A valamivel több mint egy hónapig tartó karbantartás után újra üzembe helyezték Szlovénia egyetlen atomerőművét Krskóban, teljesítményét fokozatosan növelik – közölte november 8-án az atomerőművet kezelő vállat (NEK).

 

A tervezett javítások során az atomreaktor 121 fűtőeleméből 56-ot cseréltek le. Az új fűtőelemek a következő másfél évben táplálják majd az atomerőművet, majd ezt követően csak 2024 tavaszán terveznek újabb nagyjavítást – olvasható a közleményben. Az idei nagyjavítás 14 db technológiai korszerűsítést tartalmazott, köztük egy új nagynyomású turbina üzembeállítását is, amely révén 10 megawattal növelni lehetett a reaktor teljesítményét is, így várhatóan éves szinten 90 gigawattórával (90.000 megawattóra, avagy 90.000.000 kilówattóra) növekedni fog a nukleáris bázisú villamosenergia-termelés – írták. Az atomerőművet üzemeltető vállalat szerint a mostani korszerűsítés lehetővé teszi, hogy az atomerőműben elérjék az amerikai gyártmányú reaktor lehető legnagyobb kapacitását.

A Westhinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és még a jugoszláv korszakban, 1983-ban helyezték üzembe. Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a horvát Hrvatska Elektroprivreda (HEP).  Az erőmű évente 5,6 milliárd kilowattóra (kWh) áramot termel, a szlovén villamosáram-igény mintegy negyedét és a horváténak mintegy ötödét fedezi. Bezárását eredetileg 2023-ra tervezték, de élettartamát végül 20 évvel meghosszabbították. (MTI)