12° C
Ma 2024. április 20., szombat, Tivadar napja van.
12° C
Ma 2024. április 20., szombat, Tivadar napja van.
Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. A kiberbiztonsági...

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára április 17-én...

Megoldás az üvegfelületeknek repülő madarak védelmében

okt 5, 2022 | kitekintő

Az osztrák Hohenau-Ringeldorfi Biológiai Állomás által végzett elemzés bebizonyította, hogy egy új típusú nyomtatott háló rendkívül hatékony védelmet nyújthat a madarak számára. (Az intézet az egyetlen Európában, amely ilyen vizsgálatokat végez.)

 

99 százalékban átlátszó felület és mégis látható a madarak számára: a homlokzati üvegek új, nyomtatott rácsa a maximális átlátszóságot optimális madárvédelemmel kombinálja. A madarak becsapódásának több mint 90 százalékát megakadályozza. A nagy hatékonyságot a Hohenau-Ringeldorfi Biológiai Állomáson végzett alagút tesztek is megerősítették.

 

Mi védi meg a madarakat?

A nagy üvegfelületek divatosak. Átláthatóságot, a belső térben is élvezhető napfényt és vonzó építészeti megoldásokat kínálnak. Ugyanakkor a nagyméretű üvegezés növeli a madarak becsapódásának kockázatát. Vannak madarak, amelyek bizonyos körülmények között nem ismerik fel az üveget akadályként. Olyan tükröződéseket látnak, amelyek megtévesztik őket, azt hiszik, hogy például egy fa az, amit látnak, vagy a sarkok üvegezését összetévesztik egy átrepülési lehetőséggel. A különleges fényviszonyok is félrevezethetik a madarakat. A felelős építtető ezekben az esetekben madárvédelmi üveget használ; a piacon már léteznek különböző megoldások a madarak becsapódásának megakadályozására: nyomtatott minták, speciális bevonatok vagy közbülső rétegek. A cél mindig az, hogy a hatékony védelmet a lehető legnagyobb átláthatósággal kombinálják. Vagy másképpen fogalmazva, a madárvédő üvegek célja, hogy az üveget felismerhetővé tegyék a madarak számára – lehetőleg az átláthatóság nagymértékű feláldozása nélkül. Minél nagyobb az üvegezett terület, ez annál nagyobb veszélyt jelent a madarak számára. Az elmúlt években több új koncepciót is kidolgoztak a madarak védelmére. A nagyméretű üvegek leghatékonyabb védelmét a digitális nyomtatás biztosítja. Eddig azonban az üvegfelület hét-ötven százalékos arányát kellett nyomtatással takarni a magas szintű védelemhez.

A most bemutatott új nyomtatási minta optimális ütésvédelmet ígér; ez azt jelenti, hogy a normál üveghez képest kevesebb, mint tíz százalékra csökken az ütközések száma, az üvegfelület mindössze egy százalékát kitevő nyomtatási felülettel, amelyek pontok vagy négyzetek, homogén rácsba rendezve. Egyetlen más madárvédő üveg sem tudja ezt a szintet ilyen kis nyomtatott felülettel elérni. A felvitt felület karcolás- és UV-álló; a nyomtatási minta mérete nincs korlátozva, akár 3,60 m x 20 m-es formátumhoz, biztonsági és szigetelő üvegként is elérhető.

Az üveg hatékonyságát a madarak becsapódásának százalékban adják meg; minél alacsonyabb az érték, annál hatékonyabb a védelem. Ez az érték – az úgynevezett „fenyegetettségi tényező” – azt jelzi, hogy a hagyományos üveghez képest milyen alacsony a megközelítési arány. A WUA (Wiener Umwelt Anwaltschaft, Bécsi Környezetvédelmi Érdekvédelmi Egyesület) a nagy hatékonyságú, akár tíz százalékos értékű üvegek használatát javasolja. A tíz-húsz százalék közötti üvegeket feltételesen alkalmasnak minősítik.

 

Hatékonysági teszt repülési alagútban

Annak ellenőrzésére, hogy mindez működik-e a gyakorlatban, a Hohenau-Ringelsdorf Biológiai Állomás egy speciális repülőalagutat tervezett. Itt valósághű szituációt szimuláltak, miközben a konstrukció azt is biztosítja, hogy az átrepülési tesztek során egyetlen madár se sérüljön meg. A 7,50 méter hosszú alagút például figyelembe veszi a visszaverődéseket, és forgatható is, így követni tudja a napot (a fény beesését is). Az alagút végén egy speciális, az adott madárfajnak megfelelő háló fogja meg a madarakat, amelyek az alagúton való átrepülés után azonnal újra szabadok. A vizsgálatokhoz csak a biológiai állomás gyűrűs vadmadarait használják, így biztosítva, hogy a madarakat csak egy próbarepülésre használják. A repüléseket videókamera rögzíti, a tesztcél megközelítését ezután összehasonlítják egy referenciacéllal. Ha a madarak legalább 90 százaléka kibújik, az üveg minősítése eléri a „nagyon hatékony madárvédelmi üveg” minősítést.

 

Forrás: https://www.ingenieurbau-online.de/fachartikel/artikeldetail/vogelschutzglas-im-grossformat

 

 

Madarak milliárdjai pusztulnak az építészek „egyszerű közönye” miatt – állítja a PETA

 

Az építészek „könnyedén” megakadályozhatnák az üvegezett és tükrös épületekkel való ütközésekből eredő madárpusztulások milliárdjait évente – nyilatkozta Jared Goodman, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) állatvédő szervezet állatjogi főtanácsadója egy interjúban. A szervezet úgy véli, hogy az épületek által okozott madárpusztulások óriási száma ellenére mind az építészek, mind a közvélemény kevés figyelmet fordítanak a kérdésre.

 

„Az épületekkel – különösen azok ablakaival – való ütközések a madárpusztulás egyik legfőbb oka, csak az Egyesült Államokban évente akár egymilliárd madár pusztul el, az Egyesült Királyságban pedig becslések szerint 100 millió madár ütközik épületekkel” – mondta Goodman. „Ezek a madárpusztulások inkább gondatlanság vagy egyszerű közömbösség miatt következnek be, szemben az állattenyésztésben vagy a szőrmeiparban dívó kegyetlenséggel.” A legtöbb fejlesztés nem szabályozza az épületek madarakra jelentett veszélyének mérséklését, miközben a világ legnevesebb építészstúdiói továbbra is nagymértékben üvegezett épületeket hoznak létre. Goodman úgy véli, hogy az ilyen halálesetek többsége megelőzhető lenne, ha az építészek a madarak védelme érdekében módosítanák a terveket. Úgy véli, az építészek felelőssége, hogy figyelembe vegyék épületeiknek a madárpopulációra gyakorolt lehetséges hatását.

„Minden építésznek figyelembe kell vennie és meg kell próbálnia csökkenteni tervei hatását a körülöttünk élő érző lényekre. Az építészek könnyedén illeszthetnének fóliákat, ultraibolya-mintákat és más innovatív formatervezési megoldásokat az üvegablakokhoz” – mondta Goodman. Bár sokan talán nincsenek tisztában a kérdéssel, a szakember úgy véli, hogy a növekvő közérdeklődés arra kényszeríti az építészeket, hogy módosítsák a terveket, és a sima üveget „madárbarát üvegre” cseréljék. „Az emberek egyre inkább tisztában vannak ennek a kérdésnek a jelentőségével, és ahogy az építészek megtanulják, hogy ez fontos a nyilvánosság számára, egyre több épületet fognak olyan elemekkel megépíteni, amelyek segítenek a madarak életben tartásában. Azt javasoljuk, hogy a sima üveget savmaratott, mintázott vagy matt üveggel, ultraibolya mintázatú üveggel vagy bordásüveggel helyettesítsék a madarak védelme érdekében” – folytatta. „Ma már egyre több építménynél használnak madárbarát üveget, ami azt mutatja, hogy a tudatosság, a tervezés és a környezet iránti elkötelezettség számtalan madárpusztulást előzhet meg”. Amellett, hogy a PETA a közvélemény tudatosságának előmozdítása és az építészek arra való ösztönzése, hogy tervezéseik során vegyék figyelembe a madárpopulációkat, azt is szorgalmazza, hogy az építési szabályozásokban vegyék figyelembe a madarakra gyakorolt különböző hatásokat.

Jogszabályok szükségesek a madarak védelme érdekében

2019-ben az amerikai képviselőház elfogadott egy törvényjavaslatot a szövetségi épületek üvegfelületének csökkentéséről, hogy megvédje a madarakat az ütközés okozta pusztulástól. 2022-ben olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amelyben azt írják elő, hogy a város új épületeiben madárbarát üveget használjanak. „Arra is felszólítjuk a nyilvánosságot, hogy sürgessék saját körzetük törvényhozóit, hogy fogadjanak el olyan törvényeket, amelyek előírják a madárbiztonságot növelő üvegek használatát az új építkezéseken.” Az üvegezett épületek madarakra gyakorolt hatása tavaly került a címlapokra, amikor Melissa Breyer, a New York-i vadvédelmi szervezet, a NYC Audobon munkatársa egyetlen nap alatt 226 madár tetemét gyűjtötte össze a One World Trade Centernél. Az állatvédő szerint több jogszabályra van szükség annak érdekében, hogy az építészeket rákényszerítsék a madarak megmentésére, amelyeknek az üveg nem a természetes közegük. A PETA mindenkit arra biztat, hogy tegyen lépéseket a madarak érdekében, és lépjen kapcsolatba az ingatlantulajdonosokkal és a helyi önkormányzati tisztviselőkkel a területükön tervezett építkezésekkel kapcsolatban” – mondta Goodman.

 

Forrás: https://www.dezeen.com/2022/08/22/building-collision-bird-deaths-peta/

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. A kiberbiztonsági...

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára április 17-én...