8° C
Ma 2023. március 27., hétfő, Hajnalka napja van.
8° C
Ma 2023. március 27., hétfő, Hajnalka napja van.

Új gyógyvízkezelési technológiát fejleszt egy tatabányai cég

okt 15, 2022 | praxis

Az uszodatervezéssel, kivitelezéssel és vízkezeléssel foglalkozó tatabányai Dialcont Kft. több mint 300 millió forintos beruházással olyan új gyógyvízkezelési technológiát fejleszt, mellyel a gyógyhatás megőrzése mellett tisztítható meg a gyógyvizes medencék termálvize.

 

Tájékoztatásuk szerint Magyarországon a gyógyvizes medencékben kivétel nélkül új víz bevezetésével frissítik a medencéket, ez azonban pazarolja a rendelkezésre álló vízkészleteket és nem semlegesíti a vízben lévő baktériumokat sem. A cég. 326 millió forint ráfordításával egy olyan rendszert fejleszt, mely UV sugárzással, egy saját fejlesztésű vegyszerrel és diatóma-, azaz kovaföldes szűréssel képes vízforgatós módszerrel, minimális friss víz rátöltésével üzemeltetni a gyógyvizes medencéket. Az új gyógyvízkezelési technológia hozzájárul a hazai és nemzetközi termál- és gyógyvízkincs gazdaságos 
felhasználásához. A projekt megvalósításához az Európai Unió és a magyar állam 217 millió forint támogatással járult hozzá.

A fejlesztés része a fertőtlenítőszer koncentrációjának meghatározására alkalmas műszer és egy automata adagolóberendezés létrehozása. A kutatás kiterjed arra is, hogy a kezelés során ne változzanak meg a mélységi vízben lévő, gyógyhatást eredményező összetevők. A projekt során meghatározzák, milyen UV sugárzásnak tehetik ki a vizet, milyen arányban adagolhatják a fertőtlenítőszert és a szennyeződésektől való megtisztításhoz milyen diatómaföldet használjanak, illetve vizsgálják a technológia három fő elemének hatását egymásra. (MTI)