29° C
Ma 2023. szeptember 22., péntek, Móric napja van.
29° C
Ma 2023. szeptember 22., péntek, Móric napja van.
Átadták a felújított tatai csillagvizsgálót

Átadták a felújított tatai csillagvizsgálót

Átadták szeptember 21-én Tatán a felújított TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálót és Múzeumot; a felvidéki, ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen végzett fejlesztés csaknem 300 millió forint értékben valósult meg.   Az épület és környezetének...

A szellemi tulajdon lehet az innovatív vállalkozások versenyelőnye

szept 21, 2022 | piac

Ahhoz, hogy a kreatív és innovatív munka valóban kifizetődő legyen, ma már nem elég egy jó ötlet. A létrehozott termék vagy szolgáltatás csak akkor teszi sikeressé létrehozóját, ha kellő tudatossággal figyel saját szellemi vagyonának megóvására is. Erre a tudatosságra hívja fel magánszemélyek és vállalkozások figyelmét együttműködésében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Design Terminal.

 

Ahhoz, hogy a szellemi alkotó tevékenység minél elismertebb legyen, az érintetteknek tisztában kell lenniük a szellemitulajdon-védelem lényegével. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának célja, hogy az innovációs és kreatív területeken dolgozók felismerjék a szellemitulajdon-védelem fontosságát és úgy tudják hasznosítani, hogy hazai és nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek. Ezért az SZTNH számos olyan programot indított, amely a szellemi alkotó-, innovációs- és K+F tevékenységet támogatja, emellett gyarapítja a vállalkozások – különösen a kis- és középvállalkozások – iparjogvédelmi és szerzői jogi ismereteit.

A Design Terminallal kötött megállapodás legfőbb törekvése, hogy az innovációs ügynökség programjai által mentorált vállalkozások tudatosabban kezeljék létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. A vírushelyzet, a jelenleg is zajló háború és az ezek miatt fellépő gazdasági nehézségek ugyanis rávilágítottak arra, hogy a szellemitulajdon-védelemben olyan potenciál van, amely segít újabb gazdasági lehetőségeket kiaknázni és nagyobb segítséget jelent, ha a vállalkozások tudatosan foglalkoznak az oltalomszerzéssel.

 „A vállalkozásfejlesztésben komoly segítséget nyújtó Design Terminallal azért is örülünk a közös munka lehetőségének, mivel a velük kapcsolatban álló kutatás-fejlesztésben és az innovációban érdekelt cégeknél számtalan olyan termék és szolgáltatás születik meg, ahol kifejezetten fontos a szellemitulajdon-védelem. Nemzetközi színtéren már nem kérdés, hogy oltalmak (szabadalom, védjegy, designoltalom stb.) nélkül egyáltalán nem biztos a gazdasági siker. Együttműködésünk éppen arról szól, hogy a Design Terminallal kapcsolatban álló vállalatok jobban megértsék, hiába van szellemi tulajdonuk, annak megóvása és a szellemitulajdon-jog érvényesítése mára elengedhetetlenné vált, ha lépést akarnak tartani a konkurenciával” – fogalmazott Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

 „A Design Terminal 12 országban szervez inkubációs programokat, és több, mint 1000 vállalkozás fejlesztésében működött már közre” – mondta Jónás László szakmai vezető, ügyvezető. Hozzátette: „Amellett, hogy helyben segítjük a cégek érvényesülését, kiemelt figyelmet fordítunk azok nemzetközi fejlődésére, terjeszkedésére is. Többek között ezért is vettük örömmel az SZTNH-val való együttműködést, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a nemzetközi sikerek egyik fontos eleme, hogy az adott cég rendelkezik-e szabadalommal. A jövőben az általunk mentorált cégek olyan tudás birtokába kerülnek, amely már az első lépésektől segítheti őket ebben.”

 Az SZTNH és a Design Terminal között létrejött megállapodás célja, hogy erősítsék az innovatív vállalkozások és a befektetők szellemitulajdon-védelmével kapcsolatos ismereteit; megmutassák, hogy lehet biztonságosan ismertté tenni a hazai innovatív megoldásokat, termékeket és szolgáltatásokat; tudatosítsák az iparjogvédelmi oltalomszerzésben rejlő üzleti lehetőségeket, és szélesebb körnek tegyék lehetővé, hogy kihasználják a hazai és európai uniós oltalomszerzési pályázatok nyújtotta lehetőségeket. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az érdeklődő vállalkozásoknak elkészíti az ingyenesen igénybe vehető szellemivagyon-diagnózist (IP Scan), amely segít megérteni, milyen szellemitulajdon-védelmi eszközökkel érdemes élnie az adott cégnek, és hogyan is kell elvégezni az oltalmazási folyamatot, emellett segítenek tájékozódni az aktuális hazai és nemzetközi iparjogvédelemmel kapcsolatos pályázati lehetőségekről.

Átadták a felújított tatai csillagvizsgálót

Átadták a felújított tatai csillagvizsgálót

Átadták szeptember 21-én Tatán a felújított TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálót és Múzeumot; a felvidéki, ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen végzett fejlesztés csaknem 300 millió forint értékben valósult meg.   Az épület és környezetének...