3° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.
3° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.

Mérföldkő az építőiparban: kender, len és pattogatott kukorica granulátum elegyéből készítenek paneleket

nov 18, 2022 | kitekintő

A Göttingeni Egyetem erdészettudományi kutatói környezetbarát építőanyagokat fejlesztenek megfizethető életterekhez.

 

A Göttingeni Egyetem tudósai olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel kender-, len- és pattogatott kukorica granulátumokból paneleket lehet előállítani. A Göttingeni Egyetem Erdőtudományi és Erdőökológiai Karának „Kompozit anyagok kémiája és folyamattechnikája” munkacsoportja évek óta foglalkozik a megújuló nyersanyagok kutatásával. A granulátum nagy előnye, hogy bioalapú, környezetbarát és fenntartható alternatívája a korábban az iparban használt kőolaj alapú vagy gipsz termékeknek. Az új anyag kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és jó tűzvédelmet nyújt. A Göttingeni Egyetem kizárólagos világméretű licencszerződést kötött a Smarter Habitattal a kereskedelmi hasznosításra. A cég szárazépítéshez és egyéb alkalmazásokhoz, köztük teherhordó külső falakhoz való panelek gyártására szeretné felhasználni és „Ecohab” néven értékesíteni a találmányt. A kiváló fizikai tulajdonságok mellett az anyag újrahasznosítható és komposztálható. A kenderből és lenből készített kompozit anyagokhoz korábban poliuretán habot használtak, amit a jövőben pattogatott kukoricából készült, fenntarthatóan előállítható és nagy teljesítményű termék váltja fel.

 

Ipari méretben is gyárthatók panelek

„Ezzel az új, a műanyagiparban honos eljárással ma már az építőipar számos területére lehet költséghatékony paneleket gyártani ipari méretekben, tisztán természetes termékek felhasználásával” – magyarázza a kutatócsoport vezetője, prof. dr. Alireza Kharazipour. Datty Ruth, a Smarter Habitat alapítója és vezérigazgatója ezt azzal egészíti ki, hogy „minden kreativitásunkat felhasználjuk, hogy ezzel a körkörös – vagyis hulladék keletkezése nélkül újra és újra felhasználható – anyaggal elindítsunk egy égetően szükséges paradigmaváltást az építőiparban. Ez az építőanyag mérföldkő az építőipar számára, és tökéletesen testesíti meg a korszellemet.”

 

További részletek az egyetem honlapján:  www.uni-goettingen.de

 

Forrás: https://www.ingenieurbau-online.de/news/newsdetail/ein-meilenstein-fuer-die-bauindustrie-paneele-aus-hanf-flachs-und-popcorngranulat