15° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
15° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

Eggyel több oroszlán őrzi a Lánchidat

okt 27, 2022 | országjáró

Különleges napra ébredt Budapest, hiszen a reggeli órákban egy titokzatos oroszlán jelent meg a felújítás alatt álló Lánchídon. A műemlék oroszlánok új társa több százezer LEGO® kockából épült meg, és a hídon tett látogatása után a Clark Ádám téren foglalja el őrhelyét, amíg a városlakók visszakapják az építkezés miatt jelenleg még elzárt területen lévő kőoroszlánokat.

 

A budapestiek számára az oroszlán fontos jelkép, a Lánchíd hídfőin található kőoroszlánok ráadásul népszerű látványosságnak is számítanak, amelyeket a felújítás miatt az itt élőknek és az ide látogató turistáknak hosszú ideig nélkülözniük kellett. Október 18-án megkezdődött az oroszlánok visszaköltöztetése a budai oldalra, azonban csak később válnak láthatóvá a felújított szobrok, mert azok az építkezés miatt továbbra is elzárt területen találhatók.

Jó hír, hogy a városlakók és az ide látogatók most minden eddiginél közelebb kerülhetnek az oroszlánokhoz! A híd őreinek feladatát a Clark Ádám téren tanyázó, több mint 850 ezer kocka felhasználásával megépült LEGO oroszlán segíti, miután megcsodálta a kilátást a Lánchíd pesti hídfőjéről. A kőoroszlánok 1:1 méretarányban készült új társa rendkívül részletgazdag, teljesen úgy néz ki, mint az eredetiek. A 5,80 méter hosszú, 1,70 méter széles és 2,45 méter magas LEGO szobor összesen 2,8 tonnát nyom.

A nem mindennapi oroszlánt Dóczy Balázs hivatalos LEGO építőmester modellezte és tervezte, és 560 óra alatt építették meg Budapesten. Balázs a világ 27 hivatalos LEGO építőmesterének egyike, akinek nevéhez már több, kockákból megépített magyarországi nevezetesség és épület kapcsolódik – többek között a Lánchíd vagy a Zeneakadémia makettje. A most elkészült LEGO oroszlán az eddigi legnagyobb alkotása.

A projekt a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt., a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a LEGO Hungária Kft. együttműködésében valósult meg. Az oroszlán megépítése egy rendkívüli összefogás eredménye, melyben mintegy nyolcvanan vettek részt, köztük önkéntesként a közreműködő cégek dolgozói is.

Az eredeti szobrok visszaköltöztek gránittalapzatukra, a posztamensekre pedig ezután sem lehet majd felmászni, így megérinteni sem lehet őket a jövőben. A LEGO kockákból megépített oroszlánhoz viszont közel juthatnak az érdeklődők, és megtekinthetnek minden apró részletet.

„A LEGO játékrendszer régóta népszerű eszköze az önfeledt alkotásnak és a kreatív problémamegoldásnak. A Rebuild the world kampányunk a kreatív és játékos megoldások fontosságára hívja fel a figyelmet, és arra inspirálja a jövő építőit, hogy valósítsák meg ötleteiket és bátran építsék meg azt, amit csak elképzelnek. Mi is így tettünk a Lánchíd oroszlánjával. Szerettük volna közel hozni az emberekhez. Remélem, hogy sikerült és sokakat ösztönöz majd alkotásra ez az építmény” – emelte ki Siket Lóránt, a LEGO Hungária Kft. kommunikációs vezetője a rendhagyó projekt kapcsán.

„Büszkeséggel tölt el, hogy egymást követik a jelentős mérföldkövek a Lánchíd felújításában: csaknem másfél hete volt, hogy visszatértek a budai hídfő megszépült kőoroszlánjai, és lélegzet-visszafojtva figyeltük, ahogy a daru a helyére emeli az egyenként több mint tíztonnás szobrok darabjait – mondta dr. Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. – Gyerekként rengeteget építettem LEGO kockákkal, és lelkesedésemet felnőttként és anyukaként sem veszítettem el. Ezért is örülök, hogy sikerült időt szakítani erre a nem mindennapi eseményre. A sok százezer darabból megépített oroszlán ugyanis egyszerre fejezi ki Budapest és az építőkockák iránt érzett rajongásomat. A Lánchíd felújítása továbbra is a terveknek megfelelően halad, azért dolgozunk, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon.”

„A kezdetektől éreztük, hogy az oroszlánszobrok sorsát és restaurálásuk állomásait kitüntetett érdeklődéssel kíséri a közvélemény. A Lánchíd teljes lezárása a végéhez közeledik, kollégáink most is intenzíven dolgoznak a hídon, de közben mindvégig figyeltünk arra, hogy a szobrok megújulásának bemutatásával az egész hídfelújítást közelebb hozzuk az emberekhez – tette hozzá Puskár Anett, a kivitelezést végző A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője. – A műhelyben töltött idő alatt a restaurátorok elkészítették ezeknek a több mint 170 éves műtárgyaknak a részletes felmérését, kártérképét és restaurálási tervét. Mivel a szobrok 1:1-es másolatának megépítéséhez az oroszlánok 3D-s szkennelésére is szükség volt, a projektnek köszönhetően a jövőben ez a digitális információ is rendelkezésre áll majd róluk.”

„Budapest egyik címerállata, egyben szimbóluma, de nevezhetnénk kabalának is: az oroszlán. Az erőt, kitartást és nyugalmat sugárzó (négy) büszke állat már nagyon régóta vigyáz ránk, és tekint vissza megannyi fényképről, útikönyvből, viszi jó hírünket szerte a világban. Mi, itt élők szeretjük legendáktól övezett lényét, és az idelátogató turisták szívében is kiemelt helyen szerepel. A városban számos oroszlán szobor fellelhető, azonban mind közül a legmonumentálisabbak és mindenki kedvencei a Lánchíd pillérein tanyázó példányok. Hamarosan mind a négy szobor megújulva tér vissza jól megszokott helyére, addig azonban LEGO kockákból készült barátjuk képviseli őket. Vele a jövőben több helyen is összefuthatunk és szelfizhetünk, ha nyitott szemmel járunk a városban” – fogalmazott Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.

 

A Clark Ádám téren őrködő LEGO oroszlán várhatóan 2022. november végéig várja a kicsiket és nagyokat.

 

A LEGO oroszlánról

Méret: az eredeti kőszobor 1:1-es mása

  • 5,80 méter hosszú
  • 1,70 méter széles
  • 2,45 méter magas

Felhasznált kockák száma: 850 ezer

Fotók: Nyírő Simon (BKK)

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...