9° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
9° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

Újtára indult a ROM Vándor

okt 15, 2022 | országjáró

Október 14-én átadták a megújult XIII. századi Töki Romtemplomot.  A pest megyei község határában található, mára már nagyon rossz állapotban lévő műemléket a most indult ROM Vándor program első állomásaként állították helyre, a Market Építő Zrt. önkéntes, társadalmi felelősségvállalási tevékenységének részeként. A környéken összegyűjtött eredeti kövek felhasználásával megerősítették a középkori falakat, rendezték a templomrom környezetét és megteremtették annak két irányú megközelíthetőségét. Az 50 millió forintos költséggel helyreállított különleges atmoszférájú szakrális emlékhely mostantól a nagyközönség előtt is nyitva áll és várja látogatóit a hazai, illetve nemzetközi túra- és zarándokmozgalmak megújult célállomásaként. 

 

„Az örökségvédelem ma már az újfajta partneri együttműködések kialakítását teszi lehetővé. Nyitott mindenki számára, aki szeretne részt vállalni múltunk építészeti kincseinek megőrzésében. Ez az értékmentő- és teremtő gondolat vezette ezt a kezdeményezést is, amelynek köszönhetően összefogással sikerült megmenteni a pusztulás, a feledés veszélyétől egy csodálatos Árpád-kori templomot” – fejtette ki dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Beruházási Minisztérium építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára a Töki Romtemplom ünnepélyes átadóján, amely a Market Építő Zrt. által elindított ROM Vándor program részeként újult meg. Az immár látogathatóvá vált romemléket a helyettes államtitkár Scheer Sándorral, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójával, Belecz Péterrel, a ROM Vándor programigazgatójával és Bősze Andrással, Tök polgármesterével közösen avatta fel.

A ROM Vándor program legfőbb célja építészeti örökségeink újrafelfedezése, megóvása és népszerűsítése, többek között azok felkutatásával, szakszerű helyreállításával, valamint a romemlékek környezetének megújításával. Ennek a hosszú távra tervezett önkéntes vállalati kezdeményezésnek csak az első állomása a töki helyszín. A program több mint száz romemlék feltérképezésével és mintegy 50 bejárásával kezdődött, amelyek után 12 műemlék lett előzetesen kijelölve. 

„Minden egyes esetben arra törekszünk a felújítások elvégzése során, hogy méltó módon viszonyuljunk a történelmi hagyatékhoz, és olyan minőségi munkát hagyjunk magunk után, amihez legalább 25 évig nem kell hozzányúlni. Mind munkatársaink, mind a bevont szakemberek az adott rom építészeti örökségének értékeihez, annak identitásához illesztve tervezik meg a rekonstrukciós folyamatot. Így megőrizzük azt a több évszázados értéket, amit ezek az épületek rejtenek. Ugyanakkor megragadjuk a lehetőségét annak, hogy közelebb hozzuk az emberekhez ezeket a helyeket, az életük részévé tegyük őket, ahová minőségi szabadidős programokat szervezhetnek. A töki templomrom megújításában önkéntes munka keretében közel száz kollégánk vett részt. A szakmai feladatok mellett Market összefogással valósítottuk meg a műemlék környezetének rendezését is” – mondta el Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója. 

A Töki Romtemplom története kevéssé ismert. Írásos emlékek alig állnak rendelkezésre a majd 800 éves egyházi épületről, illetve a közelében felépült középkori faluról. A török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett ez a vidék, ami a templom sorsát is megpecsételte. A funkcióját és közösségét vesztett épület állapota folyamatosan romlott, a pusztuló rom csendes tanúja volt az évszázadoknak. 2000-ben régészeti feltárásokat végeztek a területén, amit részleges felújítás követett, viszont az állagromlást ez sem állította meg teljesen, ráadásul a romemléket teljesen körbevevő magántulajdonú szántóföld is egyre közelebb került a falakhoz, lehetetlenné téve annak megközelítését. Mindezek rendezése és az újabb állagmegóvási beavatkozások nélkül a feledésbe merült szakrális helyszín könnyen elveszhetett volna a közösség számára.

„A romtemplomunk újjáélesztése büszkeséggel, reménnyel tölti el az itt élőket. Tiszteljük, ápoljuk hagyományainkat, őseink örökségét, és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyek révén tovább gazdagíthatjuk községünket, megalapozhatjuk a fejlődésünket. Ezzel a felújítással újabb nagy lépést tettünk előre, hogy a múltunk megőrzése mellett a jövő felé is új távlatokat nyissunk kulturális, turisztikai értelemben egyaránt” – emelte ki Bősze András, Tök polgármestere.

A ROM Vándor program keretében előkészítés alatt van a második helyszín Aszófőn, a Kövesdi templomromnál. A munkálatok a szakági partnerek mellett ugyancsak a Market Építő Zrt. önkéntes munkatársainak bevonásával történik.

 

Fotó: ROM Vándor program

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...