23° C
Ma 2024. május 28., kedd, Emil és Csanád napja van.
23° C
Ma 2024. május 28., kedd, Emil és Csanád napja van.
Gépészmérnök lehet a következő magyar űrhajós

Gépészmérnök lehet a következő magyar űrhajós

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor gépészmérnök lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula villamosmérnök lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát –...

Az építészek már BIM tervezői attitűdre váltottak

ápr 26, 2022 | piac

A Graphisoft S.E., a piacvezető építészszoftver fejlesztő elkötelezett a hazai AEC piac digitális fejlődésének gyorsításában. A vállalat legfrissebb országos kutatása képet nyújt az üzletági szereplők digitális gyakorlatáról és jövőbeli elképzeléseiről. Az eredmény egyértelművé tette, hogy az építészek döntő részénél a BIM szemlélet már beépült a munkafolyamataikba és elégedettek a modern megoldásokkal, ellenben a kivitelezők hiába hisznek egyre inkább a BIM szoftverek térhódításában, a napi gyakorlatban még alig alkalmazzák. Ugyanakkor egyre keresettebb a szakemberek körében a BIM menedzserképzés, miközben a cégek le vannak maradva az ilyen pozíciók kialakításában.

 

A magyar AEC piac szegmenseinek digitális fejlettsége, illetve jövőképe között vannak jelentős eltérések is, ez derült ki a Graphisoft legújabb, 2022-es országos piackutatásából. A vállalat, mint a hazai építész BIM szoftverpiac vezető szolgáltatója elkötelezett az építőipar digitális fejlődésének támogatásában, és a hazai szakemberek nemzetközi szintű képzésében. A Graphisoft rendszeresen készít nemzetközi sztenderdek alapján országos piackutatást, hogy kövesse a szakemberek és vállalatok attitűdváltását, illetve jövőképét. A Graphisoft szakmai partnere 2022-ben az Impetus Research volt. A kutatás célja a magyar AEC piacon elérhető BIM szoftverek ismertsége, elterjedtsége, és a digitalizációs folyamatokkal kapcsolatos vélemények feltárása volt. A tematika és a célcsoportválasztás hasonló volt a vállalat 2017-es GfK kutatásával (építészek, kivitelezők, BIM menedzserek) ezért az eredmények összevethetők. A kutatást 2022 januárjában telefonos kérdőíves (CATI) módszerrel végezték.

A BIM szoftverhasználat évek óta az építészek körében a legnagyobb arányú, ezen a piacon 10 különböző CAD márka ismertségét és használatát vizsgálták. A megkérdezettek válaszaiból kiderült, hogy az Open BIM Archicad szoftver megtartotta piacvezető pozícióját, ma az építészek 82 százaléka használja (2017-es arány: 73%), és a szakemberek 97 százaléka kiemelkedően elégedett, ez az arány azonos a korábbi évekével. A vállalat számára kedvező, hogy az építészeknél még erősebbé vált a szoftver használata és elfogadottsága. Míg öt évvel ezelőtt a szoftvert kipróbálók 10%-a lemorzsolódott, mára ez nullára csökkent, ami egyedülálló a piacon, valamint a termékismertség, felhasználói arány és az elégedettség tekintetében egyértelmű piacvezetői pozíciót jelent a márkának a vetélytársakhoz képest.

Bacher János, az Impetus Research ügyvezető partnere elmondta, hogy: „Örömmel tapasztaltuk, hogy az építészek szívesen megosztják tapasztalataikat, nyitottak a fejlődésre és a bevált megoldásokhoz ragaszkodnak. A kivitelezői szektor szakembereit nehezebb volt a kutatásba bevonni, amire magyarázat lehet, hogy ebben az üzleti szegmensben alacsonyabb az építész szoftverek elterjedtsége és ezáltal kevésbé is érdekes ez a téma a döntéshozók számára.”

A kutatók a felhasználói véleményeket is vizsgálták. Nem meglepő módon mind az építészek, mind a kivitelezők körében egy szoftverválasztásnál elsődleges szempont a kedvező ár valamint a széleskörű szakmai elterjedtség. Ugyanakkor az építészek egy BIM szoftvertől már elvárják a csapatmunka és a szakági együttműködési lehetőséget (válaszadók: 85%), valamint az innovativitást és trendkövetést (84%), nem utolsó sorban pedig a teljes tervezési/modellezési folyamat támogatását (79%). Emellett az építészek kifejezetten igénylik a felhasználáshoz kapcsolódó képzéseket és tanácsadást.

A kivitelezők körében 6 piaci CAD márka használatát vizsgálta a kutatás és az eredmény szerint öt év elteltével is alacsony e szegmens digitalizáltsága, ellenben a piac közel kétharmadán gyakorlatilag két márka osztozik. A jövőt tekintve kedvező, hogy a BIM-alapú szoftverek ismertsége növekedett öt év alatt, a piacvezető márkáké 75 százalék feletti az öt évvel ezelőtti 57%-os szinthez képest. A kivitelezők körében is erősödik a szakágakkal történő szoftveralapú együttműködési lehetőség igénye, valamint a teljes tervezési, modellezési és kivitelezési folyamat támogatása (68%), de összességében a BIM funkciók ismere és használatának igénye még nagyon alacsony (5%). Az összképet talán magyarázhatja az is, hogy ebben az üzleti szegmensben az átlagosnál nagyobb a cégátalakulás, és jóval alacsonyabb a munkafázisok digitalizációja is, mint az építészirodáknál.

Reicher Péter, a Graphisoft ország igazgatója elmondta, hogy: „A kutatási eredmények között kedvező, hogy már nemcsak az építészek tartják fontosnak a BIM megoldások használatát, hanem a kivitelezők fejlesztési terveibe is beépül. Ugyanakkor, összehasonlítva a globális, illetve az európai dinamikával a hazai digitalizációs folyamat még mindig lassú. Emiatt kiemelten fontos számunkra a piaci szemléletváltás és az új technológiák elterjedésének segítése, a nemzetközi szintű BIM menedzserképzés biztosítása, valamint globális szakmai tapasztalatunk átadása a BIM nemzeti szabályozás kialakításának érdekében.”

A BIM folyamatokra történő átállást lassíthatja, hogy még mindig meglehetősen alacsony a BIM menedzsereket alkalmazó vállalkozások száma és ez egyaránt jellemző a tervezőirodákra és a kivitelezőkre (4%). Ez az eredmény sajnos nem lepte meg a Graphisoft szakembereit, mert hasonlót tapasztalnak az Archicad BIM funkciójának kihasználásával kapcsolatban: a tervezők 58% tudja teljesen vagy részben kihasználni az Archicad BIM modulját, míg a kivitelezők esetében ez 72%. Ez a teljes piac szempontjából azért érdekes, mert egy korábbi szakmai tanulmány szerint (forrás: Garapena 2020) a magyar építőipari szakemberek 75%-a szerint a BIM a hazai építőipar jövője. A nemzetközi prognózisok ráadásul a globális BIM piac növekedésében jelentős dinamikát jeleznek, a 2020-as 5,7 milliárd dollárról közel 12 milliárd dollárra nő 2027-ig.

A kutatás kitért a magyar BIM menedzserképzésben részt vett szakemberekre is. A felmérésben részt vett válaszadók ötöde jelenleg is BIM menedzserként dolgozik, míg további 60 százalékuk más feladatok mellett ilyen munkákat is ellát. Az őket foglalkoztató vállalkozások jellemzően már több mint három éve alkalmaznak BIM menedzsert és pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek. Legnagyobb előnyének a tervezési hibák jelentős csökkenését (kiküszöbölését), valamint a társterületekkel való hatékonyabb együttműködést tartják. A BIM menedzserek is egyre elégedettebb a munkájuk hatékonyságával, egyre inkább látják, hogy munkahelyükön miként tudják részben vagy teljesen kihasználni a szoftver BIM funkcióit. Ezért nem meglepő, hogy a válaszadók véleménye alapján a vállalkozások harmadának (37%) még idén, további közel felének (46%) a későbbiekben szüksége lehet BIM képzésre, tanácsadásra.

Gépészmérnök lehet a következő magyar űrhajós

Gépészmérnök lehet a következő magyar űrhajós

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor gépészmérnök lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula villamosmérnök lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát –...