-1° C
Ma 2023. december 03., vasárnap, Ferenc napja van.
-1° C
Ma 2023. december 03., vasárnap, Ferenc napja van.

Befejezték a Budapest és Etyek közötti kerékpáros útszakasz építésének munkálatait

jún 21, 2022 | országjáró

Látványos előrehaladásnak örülhetnek a bringások a Budapest-Balaton (BUBA) kerékpárútvonalon, hiszen befejezték a Budapest-Etyek közötti szakasz építési munkálatainak utolsó fázisát is. A projekt záróeseményén jelen volt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár, Menczer Tamás, Pest megye 2. sz. választókerületének országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán, Fejér megye 3. sz. számú választókerületének országgyűlési képviselője, valamint Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese.
 

 

2020 márciusában kezdődött meg a fővárost és a Balatont összekötő 108 km hosszú Budapest-Balaton kerékpáros útvonal kiépítése. Az Etyekig tartó szakasszal indult meg a fejlesztés.

A beruházás során 4250 m3 aszfaltot építettek be és több mint 9 km hosszon új, önálló kerékpárút épült meg, ahol már nem kell tartani többé az autósok és kerékpárosok közötti konfliktushelyzetek kialakulásától.

A munkálatok során 11,5 km-es szakaszon leburkolták a meglévő földutakat és kihelyezték a szükséges táblákat, valamint felfestették a burkolati jeleket. A 3,3 m széles kerékpárút mellett 292 db fát ültettek el, és 173 db jelzőtáblát helyeztek ki.

Az elkészült kerékpárútszakaszt 2022 júniusában helyezik forgalomba.

A fejlesztés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a környéken élők könnyebben érjék el úti céljaikat, és azok számára is kényelmesebb és biztonságosabb közlekedési megoldást nyújt, akik biciklivel szeretnék megközelíteni a fővárosból Etyeket.

 

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár elmondta: „Ennél a szakasznál elmondhatjuk, hogy a legjobban várt szakaszt adhatjuk át. A következő szakaszok átadásával biztató jövőnek nézünk elébe a kerékpárosok közlekedésével kapcsolatban.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: „Megköszönöm mindenkinek a munkáját, aki részt vett a szakasz megépülésével kapcsolatos munkálatokban, bár nehézségek árán, de színvonalas, jó kivitelezésű, széles, bicikliút épült meg a két település között. A Budapest-Balaton kerékpáros útvonal további szakaszai új távlatokat fognak nyitni azok előtt, akik szeretnének biciklivel közlekedni.”

A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, az Európai Unió támogatásával, valamint hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a Strabag Építő Kft., a Colas Út Építőipari Zrt., a Colas Közlekedésépítő Zrt. és a KM Építő Kft. végezte nettó 2 649 459 075 Ft értékben.

 

Forrás: NIF