Egy pár dombszerű épület határozza meg az Ascension Paysagère francia lakóprojektet, amelyet az MVRDV holland építészstúdió álmodott meg Rennes nyugati részére, a folyópartra. A 10 550 négyzetméteres épületegyüttes egy park mellett található, ahol az Ille folyó találkozik a Vilaine-nel, és 138 otthont biztosít a két teraszos épületben.

 

„Az Ascension Paysagère-egy olyan projekt, amire ezen a helyen szükség van” – nyilatkozta magabiztosan az MVRDV alapító partnere, Nathalie de Vries, hozzátéve, hogy a folyóval és a szemközti parkkal a telek csodálatos lokációt kínál az emberek számára. De Vries szerint a házakat úgy tervezték meg, hogy ne rombolják le a helyszín természeti adottságait, ezért olyan komplexumot építettek, amely utánozza a táj geológiai adottságait. „Két épületből álló együttest hoztunk létre kis dombokhoz hasonló sziluettekkel, teraszokkal és erkélyekkel, amelyekben nagy cserepeket helyeztünk el növények és fák számára.” Az MVRDV szerint a város szélén lévő helyszín kiválasztását Rennes kifelé irányuló növekedése ösztönözte. Ennek oka a népesség növekedése, de a város központjának műemlék jellege sem feltétlenül kedvez az új fejlesztéseknek.

Az alacsonyan fekvő épületrészek a folyóhoz és a már meglévő épületekhez közelebb helyezkednek el, a magasabb, 12 emeletes épületek a telek közepére kerültek. A lakások közül 37-et szociális lakásként hasznosítanak, 42-őt pedig megfizethető apartmanként értékesítenek. A közösségi terek minden lakó számára nyitva állnak. A lakóházak mellett az Ascension Paysagèrben kereskedelmi és nyilvános terek találhatók a földszinten, a két háztömb közötti sétálóutca mellett. A kisebb épületben 34 lakást az alacsony energiafelhasználást előíró Passivhaus szabvány szerint alakítottak ki, masszív hőszigeteléssel, miközben számos apartman nagy ablakokkal rendelkezik, amelyek természetes megvilágítást és szellőzést biztosítanak, valamint hozzáférést a teraszhoz vagy az erkélyhez. Az épület lépcsőzetes szélein kialakított teraszok mindegyikét automata öntözőrendszerre kapcsolták. A növényzetet azért építették be a koncepcióba, hogy „a folyópart buja hangulatát” felfelé, a lakásokig terjesszék ki. Ugyanennek az ambíciónak az eredménye a gyümölcsfákkal parkosított kert a nagyobb épület nyugati sarkában, a két csúcs között. Az Ascension Paysagèr homlokzata szürke árnyalatú kerámialapok felhasználásával nyerte el végső formáját, amelyek matt és fényes felülettel is rendelkeznek. A csempék színe és fénye világosabbá válik a tömbök teteje felé, ennek az a célja, hogy erősítse a „dombszerű esztétikumot”. Az elkészült épület olyannak tűnik, mintha a környezet folytatása lenne, még úgy is, hogy jelentős mértékben „besűríti” a természetes közeget.

A házakat kerékpártárolókkal és elektromos töltőállomásokkal ellátott garázsok, valamint több tágas, faburkolatú tárgyalóhelyiségek egészítik ki, amelyek áttörik a nagyobb épület homlokzatát. Az Ascension Paysagère nem az első olyan épület az MVRDV-től, amely geológiai képződményre hasonlít. 2021-ben alkották meg a vitatott, dombszerű londoni Marble Arch Moundot, Amszterdamban pedig egy hegyszerű felhőkarcolót, amely lakásokat, irodákat és éttermeket foglal magába.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2022/10/24/mvrdv-ascension-paysagere-hill-housing-france/