4° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.
4° C
Ma 2023. december 02., szombat, Melinda és Vivien napja van.

A Niall McLaughlin Architects által tervezett új könyvtár nyerte el a 2022-es Stirling-díjat

nov 1, 2022 | kitekintő

A zsűri által „szilárdnak és magabiztosnak” minősített The New Library at Magdalene College a legjelentősebb brit építészeti díj 26. kitüntetettje. A teherhordó téglafalak, nyeregtetők és kémények által megelevenített, kortárs, mégis érzékeny épület a Cambridge-i Egyetem 700 éves kollégiumának építészete előtt tiszteleg.

 

Simon Alford, a díjat odaítélő RIBA (Royal Institute of British Architects, Brit Királyi Építészeti Intézet) elnöke úgy jellemezte az épületet, mint „a hosszú távú építkezés megtestesítőjét, amely az egyetemek számára példamutató modellt kínál, és amelyhez lehet igazodni.”

„Egy legalább 400 évre tervezett új épület létrehozása jelentős kihívás, de a Niall McLaughlin Architects a legnagyobb szakértelemmel, gondossággal és felelősségtudattal felelt meg ennek a feladatnak. Az eredmény – egy szolid és magabiztos, mégis tiszteletet parancsoló újonc a kampuszon” –  tette hozzá.

A Magdalene College új könyvtárát a szomszédos 17. századi épület szűkös tanulószobáinak korszerűsítéseként rendelték meg. A nagy faajtókon keresztül megközelíthető könyvtár a nap 24 órájában nyitva tartó csoportos és önálló tanulóhelyiségeket, valamint egy archívumot és galériát kínál a hallgatóknak.

A rácsos belső tér kiemelkedő elemei közé tartozik a nagy, dupla magasságú, passzívan megvilágított és természetes szellőzésű olvasóterem, amelyet fa erkélyek ölelnek körül. Niall McLaughlin, a nyertes stúdió alapítója szerint a könyvtár „sok kéz és sok elme munkája”, és dicsérte a Magdalene College ambícióit: „A kollégium megteremtette a siker lehetőségét azzal, ahogyan kezdeményezte és irányította a projektet” – mondta, hozzátéve, hogy „Tudtuk, hogy egy olyan ügyfélnek építkezünk, aki a legjobb eredmény elérésérét szeretné. Egyértelmű volt a felelősségünk ennek a tanulóközösségnek a története és jövőbeli fejlődése iránt. Arra kértek bennünket, hogy a jelenlegi erőforrások bölcs felhasználásával hosszú távra építsünk.”

A Magdalene College új könyvtára a Niall McLaughlin Architects negyedik Stirling-díjra jelölt projektje, de az első, amely el is nyerte azt. Korábbi shortlistre került projektjei közé tartozik a Bishop Edward King Chapel 2013-ban, a Darbishire Place 2015-ben és a The Sultan Nazrin Shah Centre 2018-ban.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2022/10/13/new-library-magdalene-college-stirling-prize-2022/