17° C
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.
17° C
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.
Lantos Csaba: Magyarország nettó áramexportőr lehet

Lantos Csaba: Magyarország nettó áramexportőr lehet

A már meglévő és a tervezett napelemparkok, valamint a paksi atomerőmű termelésével Magyarország elektromos áramot exportálhat a jelenlegi importfüggőség helyett – mondta az energiaügyi miniszter az energetikai fórumsorozat kisvárdai állomásán.   Magyarország még...

Összeomlott egy négysávos folyami híd Baltimore-nál

Összeomlott egy négysávos folyami híd Baltimore-nál

A kutatóegységek helyi idő szerint március 26-án reggel is több embert kerestek a Baltimore közelében éjszaka összeomlott autópálya-hídról folyóba zuhant járművek utasai és a hídon tartózkodó karbantartók közül – közölték a hatóságok.    A hajnalban tartott első...

Bokrétaünnepséget tartottak a főváros egyik legkomplexebb építkezésén

szept 15, 2022 | praxis

Budapesten, a Vörösmarty téren egy szállodából, exkluzív lakásokból és szolgáltatóegységekből álló épületkomplexumot alakít ki a BDPST Group és a Cretum Csoport tulajdonában lévő Dorottya Investment Zrt. A Market Építő Zrt. a műemléki épületek értékes részeinek megőrzésével és felújításával valósítja meg a belvárosi épületegyüttes újjászületését.

 

Fontos mérföldkőhöz érkezett a főváros V. kerületében, a Vörösmarty tér–Vigadó utca–Apáczai Csere János utca–Dorottya utca által körülhatárolt tömbben épülő komplexum: kitűzték a bokrétát, amely jelzi, hogy az épület elérte szerkezetkész állapotát.

A beruházás előkészítése – mely a művészettörténeti értékek megóvására nagy hangsúlyt fektetett – több mint két évig tartott. A gondos előkészítést követően, 2019 júliusában indultak meg a kivitelezési munkálatok, melynek keretében a teljes épülettömb kétharmadában egy ötcsillagos szállodát alakítanak ki Hotel Dorothea Autograph Collection néven, összesen 216 szobával. A komplexumban külsős vendégek által is látogatható éttermek, konferenciatermek és wellness szolgáltatások is megtalálhatók majd. Az épülettömbben helyet kap továbbá 28 darab exkluzív lakás, további két étterem, köztük egy sky-étterem és egy kaszinó is.

A beruházás végén összesen csaknem bruttó 35.000 négyzetméternyi alapterületet ad át a kivitelező.

Az építészeti koncepciót és a belsőépítészetet az olasz sztárépítész stúdió, a Lissoni & Partners jegyzi. A hazai generáltervező, a TSPC Kft. munkáját is koordinálva, a Market Építő Zrt. végzi a komplex kivitelezést úgy, hogy a szállodai rész tekintetében a magyar előírásokon túl a közel 1.000 oldalas, Marriott Autograph Collection Product Quality Standard szigorú előírásait is betartja.

Nem mindennapi volumenek vezettek a szerkezetkész állapotig

A bontási és szerkezetmegerősítési munkálatok közel egy évig tartottak, ennek során mintegy 25.000 köbméternyi épületszerkezetet távolítottak el, speciális megtámasztásokat és merevítéseket alkalmazva. A mélyépítés csaknem egy évet vett igénybe, amely során megtörtént a meglévő épület aláalapozása és a pinceszint süllyesztése is. A résfalazás a projekt egyik nehezített feladata volt, mivel ennek az épülettömbnek az esetében a résfalas gödör nem egy szokványos téglalap forma volt, hanem egy legalább tizenöt különböző sarokkal rendelkező terület, mivel le kellett követnie a művészettörténetileg értékes műemléki területeket, köztük a műemléki lépcsőházat is. Ennek köszönhetően gyakorlatilag centiről centire haladva lehetett kijelölni a területet, majd ennek az egyedi alakú gödörnek a mentén került megépítésre a résfal.

Ugyancsak magasfokú szervezettséget és összehangoltságot igényelt a belvárosi környezet adta minimális felvonulási terület, valamint a gyakorlatilag teljesen zárt, védett homlokzat, melyen mindösszesen egy kisebb nyílást lehetett kialakítani a mélyépítési munkák idejére. Ezen keresztül – mely később a megépülő szálloda árubeszállító kapujaként fog szolgálni – távozott az összes elbontott anyag és a 4 pinceszint kialakítása során kitermelt 20.000 köbméternyi földmennyiség.  

Kiemelkedő műszaki teljesítménynek tekinthető a mintegy 9.000 négyzetméternyi pinceszigetelés elkészítése, amely a Dunához közel és annak vízszintje alatt több mint 10 méterrel, folyamatos talajvíznyomás mellett zajlott, a pinceszintek építése pedig folyamatos víztelenítés mellett történt. Mivel a pincében olyan funkciók kerülnek kialakításra, melyek nem engedik a falak minimális párolgását sem, elvárás volt a porszárazság. A vízvándorlás megakadályozása érdekében az egész pince PVC-membránba lett csomagolva.

Szerkezetépítés mesterfokon – professzionális szaktudással

A szerkezetépítés közel másfél évet, az üveg- és acéltető építése pedig mintegy fél évet vett igénybe. A szerkezetépítés során a megmaradó épületrészeket, valamint az önmagukban álló homlokzatokat az utcán és az épületeken belül elhelyezett, nagyjából mintegy 150 tonnányi, ideiglenes acélszerkezettel stabilizálták.

A szerkezetépítés során 14 ezer köbméternyi vasbetonszerkezetet épített be a Market Építő Zrt. leányvállalata, a Moratus Szerkezetépítő Kft., ebben külön kihívást jelentett a megmaradó épületszerkezeteket az új részekkel összedolgozni. A munkafolyamat részeként az 1.250 négyzetméteres üvegtető kialakítására egyedi gyártású, 4,5×3 méteres osztatlan üvegtáblákat emeltek be, melyek súlya egyenként 1,3 tonna volt.  Az üvegtetőt összesen 89 darab üvegtábla alkotja, amelyek különleges íves formával rendelkeznek. A táblák speciális gyártást és kiszállítást igényeltek, valamint a beépítésük sem volt mindennapi: ideiglenes alátámasztó tornyokról emelték be őket a 2. emeletről indítva.

Az építkezés volumenét jól érzékelteti, hogy a szerkezetbe 2.000 tonna betonacélt és 300 tonna tető acélszerkezetet építettek be. A komplexumban 15 darab lift kap helyet, melyhez összesen 115 beszállóhely fog tartozni. A projekt során eddig 16.000 köbméter betont használtak fel, ami mintegy 2.500 mixerfordulónak felel meg.

Kivételes megoldások az ékszerdoboz épülettömb megvalósításához

Az építés során számos egyedi megoldást és technikát alkalmaz a Market, ezek közül külön említést érdemel a belső homlokzat tervezése és az üvegtető acélgerendák burkolása.

A jövőbeni munkák között számos olyan feladat áll a kivitelező előtt, amely speciális megoldásokat igényel, mint például a már megkezdett műemléki területek restaurálási munkáinak befejezése, az éttermek, köztük a sky-étterem kiépítése, a belső udvar kialakítása több méteres fákkal, bokrokkal, öntöző- és csepegtetőrendszerrel, zöldfelülettel és konyhával, és ugyancsak jól jön majd a Market több mint negyedszázados szaktudása a zsolnai fal kivitelezése és a látványbeton-falak építése során.

A kivitelezés nem csak az alkalmazott megoldások, hanem az anyagok tekintetében is eltér a hétköznapi megoldásoktól: a komplexumban helyet kapnak fával kasírozott alumínium lamellák; különleges, kifejezetten az épülethez tervezett zsolnai égetett vázkerámia burkolólap design kerül a falra; valamint a speciálisan ebbe a szállodába gyártott látványbeton falelem is hozzájárul majd a kivételes design-hoz.

Különböző korszakok építészeti stílusai keverednek

A projekt három különböző korszak épületeit kapcsolja össze egy összefüggő épületkomplexummá. Az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen helyezkedik el az 1910-1913 között épült egykori Mahart székház, a Vörösmarty tér felől az 1937-38-ban Münnich Aladár tervei szerint épült egykori Futura-ház, a Wekerle utca felől pedig az 1871-73-ban Wéber Antal tervei alapján épült egykori bank székház.

Mivel a három épület más-más korban épült, szerkezeti kialakításuk is nagyban eltér egymástól, így különböző módszerekkel kell őket átépíteni is. Az épületek homlokzatait az utcafronton eredeti állapotuknak megfelelően állítják helyre, a belső udvart pedig egy 35 méter fesztávú, üveggel fedett belső átriummal alakítják ki.

A három épületen egymással összhangban egy egységes, kortárs megjelenést kap a belső homlokzat. A belső udvar a kívülről sokarcú épületegyüttes építészeti egységesítését teszi majd lehetővé. A több mint 1.000 négyzetméteres belső tér a második emeleten fog egyesülni, különleges atmoszféráját a hullámzó, strukturált lamellás homlokzat, a burjánzó belső kert és az üvegfallal transzparenssé tett öntöttvas szerkezetű műemléki lépcső biztosítja majd.

Az épületkomplexum munkálatai tervszerűen haladnak: a Hotel Dorothea ötcsillagos szálloda és az éttermek átadásának tervezett időpontja 2023 nyara, míg a lakások 2023 őszén készülnek el. 

Lantos Csaba: Magyarország nettó áramexportőr lehet

Lantos Csaba: Magyarország nettó áramexportőr lehet

A már meglévő és a tervezett napelemparkok, valamint a paksi atomerőmű termelésével Magyarország elektromos áramot exportálhat a jelenlegi importfüggőség helyett – mondta az energiaügyi miniszter az energetikai fórumsorozat kisvárdai állomásán.   Magyarország még...

Összeomlott egy négysávos folyami híd Baltimore-nál

Összeomlott egy négysávos folyami híd Baltimore-nál

A kutatóegységek helyi idő szerint március 26-án reggel is több embert kerestek a Baltimore közelében éjszaka összeomlott autópálya-hídról folyóba zuhant járművek utasai és a hídon tartózkodó karbantartók közül – közölték a hatóságok.    A hajnalban tartott első...