11° C
Ma 2024. április 20., szombat, Tivadar napja van.
11° C
Ma 2024. április 20., szombat, Tivadar napja van.
Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. A kiberbiztonsági...

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára április 17-én...

Felhőkarcolók világnapja – 15 szupermagas toronyház

szept 12, 2022 | kitekintő

A felhőkarcolók világnapja – szeptember 3. – alkalmából a Dezeen építészeti magazin összegyűjtött 15 szupermagas felhőkarcolót, amelyek a világ nagyvárosaiban már építés alatt állnak vagy a közeljövőben kezdik meg az építésüket.  Találunk köztük egy dupla csavaros ausztrál tornyot és Afrika legmagasabb épülete címéért küzdő épületet is. Egyesek számára a haladás inspiráló jelképei, mások számára viszont a gazdasági egyenlőtlenségek szimbólumai, ám bárhogyan is vélekedjünk, a nyaktörő felhőkarcolók kétségtelenül megragadják az emberek figyelmét. A magas épületek túlnyomó többsége az elmúlt két évtizedben épült, és ez a tendencia nem mutatja a lassulás jeleit; a szupermagas felhőkarcolók, azaz a 300 méternél magasabb épületek egyre gyakrabban rajzolják át a világ nagyvárosainak sziluettjét.

 

Merdeka 118, Kuala Lumpur, Malajzia, tervezte: Fender Katsalidis

A Merdeka 118 tavaly év végén vette át a világ második legmagasabb épülete címet a Shanghai Tower-től, amikor 678,9 méteres megamagasságával a csúcsra ért, és várhatóan 2022 végére készül el teljesen. A Fender Katsalidis ausztrál stúdió által tervezett 118 emeletes épület homlokzata háromszögletű üveglapokból áll, amelyek a malajziai művészetben és kézművességben fellelhető minták alapján készültek.

Varso Tower, Varsó, Lengyelország, Foster + Partners

A Varso Tower, a brit Foster + Partners cég által a lengyel főváros számára tervezett, 2022 végére elkészülő irodaház az egyetlen jelenleg épülő szupermagas felhőkarcoló Európában. A fejlesztők azt állítják, hogy ez lesz az Európai Unió legmagasabb épülete, miután 2021 februárjában 310 méteres magasságával a csúcsra ért, és ezzel szűken bár, de megelőzi a londoni The Shardot.

Waldorf Astoria Miami, Miami, USA, Sieger Suarez Architects és Carlos Ott tervei alapján

A Waldorf Astoria szálloda „célja”, hogy 319,7 méteres magasságával Miami első szupermagas felhőkarcolója legyen, és amely a tervek szerint 2026-ra készül el. A Sieger Suarez Architects az uruguayi Carlos Ott építésszel együttműködve készítette el a tervezetet, amely egymásra helyezett üvegdobozok sorozataként markáns, kilométerekről felismerhető toronyépület lesz.

’A District’, Tokió, Japán, Pelli Clarke & Partners,

A Pelli Clarke & Partners által tervezett ’A District’ torony jelenleg Japán legmagasabb épülete, amely áprilisban érte el a 330 méteres magasságot, várhatóan 2023-ban adják át a nagyközönségnek. A vegyes használatú komplexum azonban valószínűleg nem sokáig fogja birtokolni a címet, mivel a Sou Fujimoto Architects és a Mitsubishi Jisho Sekkei 2021 januárjában bemutatta egy 390 méter magas torony terveit, amelyet szintén Tokióban kívánnak megépíteni.

Jeddah Tower, Dzsidda, Szaúd-Arábia, tervező: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Az ultramagas-specialista építésziroda szaúd-arábiai Jeddah Towerjét a világ legmagasabb épületeként emlegetik, amelynek tervezett magassága legalább 1000 méter lesz, és ezzel könnyedén túlszárnyalja a 828 méter magas dubaji Burdzs Kalifát. A projekt kivitelezése azonban az építkezés 2013-as kezdete óta csúszik, és a Google Maps műholdas felvételei szerint az elmúlt három évben alig történt érzékelhető előrelépés a helyszínen.

The Spiral, New York City, USA, BIG

A dán Bjarke Ingel építész, Bjarke Ingel cégének, a BIG-nek a tervei szerint idén elkészülő The Spiral egy 314 méter magas irodatorony Manhattan Hudson Yards negyedében, amely a koronavírus elleni vakcinákat gyártó Pfizer központja lesz. Nevét a lépcsőzetes teraszokról kapta, amelyek végigfutnak az épület homlokzatán, így minden emeletről hozzáférhetünk a parkosított kültérhez.

Azrieli Tower, Tel Aviv, Izrael, tervező: Kohn Pedersen

Az Azrieli Tower egy kibontakozó tekercs formáját idézi, Izrael első szupertornya lesz, tervezett magassága 350 méter. A vegyes felhasználású torony tetején egy kilátóhelyet nyitnak meg a nagyközönség előtt, ahonnan a Földközi-tengerre, tiszta időben pedig egészen Jeruzsálemig nyílik majd kilátás.

STH BNK, Melbourne, Ausztrália, az UNStudio és a Cox Architecture munkája

Ha elkészül, a két torony közül a magasabb lesz Óceánia legmagasabb épülete a maga 356,2 méterével. Az épületet egy kanyargós „zöld gerinc” határozza majd meg, és bárki által hozzáférhető botanikus kertek fogják koronázni.

The Line, szaúd-arábiai sivatag, Morfózis

A világ talán legambiciózusabb fejlesztési projektje, a The Line egy 170 kilométeres lineáris város, amelyet a szaúd-arábiai Neom részeként terveznek, és amely két 500 méter magas, egymástól 200 méterre futó tükörlapból állna.  Az amerikai Morphosis stúdió által a közelmúltban készített látványtervek alapján nem mindenki volt meggyőződve róla, hogy a terv valós, ám a Neom igazgatója, Tarek Qaddumi a Dezeen-nek adott interjújában elárulta, hogy a cölöpözési munkálatok már megkezdődtek, és azt állította, hogy az első szakasz 2030-ra el is készül.

Forma, Toronto, Kanada, Frank Gehry alkotása

Frank Gehry kanadai építész közel egy évtizede dolgozik egy felhőkarcoló-pár tervén szülővárosában, Torontóban. A legmagasabb, 298 méteres magasságával épphogy csak elmarad a 300 méteres szupermagassági küszöbtől. A várhatóan 2028-ra elkészülő Forma legújabb változata két toronyból áll majd, amelyek kétoldalt egymásra épülő, eltolt tömbökkel és hullámzó üveg- és acélhomlokzatokkal kápráztatják el a nagyközönséget.

Nanjing Greenland Jinmao Nemzetközi Pénzügyi Központ, Nanjing, Kína, tervező: SOM

Az 500 méter feletti épületekre vonatkozó, 2021 októberében elrendelt teljes tilalmat követően a tervezett 499,8 méteres magasságával az épülő Nanjing Greenland Jinmao Nemzetközi Pénzügyi Központ a belátható jövőben jó sokáig lesz a legmagasabb felhőkarcoló Kínában. A Skidmore, Owings & Merrill (SOM) amerikai építésziroda szerint a torony szerkezeti ívei hozzájárulnak a szerkezeti hatékonysághoz, miközben Nanjing ősi városfalainak íves kapualjait idézik.

F torony, Abidjan, Elefántcsontpart, tervező: Pierre Fakhoury és PFO Africa

Az elefántcsontparti Abidjan városába Pierre Fakhoury libanoni-elefántcsontparti építész és a PFO Africa fejlesztő cég által az ország kormánya számára tervezett F Tower Afrika azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy a kontinens legmagasabb tornyává kíván válni. Annak ellenére, hogy az építkezés 2021-ban elkezdődött, végleges magasságát még nem erősítették meg. A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy az épület 283 méter magas lesz, de az Afrique Magazine egy nemrégiben megjelent cikkében azt állította, hogy 400 méteres lesz.

Iconic Tower, Kairó, Egyiptom, a Dar al-Handasah Shair & Partners tervei szerint

Az „ikonikus torony” is versenyben van Afrika legmagasabb felhőkarcolójának címéért, és amely elvileg már a befejezéshez közeledik Kairó új közigazgatási negyedében, és a jelentések szerint 385 méter magas lesz. A Dar al-Handasah Shair & Partners nemzetközi cég által tervezett épületben főként kormányzati hivatalok kapnak majd helyet.

C torony, Sencsen, Kína, Zaha Hadid Architects tervei

A londoni Zaha Hadid Architects iroda egy pár összekapcsolt tornyot tervezett egy új pénzügyi negyed számára Sencsenben. A jelenleg építés alatt álló tornyok a befejezésük után közel 400 méter magasak lesznek. A két tornyot egy többszintes, kanyargós, zölddel teli teraszokból álló pódium fogja összekötni, amelynek szerkezeteit egy lépcsőzetes felületű üvegfüggönyfal veszi majd körül. Ez utóbbi a belső terek árnyékolását hivatott segíteni.

Torre Rise, Monterrey, Mexikó, a Pozas Design Group tervei alapján

A mexikói Pozas Design Group stúdió által tervezett Torre Rise egy vegyes használatú felhőkarcoló Monterrey városába, amelynek építése idén kezdődik. A tervezett 456 méteres magasságával Latin-Amerika legmagasabb épületévé válna, ha elkészül, és a jelenlegi cím birtokosa, a szintén Pozas által tervezett T.Op Torre 1 szomszédságában áll majd.

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. A kiberbiztonsági...

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára április 17-én...