A szimmetria a civilizációval egyidős, eltűnése emberi korszakunk hanyatlását jelzi. A szimmetria tudományának ápolása kulturális küldetés is. E gondolat jegyében a TERC Könyvkiadó gondozásában jelent meg a Szimmetria az építészetben című, 250 oldalas, ábrákkal és fotókkal is illusztrált kiadvány. A Darvas György és Nagy Dénes által alapított Symmetry: Culture and Science szakfolyóirat főszerkesztője, Katona Vilmos válogatta és szerkesztette kötetté a szaklapban megjelent építészeti témájú írások legjavát.
„A huszonkét interdiszciplináris írás kiválasztásának szempontja az eredetiség és a tudományos minőség volt. Legfontosabb célja pedig, hogy mind a szakma, mind a szakmán kívüli érdeklődők szemét felnyissa azokra a felismerésekre és életművekre, amelyek ma az építészetelméletben a fősodratú irányzatokkal párhuzamosan, vagy azok megkerülhetetlen alternatívájaként vannak jelen” – olvasható a szerkesztő üzenetében.
Bár az anyagi támogatás hiánya miatt a Symmetrion eddig kevesebb figyelmet kapott a világ vezető lapkiadóihoz képest, története során szerzői között négy Nobel-díjas – Dan Shechtman, Robert J. Shiller, Leo Esaki és a nemrég elhunyt Steven Weinberg professzor – is szerepelt. A szövegek eredetileg angol nyelven jelentek meg a szakfolyóiratban, pontos szakfordításuk multidiszciplináris jellegük miatt nem kevés fejtörést okozott, és emiatt az olvasóknak sem lesz könnyű dolguk, ha a szövegeket mélységükben érteni kívánják.
A kötetbe beválogatott építészeti témájú írások a hazai szakirodalomban még nem jelentek meg, és egytől egyig a szimmetria témáját dolgozzák fel a következő szempontok szerint: hagyomány, építészetelmélet, szerkezetek, városépítészet és alkotói hitvallások.