A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) álláspontja szerint nemcsak az ágazat, hanem a lakosság és az ország érdekeivel is ellentétes az a döntés, amely szerint a jövőbeli napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztik. Ezzel a lépéssel a lakossági napelemes beruházások gyakorlatilag értelmetlenné válnak.

 

Megdöbbenéssel fogadta a hazai napelemes szakma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október 12-i sajtótájékoztatóján ismertetett döntést, mely szerint a tervbe vett, de engedélyt még nem szerzett napelemek által termelt villamos energiát a jövőben bizonytalan ideig nem fogadja a villamosenergia-rendszer. Ezzel természetesen a szaldós elszámolás is megszűnik, holott arra az Európai Unió előírásai szerint a jövő év végéig még lenne lehetőség.

Az MNNSZ álláspontja szerint a bejelentés ellentétes a kormány eddigi törekvéseivel, amelyek a napelemes rendszerek mielőbbi, gyors elterjedését ösztönözték. Az új előírás életbe lépése teljesen új helyzetet teremt a fűtési rendszerek elektrifikációja, a gáztól való függés csökkentése terén is. Olyan technológia ugyanis nem létezik, amellyel a napsütéses nyári időszakban megtermelt villamos energiát télen használhatnánk fel fűtési célra. Egy akkumulátoros tároló legfeljebb a napközbeni túltermelést – ilyenkor a legtöbben nem tartózkodnak otthon, tehát nem is fogyasztanak – képes tárolni, hogy miután hazatértek, felhasználható legyen a környezetbarát módon megtermelt energia. Ráadásul az akkumulátoros tárolásnak jelentős a költségvonzata – a tavaly novemberben kiírt lakossági napelemtelepítési pályázat például 2,9 millió forintra taksálta egy 5 kWp teljesítményű, 2,2 millió forintba tartozó napelemes rendszerhez tartozó akkucsomag telepítésének költségét, az árak pedig azóta csak emelkedtek.

Az MNNSZ úgy véli, nagyon rossz tanácsot kaphatott ebben az ügyben a kormány, hiszen a napelemes rendszerek terjedésének elősegítése helyett a fejlődés ellenében lép fel. Ez nem mellesleg abban sem segít, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja.

Emlékeztetnénk rá, hogy nem háztartási méretű, kereskedelmi célú naperőműre tavaly óta egyetlen új hálózati csatlakozási engedélyt sem adtak ki, s a vállalkozások már évek óta csak úgynevezett visszatáplálás-mentesítő rendszerekkel telepíthetik a saját fogyasztásukat fedező vagy mérséklő rendszereiket. Most ez a sors vár a háztartási beruházásokra is. Csakhogy amíg a vállalkozásoknak szigetüzemben is érdemes lehet átállni napelemre, hiszen a fogyasztásuk és a termelésük időszaka jórészt egybeesik, a hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetése a háztartások számára értelmetlenné teszik a napelemes beruházásokat.