A Magyar Közlönyben a közelmúltban megjelent kormányrendeletekkel véglegessé vált a H5, H6 és H7 HÉV-ek nyomvonala, a kormány felgyorsítja az 5-ös metró fejlesztését.

 

A H5-ös HÉV Budapest II. és III. kerületét, Budakalászt, Pomázt és Szentendrét, a H6-os HÉV Szigetszentmiklós-Gyártelep-Ráckeve vonalon Szigethalmot, Tökölt, Szigetcsépet, Szigetújfalut, Szigetszentmártont és Ráckevét, a H7-es HÉV nyomvonala pedig Csepelt érinti. A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánították, a megállapított területsávok két évig védettséget élveznek. Az útvonalszakaszok nyomvonala és az azt meghatározó tengelypontok összessége megtalálható a Magyar Közlönyben. (MTI)

 

M5 metró applikáció

A Főmterv fejlesztette alkalmazás segít eligazodni el a föld alatt, az épülő M5 projekt világában. Megnézhetjük a felszín alatti új építményeket, nyomvonalakat, az új szerelvényeket. Kalandozhatunk otthon a fotelben ülve, és – valós méretben – a Kálvin téren is. Az applikáció kísérlet arra, hogy a mérnökcég szélesebb közönségnek bemutassa a készülő projekt titkait, a kiterjesztett valóság új dimenzióit. Az AR menüben, a modelleket bárhol elhelyezhetjük a bennünket körülvevő térben. A 3D fül alatt az új szerelvényeket, illetve a modelleket lehet tanulmányozni. A GPS AR menüben a helyszínen, a Kálvin téren kalandozhatunk a föld alatti vonalak között, és még az alagútba is benézhetünk. 

 

Az applikáció elérhető Androidon:

https://play.google.com/store/apps/details…

és iOS-en: https://apps.apple.com/us/app/m5-metro/id1624868998

 

Kép: Főmterv / Facebook