel a Keleti főcsatorna és a kiegyenlítő tározó közötti szintkülönbség 63 méter – mutatott rá az igazgató. A vizet a kiegyenlítő tározótól az ugyancsak most megépülő, mintegy két kilométer hosszú, 600 milliméter átmérőjű gravitációs vezeték juttatja majd el a Tócó forrásvidékére, a Mélyvölgyi-érbe. Onnan egy csaknem egy kilométer hosszú nyílt földmedrű árok vezeti a vizet a Tócóba – ismertette, megjegyezve, hogy a projekt fontos eleme a Tócó-völgyi felső vízellátó útvonal kiépítése. 

Utóbbi érdekében a Tócó mentén megépül 14 duzzasztó műtárgy és négy fenéklépcső. Megtörténik a Tócó medrének rehabilitációja a józsai városrész mellett, valamint megépül egy 23 ezer köbméter térfogatú tározó a debreceni Vezér út térségében. Ennek a tározónak a kivitelezése már elkezdődött, jelenleg a töltésépítés zajlik, miközben a Tócó műtárgyépítések előkészítéseként a cserje- és fairtási munkák is megindultak – mondta az igazgató.

A Civaqua program olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését – hangzott el a rendezvényen. (MTI)

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

Scharle Péter Kultúrmérnöki Díj

A Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara, a MAÚT Magyar Út- és Vasútügyi Társaság és a Széchenyi István Egyetem (Győr) díjat alapítottak dr. Scharle Péter tiszteletére. Dr. Scharle Péter (1940-2022) okl. mérnök, okl. mérnök-matematikus...