A Nemzeti Hauszmann Program keretében tavaly kezdődött az egykori József főhercegi palota visszaépítése. A historizáló stílusú épület a Budavári Palotanegyed épületeihez hasonlóan megsérült a második világháborúban, de felújítás helyett 1968-ban felrobbantották és romjait a földdel tették egyenlővé. Az újjáépítés régészeti feltárással kezdődött, ahol egy lejáróra bukkantak, amely egy természetes sziklabarlangból kialakított pincébe vezetett. Ebből a helyiségből került felszínre egy igen gazdag és különleges leletanyag – tudatta közösségi oldalán a Várkapitányság.

 

A ritkaságok közé tartozik egy majdnem egészben előkerült, csapott oldalú törökkori rézkancsó, melyből egykor kávét fogyasztottak, illetve egy hasonló darabhoz tartozó rézfedő. Nagy mennyiségben került elő a csőrében gyűrűt tartó hollóval díszített érem, ezek Mátyás király pénzreformjából származó ezüstdénárok. Az érem egyik oldalán kivehető a négyelt címer közepén ábrázolt holló, amely a csőrében gyűrűt tart. A másik oldalára Szűz Mária és a gyermek Jézus került, körülötte „Patrona Hungariae” felirattal. A feltárt gazdag kerámiaanyagból említésre méltó egy egészben előkerült, kívül-belül mázas kerámiakorsó, melyből feltehetően vizezett bort ittak. Zöld színe a korban használt ólommázra utal, ez biztosította, hogy a folyadék ne szivárogjon át a cserépedény falán. A szakemberek egy törökkori üvegkarperec töredékét is a felszínre hoztak, amely az üveg sérülékenysége miatt szintén kiemelten jelentős felfedezésnek számít.

A régészek egy táblajátékhoz tartozó, állati csontból készített kelléket is azonosítottak, melyet kifúrtak és ólommal öntöttek ki – ezt feltehetően dobókockaként vagy figuraként használták. A használati tárgyak mellett készítési hulladékot is találtak a régészek. Napvilágra került egy szintén csontból készült lyukacsos lap is, amelyből évszázadokkal ezelőtt gombokat, vagy rózsafűzérhez használt gyöngyszemeket fúrtak ki.

A feltárást a Várkapitányság megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum régészei végezték. A leletanyag legfontosabb elemeit az érdeklődők élőben is megcsodálhatják a Középpontban a középkor című kiállításon, amely december elején nyílik a Budavári Palotában található Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeumban.

 

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook