9° C
Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van.
9° C
Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van.

A jövő ablaktrendje: digitális megoldások

okt 4, 2022 | piac

Napjaink digitális innovációinak köszönhetően a nyílászárók körében is intenzíven terjednek az okos, és az élet számos területét könnyítő, komfortját növelő megoldások. Ezek az újdonságok ugyanakkor gyakran otthonaink, épületeink kevésbé környezetterhelő működését is hivatottak szolgálni. Lássuk, hogy Európa egyik vezető nyílászáró-profil gyártója, a GEALAN milyen eszközöket és fejlesztéseket alkalmaz ezen a területen.

 

Automatizált szellőztetés: ez a GEALAN-CAIRE®

A GEALAN-CAIRE® egy okos szellőzőrendszer, mely egyszerűen alkalmazkodik az egyedi szellőztetési igényekhez. Milyen szellőzéstípusok léteznek? Milyen érv áll az aktív szellőztetés mellett a nedvességvédelem és penészképződés megakadályozásának fontosságán kívül? A GEALAN az alapszellőztetéstől a szabályozott otthoni komfortszellőztetésig kínál megoldásokat, melyek segítségével könnyedén tervezhetnek az építészek, mind műszaki, mind életvitel szerinti kialakítás oldalról. A FLEX, AERECO és SMART rendszerek mind más-más rendeltetési területtel rendelkeznek. A FLEX passzív szellőztető az ablakkávába szerelhető kiegészítő, melynek feladata az optimális alapszellőzés biztosítása, mely fontos szerepet játszik a penészképződés megelőzésében, míg az AERECO mechanikus páratartalom-érzékelő segítségével automatikusan is képes szabályozni a szellőztetés intenzitását. A GEALAN-CAIRE® smart pedig egy aktív, okos szellőztetőrendszer (közvetlenül érintés-érzékelő gombbal vagy alkalmazáson keresztül is irányítható), remek hővisszanyerési értékekkel és energiamegtakarítást elősegítő tulajdonságokkal. A SMART vonal könnyedén építhető homlokzatokba, látszó vagy szigetelés alá rejtett kivitelben, ahol csupán a vékonyrácsos szellőzőfedél látható az ablakok oldalélén. A GEALAN keretrendszerei különféle dekorfóliákkal, illetve a cég által szabadalmaztatott GEALAN-acrylcolor® felületkezelő technológia színeivel a legkülönfélébb stílusokkal is képesek jól működni.


Megoldások okosotthon szakértők nélkül

Az okos szellőztetési rendszer gördülékeny használatához a háttértámogatást a TEXINO adja, amely új módon ötvözi két prémium szolgáltató digitális eszközeit a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az egyik alappillére az eQ-3, melyet a Berg Insight már többször említett az európai okosrendszer-fejlesztési piac legjobbjaként, továbbá a Homematic IP megoldásai is vázát képezik a felhasználási felületnek. Ennek végeredményeként pedig létrejött egy ár-érték arányban kedvező megoldás, mely a friss levegő megfelelő áramoltatásától kezdve az ideális szobahőmérsékleten át, a penészlerakódás megelőzéséig minden téren hasznos és hatékony.

GEALAN digitalizáció: https://www.gealan.de/hu/digitalis-ablak-megoldasok/

BIM: a tervezés új útja

Szintén fontos eszközzé vált a digitális megoldások terén az épületinformációs modellezés. A GEALAN 2.0 verziószámú tervezői software-ét használva sosem volt ilyen könnyű a megfelelő ajtók és ablakok tervezése és kiválasztása. A program azon felül, hogy digitális formában letárolja a termékadatokat, továbbá napi szinten frissíti az adatbázist, ezáltal naprakészen tartva azokat, műszaki, illetve statikai számításokat is végez. A BIM rendszert használva egyszerűen jeleníthetjük meg 2D, vagy 3D-s modellezéssel elképzeléseinket – a program a GEALAN egyik legfontosabb eszközévé vált a tervezési folyamatokat érintően, hatékonyságát pedig mi más bizonyíthatná jobban, mint hogy a cég idén is megszerezte az év legjobbjának járó díjat BIM-ADAT-KÍNÁLAT területen.

A BIM (épületinformációs modellezés) rendszerről itt olvashat bővebben: BIM rendszer – GEALAN