A zimbabwei legfelsőbb bíróság döntése nyomán felfüggesztették a Forma-1-es versenypálya építését az afrikai ország északnyugati részén, a világhírű Viktória-vízesés közelében. 

 

Az Afrikai Nagydíj színhelyének szánt pálya munkálatainak szüneteltetését – amint arról több hírportált beszámolt – a lakosság tiltakozása váltotta ki. A vízeséstől 30 kilométerre tervezett, 1,2 milliárd dolláros F1-es pályakomplexum projektjét egy dubaji konzorcium dolgozta ki. A tervdokumentációban szerepel egy 5416 méter hosszú zárt pálya, továbbá stadion, szálloda együttes, kórház, nemzetközi konferenciaközpont, bevásárló-centrum és park egyaránt. A projekt ünnepélyes indítását 2018 júniusában tartották meg, de a koronavírus-járvány kitörésével a megvalósítás üteme lelassult.

A Zimbabwe és Zambia közös határvidékén, a Zambézi folyón található, 1708 méter széles és 108 méter magas Viktória-vízzuhatagot közvetlen környékével egyetemben mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989 óta az UNESCO világörökségi programjának részeként nemzetközi védelemben is részesül. (MTI)