Október 13-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nemzetközi űrpolitikai konferenciát tartanak; az angol nyelvű rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött – közölte az egyetem október 10-én. 

 

Az európai űrpolitika eredményeiről és jövőjéről szervez nemzetközi konferenciát az NKE Eötvös József Kutatóközpontján belül működő Világűrjog és Politika Kutatóintézet. A kutatóintézet mára az Európai Űrügynökség jogi központjának (ECSL) nemzeti kapcsolattartója is. A rendezvényen az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség, valamint az európai űrpipar és több nemzeti űrügynökség képviselői tartanak előadást. A konferencia támogatói, társszervezői a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Paris Saclay Egyetem.

A közleményben Bartóki-Gönczy Balázs, a konferenciát szervező kutatóintézet vezetője kifejtette, a világűrbe telepített rendszerek mára a gazdaság alapvető folyamatait támogatják, elég a földmegfigyelésre, navigációra, internetre, a televíziózásra, illetve a meteorológiai megfigyelésekre gondolni. Természetesen a modern hadviselés, védelmi rendszerek sem képzelhetők el az „űrszegmens” nélkül – tette hozzá a szakember. Megjegyezte, ez egy olyan horizontális iparág, amely az élet, a gazdaság szinte minden területén érezteti a hatását, esetleges károsodása pedig beláthatatlan következményekkel bírna a gazdaságra. „Egy új űrkorszak hajnalán vagyunk, mely egy kiújuló, de más jellegű űrversenyt vetít elénk” – fogalmazott a kutatóintézet vezetője. Arra is kitértek, hogy a konferencia másnapján, október 14-én a hallgatóké lesz a főszerep az egyetemen, ugyanis első alkalommal rendezik meg a Space Policy Student Symposiumot, ahol 10 hallgató és doktorandusz neves nemzetközi zsűri előtt mutatja be angol nyelven a világűr fenntartó használatával, illetve biztonság- és védelempolitikai aspektusaival kapcsolatos kutatásait.

A konferencián személyesen is részt lehet venni, de online is követni lehet a programot, amely a https://space.uni-nke.hu/ oldalon érhető el. (MTI)