-1° C
Ma 2023. március 29., szerda, Auguszta napja van.
-1° C
Ma 2023. március 29., szerda, Auguszta napja van.
Áprilisi mérnök-kalauz

Áprilisi mérnök-kalauz

Technikatörténeti érdekességek, műszaki- és mérnöki évfordulók 2023 áprilisában.   140 éve született Nádai Árpád mérnök Budapesten, 1883. április 3-án született Nádai Árpád Ludvig (1883-1963) gépészmérnök, egyetemi tanár. Neumann Miksa és Schein Rozália fiaként...

Több tízmillió forintos ösztöndíjalapot hozott létre a Huawei az Óbudai Egyetemen

máj 16, 2022 | egyetemes

Több tízmillió forintos hallgatói ösztöndíjprogramot indított a Huawei Technologies Hungary az Óbudai Egyetem hallgatói kutatásainak támogatására. A nagyszabású Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíj célja, hogy ösztönözze a napenergia hasznosításához, valamint az 5G ipari felhasználásához kapcsolódó egyetemi-hallgatói kutatási projekteket. Prof. dr. Kovács Levente, az egyetem rektora üdvözölte az újabb együttműködést, különös tekintettel a tudás- és képességtranszferre.

 

A Huawei Technologies Hungary és az Óbudai Egyetem évek óta közösen dolgozik azért, hogy kiaknázza a jövő tehetségeiben és a legújabb technológiákban rejlő lehetőségeket. A vállalat és az egyetem együttműködésének keretében ezúttal több tízmillió forintos pénzalapot hoztak létre a megújuló energia, illetve a mobil távközlési hálózatok területén indított egyetemi kutatások támogatására. A Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogramban hallgatók, hallgatói csapatok és mentor tanárok vehetnek részt. A hallgatói projektek olyan jövőbe mutató technológiai kutatásokra fókuszálnak, mint a digitalizált energiahatékonysági megoldások – különösen a napenergia ipari hasznosítása –, valamint az 5G-technológia energiafelhasználásának csökkentése, megújuló energiával való hatékony működtetése. „Bízom benne, hogy a tehetség és az innováció támogatása az ösztöndíjprogramnak köszönhetően még nagyobb lendületet kap majd, és az elkövetkező években a saját szemünkkel láthatjuk ennek eredményeit” – üdvözölte az együttműködést prof. dr. Kovács Levente, az egyetem rektora. A továbbiakban kiemelte az egyetem infokommunikációs törekvéseit, és kutatási projektjeit, amelyekben nemzetközi szinten is elismert sikereket értek el. Hangsúlyozta: „Közös célunk, hogy az egyetem hallgatóival és a hallgatók konzulenseivel együttműködésben valósítsuk meg az oktatási és kutatói-fejlesztői feladatokra vonatkozó terveinket.” Hozzátette: „Számunkra rendkívül fontosak az ipari kapcsolatok bővítése, ennek érdekében számos céggel kötöttünk együttműködési megállapodást az elmúlt időszakban. Egyik legfontosabb célunk a kutatás-fejlesztés, valamint az oktatás színvonalának nemzetközi összehasonlításban is mérhető erősítése. Ehhez nagyban hozzájárul a Huawei Kft.-vel kötött korábbi együttműködésünk megerősítése.”

„Az ipari és egyetemi szféra szorosabb együttműködése, valamint a tudás- és tapasztalatcsere elősegítéséért háromoldalú együttműködési megállapodást is aláírt a Huawei Technologies Hungary, az Óbudai Egyetem és a Czecz Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet. A megállapodás célja – emelte ki Jason Xie, a Huawei Technologies Hungary ügyvezetője, – hogy olyan új megoldásokat fejlesszenek, amelyek segítenek kihasználni az 5G-ben rejlő lehetőségeket az iparvállalatok számára az Ipar 4.0 megoldások magyarországi elterjedése érdekében, különösen a logisztika területén. Az együttműködés magában foglalja intelligens logisztikai megoldások és közlekedési rendszerek telepítésének elősegítését is. A felek abban is megállapodtak, hogy egységes nemzetközi műszaki szabványokon, valamint ellenőrizhető tényeken és tudományos adatokon alapuló megoldásokat dolgoznak ki.

 

Forrás: Óbudai Egyetem, fotó: MTI

Áprilisi mérnök-kalauz

Áprilisi mérnök-kalauz

Technikatörténeti érdekességek, műszaki- és mérnöki évfordulók 2023 áprilisában.   140 éve született Nádai Árpád mérnök Budapesten, 1883. április 3-án született Nádai Árpád Ludvig (1883-1963) gépészmérnök, egyetemi tanár. Neumann Miksa és Schein Rozália fiaként...